Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7855181 www.bgdnes.bg

Край на свинската чума

Няма помен от смрадта от загробените над 93 000 прасета край Русе

Край на свинската чума в Русе.

Крайдунавският град бе сред най-жестоко пострадалите области в цялата страна, където бяха евтаназирани и загробени над 93 000 прасета. Вече няма и помен от смрадта от труповете на убитите животни, която вдигна на бунт четири села в района - Бабово, Пет кладенци, Николово и Попина.

Това увери пред "България Днес" настоящият кмет на село Бабово Пламен Пенков, който бе преизбран на местните избори за нов мандат.

Реклама

"Преди при порив на вятъра сутрин и вечер се усещаше на отделни места действително неприятна миризма. Но след сигнали на хората се направи допълнително запръстяване, тъй като почвата спадна и след като се изсипа допълнително количество, вече няма проблем", обясни пред вестника управникът на селото.

Близо до Бабово в отводнен язовир са загробени всичките над 40 000 прасета от свинекомплекса в Бръшлен, който бе засегнат от африканската чума. Повече от цял месец след загробването на животните към близките села се носеше невъобразима смрад на мърша при повей на вятъра. Най-осезаемо местните жители усещали противния мирис рано сутрин и привечер.

"Сега вече е по-добре. Живее се. Дали задето застудя, или заради изсипването на още земя отгоре - не знам. Но ще се оцелее", споделят жители от Бабово и Пет кладенци.

От агенцията за безопасност по храните в Русе са категорични, че площадките, където се загробват прасетата, се наблюдават постоянно и се полагат грижи всички процедури да се спазват по закон. Общият брой на умъртвените животни от четирите засегнати индустриални свинеферми в Русенско е 93 160.

Междувременно много от местните жители, които сами заклаха домашните си прасета заради заразата, вече са изяли пържолите, а повече случаи на африканска чума в региона скоро не са регистрирани, увери кметът на Бабово.

Снимка:

Над 40 000 прасета гният в отводнен рибарник край Бабино

Реклама
Реклама
Реклама