Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7857992 www.bgdnes.bg

Борис за втори път е в "Гинес"

Новото му постижение - 38 набирания за минута с 18-килограмова раница на гърба 

Иво АНГЕЛОВ

За втори път влезе в "Гинес" българинът Борис Налбантов!


Новият рекорд на нашенския здравеняк е наистина впечатляващ - 38 набирания на лост за една минута, като на гърба си има 18-килограмова раница. Опитът на Налбантов е направен на 1 август тази година, а вчера от книгата на рекордите официално се свързват с него и го уведомяват, че е номер 1 в света.


Когато разбира за успеха, Борис споделя с приятелите си и признава, че е много щастлив. Радостта му е огромна, макар това усещане да не му е чуждо. На 17 юни 2017 г. (потвърждението идва през октомври същата година) той регистрира първото си върхово постижение - цели 54 набирания на лост за една минута. И прави рекорда си само няколко месеца, след като претърпява тежка катастрофа.

Реклама


"Наистина е много приятно, когато успяваш да постигнеш нещо, на което си се посветил, а същевременно да се развиваш и в други области! Никога на никого, никакво даване!", коментира щастливият рекордьор, който се подготвя за изпитанието месеци наред. Налбантов често може да бъде видян в залата за тренировки и поддържа отлична физическа форма.


Борис разкрива и формулата за перфектни набирания. "Да е на права тръба, която не се огъва, да си изпъваш ръцете, брадата ти да достига нивото или над лоста и да не си свиваш коленета", казва професионалистът, който е дългогодишен състезател по борба.
Здравенякът е категоричен, че няма приключи с рекордите и ще преследва нови световни висоти.


"Ако искаш да си добър в нещо, просто трябва да му обръщаш много внимание", казва веруюто си Налбантов и сега с нетърпение очаква сертификата, който ще удостовери, че за втори път влиза в книгата на рекордите на "Гинес".


Поради комплексността на упражнението набиране на лост, то удря най-силно гръбните мускули и бицепсите, а трапеца, коремните мускули и предмишниците също се включват, но в по-малка степен. Ако искате да натоварите най-вече горната част на гърба с по-слабо участие на двуглавите мускули, използвайте надхват, а за акцентиране върху долната част на гърба използвайте подхват. Заради полезното му действие то е част от програмата по физическо възпитание в родните училища.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама