Изпълнителят Орхан Мурад: Напих се от радост, че Живков падна

Приятел
Автор: Виктория Стоянова

Изпълнителят Орхан Мурад:
Напих се от радост, че Живков падна

Никога не е било лесно да се прави музика у нас, винаги съм бил в тъча 

КОЙ Е ТОЙ:

Орхан Мурад Ходжа е български певец, музикант и продуцент от турски произход. Роден е в Кърджали на 27 януари 1967 г. Създател и вокалист на рок група "Лотос".

Започва да свири на пиано на 8-годишна възраст, а на китара – от 13-годишен. В 8-и клас създава първата си училищна група, където освен като китарист и вокалист се оказва, че се справя добре и с пеенето. На 15 г. постъпва в Софийското училище за незрящи деца. През 1996 г. издава първия си самостоятелен албум, като до днес е сред топимената на родния фолк.

- Г-н Мурад, какво си спомняте от 10 ноември за родната история? Къде бяхте на този ден?

- На десети ноември 1989 г. си спомням, че репетирахме за поредния фестивал, на който щяхме да участваме с моята рок група "Лотос". Изведнъж някой се втурна в клуба на предприятието на слепите в София, където беше нашето творческо гнездо, и съобщи, че Тодор Живков е паднал от власт. Естествено, не можахме да повярваме. Те изглеждаха вечни и несменяеми - както хората във властта, така и самият режим. След няколко минути се окопитихме и като се уверихме, че е истина, изпаднахме в страшна еуфория. Беше безумна веселба. Купихме си пиене и отпразнувахме, както подобава на едни рокаджии бунтари, които отдавна са под влиянието на "вредната западна музикална култура".

- Има ли реална промяна и какво се промени за добро и какво за лошо?

- Надеждите за промяна, за по-свободен и по-перспективен живот бяха огромни. По онова време имаше голям недоимък на хранителни продукти, дори храните от първа необходимост бяха с купони. Имаше и режим на тока доста години. Не бих казал, че живеехме много добре, макар че хората много забравиха, а остана една мила носталгия към този строй. Вярно, имаше работа за всички, но явно полезното действие на тази работа е било доста ниско, щом държавата беше изпаднала в този колапс. По-важното за мен специално беше, че нямаше свобода на словото, свобода на вероизповеданията. Имаше много забрани. Няколко години преди това беше срамният възродителен процес, който оскърби, дори бих казал, че подложи на геноцид огромни етнически групи в България. След като баща ми, светла им памет и на майка и татко, беше изкарал доста време в затвора в Белене, родителите ми и двамата ми братя заедно със семействата си бяха заминали на "голяма екскурзия" в Турция като всички 400 хиляди български турци, прокудени от репресивния режим. Промяната изглеждаше като едно истинско чудо. Вярвахме, че животът ще се подобри във всичките му аспекти. Аз тогава бях студент в Консерваторията, заедно с моите приятели скачахме на всеки митинг, организиран за демокрацията и промените.

- В по-добри времена ли живеем днес?

- Уви - не! Излъгаха ни. Брутално! Безпардонно и много нагло! Раздържавиха всичко, продадоха го на свои хора за стотинки. На народа дадоха едни бонови книжки, да си мисли, че притежава нещо. Заграбиха всичко и продължават. Сега и те са несменяеми, защото държат с желязна ръка чиновническия апарат и действат здраво за доунищожаването на родината ни. Във всички класации сме на последните места. А за лошите, като образование, здравеопазване, смъртност, престъпност, мизерни заплати и пенсии, демографски срив, унизителен стандарт на живот - особено на пенсионерите и хората с увреждания - на първите места. И най-лошото е, че младите хора прокудени напуснаха, а останалите нямат сили и воля - като гърците например, да излязат и да пометат и накажат виновниците за това положение.

- Като музикант тогава или сега е по-лесно за работата ви?

- Никога не е било лесно в България да правиш музика. Винаги съм бил в тъча, като рокаджии бяхме в тъча, после, когато започнах да творя на основата на балканските ритми, попаднах под общия знаменател – чалгар, и също съм аут от радиа, телевизии. И най-хубавата песен да направя, пак няма да ме пуснат дори по БНР. Айде, частните медии както и да е, но държавните, които са назначени там и се издържат от нашите данъци, трябва да имат предвид и да отсяват хубавите песни от не толкова добрите, без да се съобразяват от коя музикална компания се лансира даден изпълнител. Защото иначе в тъча остават много талантливи творци и изпълнители на хубави песни. Те не са виновни, че не искат да се наведат на няколкото музикални грандове, за да ги пускат по медиите. Всъщност заради тази грешна политика у нас ние нямаме български хит в Европа както румънците, турците, гърците и сърбите. Обичаме да се разделяме, да се мразим, да плюем и да отричаме всичко наше. Но не ми пука особено, тъй като имам голямото признание на народа. От народа съм получил наградите си - за най-добър изпълнител, за най-добър албум, за хит на годината, за цялостно творчество и пр. Това бяха хубавите години на т.нар. попфолк от 1998-2000 г. После дойдоха кабеларките, интернет, измислиха компютърни програми за изправяне на фалшивото пеене и всички мутреси, метреси и държанки пропяха и станаха звезди с парите на гаджетата си. Естествено и полека се изместиха нещата от слушане към гледане на музиката.

- Преди дни ви съставиха акт за агитация на чужд език. Знаехте ли, че заради подобно нещо може да бъдете санкциониран, мислите ли, че това е било целенасочено срещу вас? Платихте ли глобата?

- Не знам какво да си мисля по този въпрос. Звучи ми доста нелепо - певец да се санкционира, че е пял или говорил на чужд език, та било то и на предизборен концерт-митинг. Много пъти съм говорил на турски по моите концерти и основно съм се старал да повлияя, да убедя родителите на малките деца да ги водят на училище, да се учат децата им, за да не са аутсайдери и да участват равноправно във всички сфери на обществения живот. Трябва да знаете, че благодарение на далновидната политика на политическата класа от последните 30 години има цели махали и села, в които децата и младежите не знаят български. И кажете ми тогава, аз на какъв език да ги агитирам да се учат, да станат достойни равноправни членове на обществото. По тази логика ЛЮБЕ, Василис Карас, доста сръбски и турски изпълнители, които са гостували на предизборни мероприятия на различните партии, също би трябвало да бъдат санкционирани. Визирах Миле Китич, защото той същата вечер беше пял на митинг в Перник, но имах предвид всички чужди изпълнители, които са гостували по подобни поводи в България, а не че имам нещо лично срещу Миле. Не го познавам лично, но му харесвам песните, даже пея една негова песен по моите участия по някой път. И не знам всъщност дали съм глобен. Дано да е някаква провокация, защото много глупаво и нелепо звучи. Не съм получил акт, така че не знам какво да ви кажа. Бих обжалвал всеки подобен акт, произлязъл от "демократичните" закони на европейска България. Е, това, че някои ваши колеги, търсейки евтина сензация за скандал между мене и Миле, написаха глупости, също не прави чест!

- Остава малко от 2019 г. С какво ще я запомните и с какво е по-различна от другите?

- Здрави сме всички вкъщи, слава богу. И Сузи ,и аз направихме по няколко хубави песни. Пътуваме по участия в България и чужбина, нищо по-различно от предходните години. Наближават едни прекрасни зимни празници и искам да пожелая на целия наш народ здраве и много любов.

Алисия е СУП-арка

Алисия е СУП-арка

Обикновено сърфистите са младежи около 20, но рядко над 30 - а ето, че Алисия се тропна на сърф и хич не й дреме за ЕГН и годинки. Чалгаджийката пъчи бедра и прасци на голяма дъска, която не е точно сърф, ако трябва да сме честни. Това е т.нар. СУП, абревиатурата идва от английски и в буквален превод означава "дъска за гребане прав"

Тита е новата Кобилкина

Тита е новата Кобилкина

Отдавна Наталия Кобилкина не е "избухвала" с нещо яко. Ако много ви липсва, може да ползвате Тита за заместител. Както "България Днес" първи писа, извънредно надарената певачка стартира поредица влогове (интернет видеа), които кръсти "Размисли и сладки", безсрамно подобно на "Размисли и страсти" на проф. Вучков

Отново опашки на "Кулата-Промахон"

Отново опашки на "Кулата-Промахон"

В неделя сутрин отново има опашка от автомобили на ГКПП „Кулата-Промахон“. Колоните обаче не са толкова дълги, както преди дни. В почивния ден туристите чакат около 30 минути, за да преминат през границата, предава Нова тв. Очаква се и днес и утре в часовете около обяд трафикът да намалява, тъй като румънските туристи предпочитат нощните часове за

Почина Гергина Тончева - легендарната директорка на НГДЕК "Константин Кирил Философ"

Почина Гергина Тончева - легендарната директорка на НГДЕК "Константин Кирил Философ"

Гергина Тончева, първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ (НГДЕК), още известна като Класическата гимназия, е починала. Това става ясно от публикация на дъщеря й във фейсбук група за хора, завършили учебното заведение.  "Преди броени часове Гергина приключи земния си път

Най-четени

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Студентка медик се гаври с болна

Студентка медик се гаври с болна

Ще пипам потни ци.и, пише бъдещата лекарка в социалните мрежи Подигравката нарушава морални и човешки права, казва ректорът проф. Виктор Златков Надя Панкова Гнусна гавра с болна пациентка си позволи бъдещ лекар, студент в Медицинския университет в столицата. Валерия Стоянова, която от три години се поти над изпитите по медицина в най-елитното

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Райна ЗАГОЛИ дупе

Райна ЗАГОЛИ дупе

Сочно дупе показа пилето на фолка - Райна. Певицата нажежи до червено, в какъвто бански бе, плажуващите в родния й град Сандански. Бившата на певеца Константин реши да хване шоколадов загар в разгара на лятото. Райна е запалена пътешественичка, ала тази години ще трябва да се задоволи с пътувания само из страната заради коронавируса

Гущеров семейно на море

Гущеров семейно на море

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Цветана Манева плаши времето

Цветана Манева плаши времето

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Пет години затвор за скандална брокерка

Пет години затвор за скандална брокерка

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Бившата "Господарка" се цели в мястото на Гала Банда Банда и Ева Веселинова в чудовищен скандал, не могат да се помирят На нож са всички панелисти в "На кафе". Коментаторите на Гала са в сериозен конфликт от известно време, научи "България Днес". Въпреки старанието да не го демонстрират поне в ефир Ева Веселинова и Андреа Банда Банда са тежко

Дилета шляпа по голия Ибра

Дилета шляпа по голия Ибра

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на

Най-коментирани

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Мъри поема към Гърция

Мъри поема към Гърция

Треньорската кариера на Станимир Стоилов може да продължи в Гърция. Специалистът е сред вариантите да поеме ПАОК. Начело на солунския гранд в момента е португалецът Абел Ферейра. Той ще бъде уволнен в близките дни. Амбициозният бос на тима Иван Савидис искаше да види тима си с титла този сезон, но ПАОК няма шансове за първото място

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Нара с напращял потник в Париж

Нара с напращял потник в Париж

Една от най-горещите футболни съпруги Уанда Нара не спира да радва феновете си с провокативни снимки. Половинката на нападателя Мауро Икарди от "Пари Сен Жермен" разголи пазвата си в Париж. Тя се показа по лилаво потниче, което трудно успява да побере пищните й гърди. Влюбените съпрузи прекараха последните месеци в къщата си на брега на езерото

Вутов прави класация от голове

Вутов прави класация от голове

Героят за "Ботев" (Пд) Антонио Вутов обяви, че след време ще направи класация за най-важните си голове. С негово изключително красиво попадение "жълто-черните" победиха "Черно море" с 1:0 във Варна и си осигуриха участие в баража за Лига Европа. "Не ги нареждам красиви, гледам най-важните голове - каза Вутов

Наталия Гуркова с куче убиец

Наталия Гуркова с куче убиец

С едно от най-внушителните, опасни и атлетични кучета се разхожда Наталия Гуркова. Вдовицата на разстреляния в ЮАР Джордже Михалевич показа как разхожда една черна средноазиатска овчарка. Другото име на породата е алабай и всеки, който знае нещо за кучетата, е наясно, че това е сред царете на верните четириноги

Дилета шляпа по голия Ибра

Дилета шляпа по голия Ибра

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Бившата "Господарка" се цели в мястото на Гала Банда Банда и Ева Веселинова в чудовищен скандал, не могат да се помирят На нож са всички панелисти в "На кафе". Коментаторите на Гала са в сериозен конфликт от известно време, научи "България Днес". Въпреки старанието да не го демонстрират поне в ефир Ева Веселинова и Андреа Банда Банда са тежко

"Барселона" се отказа от Неймар

"Барселона" се отказа от Неймар

Неймар няма да играе в "Барселона" през следващия сезон. В това са категорични медиите в Испания. Каталунският гранд окончателно се е отказал от възможността да си върне бразилската суперзвезда. Нападателят на "Пари Сен Жермен" има желание да напусне френската столица и отново да заиграе на "Камп Ноу"

Кобрата: Раят е на Балчик

Кобрата: Раят е на Балчик

Раят на земята се намира на Балчик! Така мисли най-добрият ни боксьор Кубрат Пулев, който кара почивката си на Северното ни Черноморие. Кобрата обикаля с яхти в морето, снима красивите пейзажи и не спира да хвали българското море. Пулев показва кристално чиста вода и недоумява защо голяма част от сънародниците му предпочитат почивки в чужбина

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Мъри поема към Гърция

Мъри поема към Гърция

Треньорската кариера на Станимир Стоилов може да продължи в Гърция. Специалистът е сред вариантите да поеме ПАОК. Начело на солунския гранд в момента е португалецът Абел Ферейра. Той ще бъде уволнен в близките дни. Амбициозният бос на тима Иван Савидис искаше да види тима си с титла този сезон, но ПАОК няма шансове за първото място

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Нара с напращял потник в Париж

Нара с напращял потник в Париж

Една от най-горещите футболни съпруги Уанда Нара не спира да радва феновете си с провокативни снимки. Половинката на нападателя Мауро Икарди от "Пари Сен Жермен" разголи пазвата си в Париж. Тя се показа по лилаво потниче, което трудно успява да побере пищните й гърди. Влюбените съпрузи прекараха последните месеци в къщата си на брега на езерото

Вутов прави класация от голове

Вутов прави класация от голове

Героят за "Ботев" (Пд) Антонио Вутов обяви, че след време ще направи класация за най-важните си голове. С негово изключително красиво попадение "жълто-черните" победиха "Черно море" с 1:0 във Варна и си осигуриха участие в баража за Лига Европа. "Не ги нареждам красиви, гледам най-важните голове - каза Вутов

Дилета шляпа по голия Ибра

Дилета шляпа по голия Ибра

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на

"Барселона" се отказа от Неймар

"Барселона" се отказа от Неймар

Неймар няма да играе в "Барселона" през следващия сезон. В това са категорични медиите в Испания. Каталунският гранд окончателно се е отказал от възможността да си върне бразилската суперзвезда. Нападателят на "Пари Сен Жермен" има желание да напусне френската столица и отново да заиграе на "Камп Ноу"

Почина Гергина Тончева - легендарната директорка на НГДЕК "Константин Кирил Философ"

Почина Гергина Тончева - легендарната директорка на НГДЕК "Константин Кирил Философ"

Гергина Тончева, първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ (НГДЕК), още известна като Класическата гимназия, е починала. Това става ясно от публикация на дъщеря й във фейсбук група за хора, завършили учебното заведение.  "Преди броени часове Гергина приключи земния си път

211 новозаразени с COVID-19; отново рекорд в София - 94 заразени

211 новозаразени с COVID-19; отново рекорд в София - 94 заразени

Няма починали пациенти през последното денонощие 211 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е със 81 по-малко от вчера. Това сочат данните на Единния информационен портал.                     През последното денонощие са направени общо 2 806 PCR-теста. Към момента у нас са потвърдени общо 7 175 случая на новия коронавирус

Гърция затваря границата с България за три дни

Гърция затваря границата с България за три дни

На фона на ескалиращите числа заразени с COVID-19 у нас Гърция затвори границата си за български туристи. До 6:00 ч. сутринта в сряда Кулата-Промахонас - единственият граничен пункт, който обслужва трафика по земя към южната ни съседка (не само за българи, но и за румънци и други пътуващи), няма да пропуска преминаващи без сериозна причина