Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7859121 www.bgdnes.bg

Дядото на Халваджиян спасява "Левски"

От фабриката за халва печели пари

Магърдич-старши бил спортен меценат 

Истински спортен меценат е бил дядото на Магърдич и Джуди Халваджиян, научи "България Днес".

Магърдич-старши има фабрика за сладки и халва в Плевен. Фабриката носи името "Свобода" и е една от най-печелившите в страната.

Реклама

Страстта на дядото на продуцента на "Капките" към футбола е огромна и той решава да помогне на един от местните тимове "Левски".

Всичко това се случва в началото на миналия век. Магърдич и жена му тъкмо се заселват в България, след като бягат от геноцида. Още щом пристигат в Плевен, местните им помагат да вдигнат къща от нищото.

След години Халваджиян решава да се отблагодари на добрите хора. Местният футболен отбор "Левски" е почти фалирал. Никой не се заема с тежката задача да го издържа.

И тогава Магърдич-старши решава да вземе нещата в свои ръце. Той налива купища пари в отбора. Става президент на тима. Благодарение на него "Левски" (Плевен) се спасява от фалит.

Халваджиян купува пълна екипировка на отбора, което е рядко срещано за онова време.

Освен като спонсор на тима дядото на сегашния продуцент се изявява и на терена. Когато е свободен, Халваджиян-старши се включва в лютите дербита по онова време.

Той редовно е на терена срещу местния съперник "Победа". Дядото на Джуди и Маги не блести с талант, но за сметка на това е толкова упорит и не спира да тича въпреки възрастта си.

Любовта на семейство Халваджиян към футбола се предава от поколение на поколение. Внуците на Магърдич-старши - Маги и Джуди, са големи фенове на най-популярната игра. Продуцентите не пропускат мачовете на любимия им "Милан".

Синът на Маги Халваджиян - Бебо, редовно се събира да рита с приятели. Операторът дори си има отбор, в който играят всякакви звезди - актьори и музиканти.

Реклама
Реклама
Реклама