Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7860795 www.bgdnes.bg

2,6 млн. изкарва Очите от зандана в Турция

Впечатляващ оборот трупа несебърският Ал Капоне

След Бенчо и човекът на Златко Баретата продава акциите си в "Аркус Сигурност Бургас"

Над 2,6 млн. лева е изкарала близката до Димитър Желязков - Митьо Очите охранителна фирма "Аркус Сигурност Бургас", показа проверка на "България Днес". Впечатляващия оборот дружеството натрупва през 2018 г., показа публикуваният наскоро финансов отчет. Любопитно е, че почти половината от времето, когато са заработени парите, Очите прекара в турския арест, но това не се е отразило на приходите. Дори напротив, следвайки мъдрите съвети на несебърския Ал Капоне, дружеството увеличава приходите си с 60 хил. лв. Нагоре върви и печалбата. В рамките на една година сумата се увеличава от 306 на 478 хиляди лева.

Реклама

Проблем върху дейността на фирмата не се оказва и обещаната от прокуратурата проверка от данъчни и полиция. Повод са съмненията за черно счетоводство и укриване на налози. Тя бе обявена на специална пресконференция миналото лято след ареста на Очите в Истанбул в началото на август 2018 г. Година по-късно информация за открити нарушения няма, а гардовете на "Аркус" продължават да пазят множество обекти на община Несебър и голяма част от хотелите и най-хитовите заведения в Слънчев бряг.

За "Аркус Сигурност Бургас" криминалисти и хора от подземния свят по Южното Черноморие са категорични, че се контролира от несебърския Ал Капоне. Това обявиха публично и прокурори след ареста му миналата година. Официално Желязков няма акции във фирмата, а се води на работа като мениджър със задача да намира клиенти.

Роля на подставено лице на Очите дълги години играе личният му охранител Александър Алексиев, който държи 40 процента от акциите в "Аркус". След смъртта му при престрелката пред ресторант "4 you" през юни 2016 г. голяма част от тях се прехвърлят към общинския съветник в Бургас Бенчо Бенчев. По признания в телевизионно интервю на управителя на "Аркус Сигурност Бургас" Иван Владимиров сделката е извършена безвъзмездно. Самият Владимиров, който е бивш шеф на Криминална полиция в Бургас, също има акции в охранителната фирма.

Малко след влизането на Бенчо като съдружник бизнесът на консултираната от Очите охранителна фирма рязко потръгва. Дружеството печели множество договори с общини и държавни институции. Перла в короната е поръчката с Агенция "Митници" за охрана на няколко обекта.

Покрай повдигнатите му обвинения за подпомагане бягството на Митьо Очите Бенчо набързо напусна фирмата. Дяловете му са придобити от собственика на автокъщи Георги Дросев и бизнесмена Красимир Атанасов, който е един от управителите на волейболния клуб ЦСКА.

След напускането на Бенчо най-голяма акционер остана свързаната с наркобоса Златко Баретата фирма "Аркус Сигурност София". Тя е регистрирана на бул. "Шипченски проход" 47. Това е същият адрес, на който са регистрирани фирми, свързани със Златомир Иванов. Освен това Валерий Любенов е управител и на още една фирма - "Аполо секюрити". Неин собственик е 73-годишният Иван Иванов Иванов - баща на Баретата, разкриват ченгета.

Реклама

Оказва се, че и близката до Златко Баретата фирма наскоро тихомълком е развалила съдружието с Мито Очите. На нейно място като акционер се е появила друга фирма със сходно име - "Аркус Сигурност България". Макар бургаското дружество да има милиони обороти, акциите са продадени за едва 3300 лева. Това според криминалисти подсказва косвено, че сделката е по-скоро формална.

Собственик на новия съдружник "Аркус Сигурност България" е 33-годишната столичанка Радослава Хаджиева. По времето, когато се сдружава с Очите, младата дама регистрира и фирма за сметосъбиране със седалище в Бургас, където започва да развива дейност.

Зетят на Желязков по стъпките му

В бизнеса със сигурността уверено навлезе и зетят на Митьо Очите - Велислав Попов, от когото голямата дъщеря на Очите Станислава има дете.

Превъплъщението на Попов в охранителен бос става факт в началото на май тази година. Соченият за пръв помощник на несебърския Ал Капоне регистрира фирма "К 1 Секюрити". От документите става ясно, че предметът й на дейност е лична охрана на физически лица, инкасо и осигуряване на сигурността в питейни заведения, дискотеки и игрални зали в района на Несебър и Слънчев бряг.

До старта на бизнеса Велислав трупа опит като организатор охрана в "Аркус Сигурност Бургас" на тъста си.

Реклама
Реклама
Реклама