Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7861313 www.bgdnes.bg

Щука звяр улови млад рибар

13-килограмовата риба е пусната на свобода 

Рекордна 13-килограмова щука беше уловена от млад рибар.

Хищникът с впечатляващо размери се закача на въдицата на Синан Тахсинов от търговищкото село Голямо църквище. По негови думи това става напълно случайно, но резултатът е наистина впечатляващ и той записва свой личен рекорд.

Синан отива на река Янтра, за да лови кефал, но тогава се случва нещо, което той изобщо не очаква.

Реклама

"Щуката ме изненада. Закачи се на воблер - изкуствена примамка, вадих я в продължение на 20 минути", разказва младият рибар. Въдичарят и преди е хващал щуки - кълвели му на язовир "Ястребино", но тяхното тегло не е надвишавало 4 килограма.

Синан е член на Централната рибноопазваща организация (ЦРОО) - клон Ястребино, и води активна борба с бракониерите по водоемите в Търговищко. Затова и веднага след улова на рекордна риба я пуска обратно във водата.

"Аз риба не ям! Каквото уловя - пускам го във водата. Не ми се убиват такива красиви създания!", казва веруюто си Тахсинов.

Той е категоричен, че риболовът трябва да се приема като вид спорт, да носи удоволствие и разпускане, а не да се трупат десетки тонове риба, както правят бракониерите.

Именно заради незаконния риболов все по-рядко у нас може да бъдат видяни щуки с подобни размери. Все още се срещат в природата, но едрите екземпляри значително са се стопили през последните години.

Щуката е хищник, като малките рибки, след излюпването от хайвера се хранят със зоопланктон - хайвера на други риби, и дребни ракообразни. При достигане на размер 5-6 см тя започва да се храни изключително с малки рибки. Не са редки и случаите на канибализъм. В нейната дажба попадат също така жаби, мишки и малките на водоплаващите птици. За разлика от другите хищници, щуката се държи на определени места във водоема и напада жертвите си от засада, като след нападението се завръща на своето място. Преследването на жертвата не е работа за щуката.

Рибарят с добро сърце е запален по хобито си още от ранна детска възраст. Като малчуган той хвърля въдица в рекичката край родното си село. Признава, че най-голямата риба, която е хващал, е 20-килограмов сом. Това се случва преди време на язовир "Тича". И като всеки рибар, знае, че най-големият улов тепърва предстои.

Реклама
Реклама
Реклама