Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7865117 www.bgdnes.bg

Гаф на колеги оневинява прокурор за кражба на ток

Спецобвинителят Константин Сулев оправдан и за сводничество заради ненадеждна свидетелка

За невинен по обвинение в кражба на ток е признат спецпрокурорът Константин Сулев от Софийския апелативен съд. От мотивите на магистратите от втората инстанция отново става ясно, че причина за решението им са пропуски в самото разследване. От друга страна, съдът отказва да приеме заради пристрастност признанията на свидетеля, доставил на Сулев устройството за манипулиране на електромера.

Реклама

Обвиненията срещу прокурор Константин Сулев бяха повдигнати през есента на 2017 г. и станаха причина за отстраняването му от работа в Специализираната прокуратура. Самата кражба на ток е разкрита година преди това след сигнал от криминално проявения Евгени Хавальов. Пред разследващите той разказва, че лично е осигурил на прокурор Сулев човек, който да изготви устройство за манипулиране. След като Сулев плаща 600 лева, то е монтирано в софийския апартамент на магистрата. Според прокуратурата джаджата действа в периода от 14 октомври 2015 г. до началото на 2016 г. Направената впоследствие експертиза показва, че устройството позволява на Сулев да намали сметката си за ток с 81 процента. Според юристи откриването на подобно устройство на електромера е достатъчно, за да бъде осъден за кражба на ток собственикът на жилището, каквато е съдебната практика.

Проблем в случая се оказва, че при проверката е намерен и още един фалшив електромер, закачен към жилището на един от домоуправителите. Дали те са поставени по едно и също време, разследващите пропускат да проверят, което според съда е сериозен пропуск.

"Този въпрос не е бил предмет на разследване, а няколко години по-късно е почти невъзможно това да се установи при липса и на подробно описание на състоянието на елтаблото и на секциите в него в протокола за оглед", пише в мотивите си съдебния състав.

В същия момент съдебният състав приема, че показанията на криминално проявения Евгени Хавальов кога е монтирано устройството са достоверни. В присъдата е посочено, че той няма как да не знае детайлите, ако не е бил очевидец. Съдът все пак приема като проблем признанията на Хавальов, че с думите си е искал да отмъсти на прокурор Сулев, тъй като той е "натопил" брат му за криминални афери.

Именно Хавальов запознава прокурор Сулев с 20-годишната девойка, която според прокуратурата той подтиква да проституира. Според обвинителния акт момичето задлъжнява към магистрата с 300 лв., но не може да му ги върне. След признанията на девойката Сулев й предлага да стане проститутка, а със заработеното да му се издължи. Според прокуратурата той дори й намира трима клиенти. По време на разследването самото момиче дава показания за стореното от прокурор Сулев. Част от тях се припокриват и с думите на Хавальов. Заради влошеното й от дрогата здравословно и умствено състояние по време на процеса младото момиче няма възможност да повтори разказа си пред съдебния състав. Затова и прокуратурата предпочете да не поддържа внесеното в съда обвинение още в началото на делото.

Реклама
Реклама
Реклама