Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7867925 www.bgdnes.bg

Венеция под 187 см вода, 6 м вълни заливат Хърватия

Потоци кал наводниха

улици в Гърция

Проливни дъждове и бури, придружени от силни ветрове, на места със скорост до 113 км/ч, предизвикаха множество наводнения в почти цяла Италия. Ситуацията е критична в много области, съобщава българското посолство в Рим, което предупреждава съгражданите ни да избягват засегнатите райони, най-вече Венеция и околностите.

В града на гондолите нивото на водата достигна 187 см. - най-високото след наводнението през 1966 г. Пораженията след обилните валежи в града са тежки - освен потънали и изтласкани лодки до бреговете, водата е навлязла и вътре в базиликата “Сан Марко”. Съобщава се за два смъртни случая на остров Пелестрина във венецианската лагуна.

Реклама

В Матера училищата са затворени, улиците в града са наводнени, вода и свлачища кал са навлезли в домовете. В област Пулия след изключително силния вятър и вълните на йонийския бряг, достигащи над 5 метра, има множество изкоренени дървета и срутени покриви. В почти цялата провинция училищата са затворени, а в Лече достъпът до паркове е забранен.

В някои райони на Южен Тирол през нощта е паднал сняг и снежната покривка на места достига до 40 см. Трафикът е силно затруднен.

Наводнения, придружени от силни ветрове, заляха и Западна Гърция. На остров Корфу има свлачища, няма ток и вода. В сряда училищата останаха затворени.

На остров Кефалония дъждовете са отприщили потоци от кал, които са предизвикали паника сред хората. Четири къщи в Нифи са били затрупани от наноси, а пожарникари са спасили жена, блокирана в дома си. В сряда лошото време се пренесе и към островите в Егейско море.

В района на Сплит в Хърватия вълните в морето са достигнали 6 метра височина. Прекъснати са линиите на фериботите и катамараните. Във водата плават изтръгнати дървета и клони. В Сплит са наводнени и подземията на двореца на Диоклециян. Това е един от най-добре запазените паметници на римското строителство в света, който е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. (24часа)

 

Реклама
Реклама
Реклама