Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7869132 www.bgdnes.bg

Аферата с митническите хакери зацикли

Бандити трият данни за преминаващи тирове

Компютърни експертизи спасяват осемте обвиняеми

До под кривата круша е стигнало разследването за хакерската атака в Агенция Митници", показа проверка на "България Днес". Пр нея международната група, ръководена от легендарни контрабандисти, успява да вкара специален вирус в секретната мрежа БИМИС на седем митнически пункта.
След като си осигуряват достъп до компютрите, бандитите няколко години преспокойно манипулират данните за преминаващите през страната товарни камиони. Това позволява на различни търговци, внасящи стоки от страни извън ЕС, да избягват плащането на ДДС и акцизи. При други случаи следи за влезлите през границата камиони са заличавани и те на практика изчезват, обясниха разследващите. Услугите си хакерите предлагат съвсем открито на всеки бизнесмен, а тарифата им е твърда - 25 хиляди евро на ТИР. Според прокуратурата нанесените щети са за десетки милиони левове. Точната сума може никога да не стане ясна, обясняват криминалисти. Причината е, че две години и половина след проведената акция на ГДБОП анализите на заразените митнически компютни и техниката, иззета от бандитите, не са готови. Според криминалисти експертизата на използвания вирус може да не приключи още години, което от своя страна обрича делото заради опасност да изтече давността за престъпленията. Това от своя страна позволява на част от обвинените за аферата да излязат от нелегалност. Снимки във Фейсбук показват, че част от хакерите почти ежедневно вдигат големи купони, без да се впечатляват от повдигнатите им обвинения.
Самата акция бе проведена в началото на май 2017 г. След мащабна акция на ГДБОП са задържани и официално обвинени седем човека, а техен духнал колега обявен за издирване. Сред тях са действащият митничар Янаки Евтимов, с чиято помощ е вкаран вирусът в системата на митниците, и компютърният специалист Димитър Пешев, изготвил зловредния софтуер.
Според твърденията на разследващи, обявени на прсконференция, сред ключовите участници в схемата са добричкият бизнесмен Христо Калинков, бившият митничар Димитър Баджаков и гъркът Томас Цанзопулос. Калинков и Цанзопулос набързо са пуснати от ареста, като им е наложено единствено забрана да напускат страната. Добричлията е известен с добрите си контакти във властта. Дълго време той е в екипа на евродепутатката от НДСВ Антония Първанова.
Третият сочен за тартор - Димитър Баджаков, не е открит от ченгетата и обявен за издирване чрез Интерпол. Две години по-късно Баджаков тихомълком се е завърнал в родния си Свиленград и често вдига юнашки купони, показват негови снимки във фейсбук. Как и защо е свален от издирване от прокуратурата не уточниха.
Хакерът Димитър Баджаков е сочен за изключително близък до сочения за дясна ръка на Иван Тодоров-Доктора Йоанис Стратакус-Асоса.
Баджаков и Асоса са подсъдими и за друга митническа афера. До седмици в спецсъда трябва да тръгне делото за създадения от тях канал за контрабанда на цигари, разбит при акция "Контрабандистите". Според разследващите при действието на схемата са спестени над 10 млн. лева акцизи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама