Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7869229 www.bgdnes.bg

Шимпанзета убиват човешки бебета в Уганда

Шимпанзета нападат хора в Уганда, и това е част от част от тревожна тенденция, продължаваща в страната от няколко години, довела до смъртни случаи и наранявания. „Нешънъл Джиографик“ (Nаtional Geographic) съобщава, че проблемът продължава от няколко години, позовавайки се на инцидент през 2014 г., при който шимпанзета фатално атакували 2-годишно дете.

Семейството на Нтегека Семата живеят бедно в селце в Западна Уганда. Имали малко парче земя пред къщата си, на което отглеждали прехраната си. От година – две шимпанзетата ставали все по-дръзки и обикаляли из село Киямака в търсене на храна, приближавали се и до къщата на Семата, пише vesti.bg.

Реклама

На 20 юли 2014 г. тежкият живот отстъпва място на ужаса в най-пълната му и откровена форма.

Това е денят, в който голямо шимпанзе, вероятно възрастен мъжки, грабнало малкия син на Нтегека – Муджуни и го убил. Самата Нтегека си спомня: „Шимпанзе дойде в градината, докато копаех“. Четирите ѝ деца били с нея в този ден и тя съчетавала грижите по тях с тежката работа в градината. Обърнала се с гръб към децата, за да им донесе вода, а шимпанзето се възползвало от шанса, хванало 2-годишното момченце за ръка и хукнало.

Писъците на детето привлекли вниманието на останалите селяни, които помогнали на майката да подгони маймуната. Шимпанзето обаче било грубо и силно и фаталният край настъпил бързо за детето. „Счупи ръката му, удари главата му, отвори стомаха и отстрани бъбреците“, разказва почернената майка. В крайна сметка синът ѝ издъхнал на път за болницата.

Семата и съпругът ѝ изградили бамбукова ограда около мъничкия си двор, за да предотвратят появата на шимпанзетата, уплашени, че може да се върнат. В крайна сметка те напуснали къщата си до края на 2017 г.

Нападенията на шимпанзета срещу човешки бебета продължават, като общо има три жертви и половин дузина наранявания

от 2014 г. насам. Основната причина за атаките изглежда е загубата на местообитания за шимпанзетата в немалко райони на Западна Уганда. Повечето гори, извън паркове и резервати, са превърнали в земеделски земи, заради нарастването на населението.

Органът за дивата природа на Уганда (UWA) е запознат с проблема. На своя уебсайт той отбелязва, че шимпанзетата могат да бъдат „агресивни и враждебни”, особено към непознати“. Изпълнителният директор на UWA Сам Муанда заяви наскоро, че е „трудно“ или дори „невъзможно“ да се предотврати обезлесяването на тези райони.

Реклама

Шимпанзетата са посочени като застрашени според Международния съюз за опазване на природата, тъй като се смята, че на африканския континент има под 300 000 шимпанзета. В Уганда е незаконно да се убиват шимпанзета, но от време на време се дава разрешение, ако мъжкия екземпляр проявява агресия. Те се хранят предимно с диви плодове, но биха убили и изяли маймуна или малка антилопа, когато имат възможност, като ще разкъсат и споделят тялото с вълнение. Те се наслаждават на вкуса на месото.

Тъй като шимпанзетата са склонни да проявяват предпазливост към възрастни хора, особено към мъже, тяхното агресивно (а в някои случаи и хищническо) поведение към хората, когато се случи, е насочено главно върху деца. В някои случаи шимпанзето може да грабне дете от любопитство, сякаш взима играчка.

Реклама
Реклама
Реклама