Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7871774 www.bgdnes.bg

Бял елен в Подбалкана

Добра поличба 

Появата на благородното животно е на любов 

Изключително рядко срещан снежнобял елен се появи в Подбалкана.

Уникалното благородното животно излезе изненадващо в нива край карловското село Московец. Свидетелят Христо Иванов случайно попада на белия елен и успява да му направи два кадъра, на които изглежда, сякаш че чифтокопитният бозайник не изглежда много притеснен от вниманието към него.

"Беше на пътя, спрях, като го видях, после отиде в лозовите масиви. Пасе трева и отново излиза на платното, притеснявам се, че ще го блъснат", разказва за случката Иванов.

Реклама

Стари хора в местността коментират, че никога не са виждали подобно животно, а само са чували от дядовците си, че има такова.

Ловци коментираха пред "България Днес", че невероятно рядко срещаният бял елен вероятно е напуснал гората, защото е гладен и търси храна. "Животното със сигурност не осъзнава, че това е опасно за живота му, тъй като може да бъде ударено от кола или гръмнато от недобросъвестен човек", казаха още авджиите. По техни думи не е изключено по нашите земи да обикалят елени албиноси, но са рядкост и по-трудно могат да бъдат видени. От техни по-стари колеги са чували за такива приказни животни, които скачали бързо из дървесата.

Жителите на близкото село Московец имат своя версия за любопитната поява на митичното животно. Пред вестника те обясниха, че в района на населеното място има винарска изба, в чийто двор се отглеждат лопатари.

"Като нищо животното е избягало оттам и сега хаотично се скита. Може би е уплашено и не може да се ориентира", предполагат московци.

Местните хора затвърждават убежденията си и с поведението на тревопасния бозайник. Според тях, ако животното беше диво, нямаше да гледа толкова спокойно, а щеше веднага да побегне. "Това е питомно животно. Затова не се плаши от фотографа и го гледа спокойно", се коментира на мегдана в Московец. "Да го приберат по-бързо, за да не го приберем ние в буркани в мазетата", шегуваха се местни зевзеци, докато отбиваха времето в мрачния четвъртък.

Според народните вярвания появата на бял елен е добра поличба и се свързва със случването на нова любов. Дори и в съновиденията това животно е символ на хубави моменти в бъдеще и дори получаването на голямо наследство.

Реклама

Лос албинос в Канада

Уникалнен лос албинос беше заснет в канадската провинция Квебек. Видеото е публикувано от "Силвестре" - организация за опазване на околната среда.

На кадрите се вижда как животното се гмурка в малка рекичка, а след това излиза и похапва от близките храсти. Лосът е изцяло албинос, като дори и рогата му са бели.

Реклама
Реклама
Реклама