Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7873230 www.bgdnes.bg

Хонконг е блокиран за пети пореден ден, нападнаха хонконгски министър в Лондон

Антиправителствени демонстранти блокираха части от Хонконг за пети пореден ден, предаде агенция Ройтерс. Затворени са училища и магистрали, а студенти са се барикадирали в университетските кампуси.

Властите се опитват да намалят напрежението. Протестиращите настояват властите да обещаят, че на 24 ноември, както е предвидено, ще се състоят избори за районни съвети. Смята се, че те ще покажат какви са нагласите на жителите на полуавтономната китайска територия, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Реклама

Същевременно министърката на правосъдието на Хонконг Тереза Чен, която е на посещение във Великобритания, бе преследвана и тормозена от група демонстранти в Лондон, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. Заобиколена от агресивно настроена тълпа от антикитайски активисти, тя паднала и наранила ръката си, пише днес в. "Саут Чайна морнинг пост". Според съобщение на китайското посолство в британската столица тя е била блъсната от демонстрантите. Тереза Чен е един от авторите на скандалния законопроект за екстрадиция на нарушители в континентален Китай, заради който започнаха масовите протести в Хонконг.

Ръководителката на Хонконг Кари Лам осъди "атаката" в Лондон срещу Чен, нарече инцидента "брутален" и нарушение на принципите, които важат в цивилизованите общества, предаде Ройтерс.

Реклама
Реклама