Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7874491 www.bgdnes.bg

Адио, Вия

Стрелецът на "Ла фурия" се отказва на 37 г.

Изпукването на костта е толкова силно, че шумните хлапаци, играещи футбол на квартално игрище в малкото градче Лаенгрео, замлъкват ужасено.
Четиригодишният Давид лежи на земята свит на кълбо. Закаран е в болница, където родителите му чуват зловещата диагноза - счупена бедрена кост на десния крак.
Възможностите за лечение са само две. Първата - незабавна операция и по-бързо възстановяване. Но в този случай Давид трябва да се сбогува с мечтата да играе професионален футбол.
Вторият вариант е много по-сложен. Но има шанс кракът да бъде излекуван напълно.
Нужно е да се постави огромен гипсов ботуш - от глезена чак до бедрото, който да обездвижи крака за неопределено време. Лекарите не искат да се ангажират със срок. Решението за това как да протече лечението трябва да се вземе от Жозе Мануел Вия, бащата на Давид. А желанието на таткото е да види сина си на терена в Примера дивисион. Така баща и син се заемат да сбъднат своята голяма мечта. И измислят свой начин да тренират въпреки тежката ситуация.
Момчето застава до къщата, като гипсирания крак е нагласен така, че да може да стои прав. С едната ръка се подпира на стената. И се започва, спиране, пас, фалц, удар. Давид играе само с левия крак, който преди контузията е бил по-слабият му.
"Татко ми подхвърляше топката отново и отново, а аз я ритах само с левия крак, защото десният беше в гипс - спомня си Вия. - Не си спомням тренировка, на която баща ми да не е присъствал. Никога не съм бил сам на игрището."
Така започва спортният път на една голяма легенда в испанския и световния футбол. Давид Вия надвива болката и печели абсолютно всичко, което може да се спечели. Феновете го боготворят и затова новината, че славният голаджия прекратява кариерата си, натъжи футболния свят. Давид ще се оттегли след края на сезона в Япония, където носи екипа на "Кобе".
"От години мисля за деня, когато ще спра - признава Вия. - Когато минеш определена възраст, знаеш, че може да стане по всяко време. Исках да се откажа от футбола, преди той да ме откаже."


Голмайстор №1 за Испания

Давид е най-добрият реализатор в историята на испанския национален отбор.


Той вкарва 59 гола в 98 мача за "Ла фурия". Вия бележи общо 365 попадения в цялата си футболна кариера.
Нападателят печели европейската и световната титла през 2008 и 2010 г. Те са част от общо 14 големи трофея във визитката му. Кариерата на талантливия голаджия минава през "Спортинг" (Хихон), "Сарагоса", "Валенсия", "Барселона", "Атлетико" (Мадрид), "Ню Йорк Сити" и "Мелбърн Сити". С каталунците Вия триумфира в Шампионската лига, а с "дюшекчиите" става за трети път шампион в Испания.

Реклама


Арагонес му дава шанс

Луис Арагонес е човекът, който дава шанс на Давид Вия в националния отбор.


Нападателят получава своята първа повиквателна през февруари 2005-а. Опитният селекционер е наясно, че Давид може да му помогне много в квалификациите за Мондиал 2006. По това време Вия е играч на "Сарагоса" и феновете на отбора са изключително горди със своето момче.
Когато той се завръща в клуба си след дебют за националния отбор, трибуните скандират името му цял мач.


Приключението "Кобе"

Японският тим "Висел" (Кобе) е последното приключение в кариерата на Вия.


Той бе представен официално в края на миналата година и стана вторият играч на "Барса", който играе за тима.
Преди него в Кобе пристигна Андрес Иниеста. Любопитна подробност е, че Христо Стоичков също има опит в първенството на Япония. Българинът е част от първия "дрийм тим" на "Барса", завоювал Купата на европейските шампиони през 1992 г.
39-к-3
Давид Вия приключва с футбола в Кобе

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама