Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7875641 www.bgdnes.bg

Режисьорът Стефан Командарев: Връзват старите хора сред мръсотия в хосписите

Баща ми си отиде у нас, не исках да го дам в старчески дом въпреки алцхаймера му

Шокиращи кадри на завързани хора, неописуема мръсотия, безчовечно отношение - така изглеждат повечето домове за стари хора у нас според големия ни режисьор Стефан Командарев.

Реклама

"Татко се разболя от алцхаймер, влошаваше се и много приятели ме посъветваха да потърся старчески дом, където да се грижат за него, защото той живееше сам. Обясниха ми, че има няколко доста добри в София и околностите и аз реших да проверя", сподели развълнуван Командарев. Навсякъде той заварил една и съща картинка - вързани към леглата старци с рани от залежаване, силен мирис на урина във всяка стая, разхвърляни вещи и хигиенни материали. "Разбрах, че няма как да оставя баща си в подобен хоспис. Затова наех жена, която да е с него до последния му дъх, и той си отиде у дома", тъжно сподели Командарев.

Режисьорът с тапия за доктор все още е не е преживял случката и постоянно в главата му се въртели картини от видяното в домовете. "Подобни заведения постоянно се рекламират на огромни билбордове по магистралите или с листовки по пощенските кутии. На част от тези хора, които живеят в тях, децата им изкарват прехраната си в чужбина и всеки месец превеждат сериозна сума, която обаче е единствената им грижа за възрастния родител. Тепърва този бизнес, който вече е за милиони, ще се развие", прогнозира Командарев.

Режисьорът решил да включи историята с баща си и в новия си филм "В кръг". В нея той разказва за нощното дежурство на три двойки патрулиращи по улиците на София полицаи. Едната двойка трябва да издири избягал от старчески дом учител с алцхаймер, който е преподавал на един от полицаите. В ролята е 73-годишният Павел Поппандов, който работи с Командарев и в друг негов филм - "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". 11 години по-късно двамата се срещат във "В кръг", а актьорът признава, че ролята е трудна. Той играе заедно с Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев-Геро.

"Писна ми. 30 години живея все в преход, който така и не свършва". Така емоционално обобщи посланието на филма "В кръг" и един от главните актьори в него - Зуека. Водещият на "Маскираният певец" играе полицай с опит и млад партньор. Цялото действие на филма се развива в нощта на 9 срещу 10 ноември, дните на промяната. Командарев успя да заснеме филма не само с рекордно нисък бюджет, но и за рекордно кратко време - едва 12 нощи, но със сериозна подготовка преди това. В него полицаите са показани както като спасители на човешки живот, така и като подкупни трафиканти на хора и дори безсърдечни мързеливци. Според Командарев всички ченгета, които вече са видели лентата на предпремиерните прожекции, са се разпознали в нея. Млад полицай от провинцията дори се разплакал пред екипа, като им обяснил, че всеки ден се сблъсква със самотни, болни или отчаяни хора, каквито има във филма.

"В кръг" е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на "Посоки", който разказваше за напрегнатата нощ на няколко таксиметрови шофьори.

Реклама
Реклама
Реклама