Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7875712 www.bgdnes.bg

Прилепи падат от небето

Нетипично явление 

Незаспалите зимен сън рухват от умора и обезводняване

Безпомощни прилепи падат от небето.

За нетипичното явление сигнализираха пред "България Днес" изненадани читатели. През последните седмици има няколко случая, в които прилепите буквално рухват в ниви или върху тротоари.

Последният инцидент е от тази седмица, сигнализираха от Сдружението за защита правата на животните. "Спасихме бедстващо прилепче в центъра на Русе. В сдружението се получи сигнал за прилепче в безпомощно състояние. Веднага се свързахме със специалисти и оказахме първа помощ. След като се погрижихме за животинката в продължение на два дни, прилепчето се възстанови напълно и го пуснахме на свобода. Предполагаме, че беше изморено и обезводнено. Изключително много сме благодарни за съдействието на Екомузея в Русе", споделиха природозащитниците.

Реклама

На кадрите ясно се вижда как първоначално бозайникът изглежда напълно изнемощял, но след затоплянето и нахранването му се чувство осезаемо по-добре.

Експерти обясниха, че падащите от небето прилепи вероятно са такива, които не са заспали зимен сън, или т.нар. състояние на хибернация. През този период жизнените им функции намаляват, пулсът и дишането са забавени, телесната температура е ниска, отделителните процеси и движенията - минимални.

Видът зимува от октомври до април в пещери, като избира места със сравнително ниска температура - от 1 до 5,5 градуса. Летните колонии обикновено са еднополови от 40-60 женски. Предполага се че в някои части на ареала си извършва миграции за намиране на убежища за зимуване. Прилепите обикновено ловуват насекоми през нощта, но когато е по-студено, излизат за храна през светлата част на денонощието.

"Влошените метеорологични условия през есента (обилни валежи), недостатъчно натрупаните хранителни запаси, продължителната зима, безпокойствието по време на зимен сън и пр. могат да станат причина за изчерпване на енергийните запаси, което от своя страна да не позволи на прилепите да преживеят до края на зимата", обясняват от "Зелени Балкани".

Затова и вероятно последните инциденти са с незаспали зимен сън животни, които в опит да намерят храна губят напълно силите си и рухват на земята. Екоорганизации съветват, ако станете свидетели на паднало животно, да не го прибирате вкъщи и да се опитвате да го топлите и храните, а да се свържете със специализирана помощ.

Реклама
Реклама
Реклама