Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7876389 www.bgdnes.bg

ЮНЕСКО зове да заработи проектът, защитаващ Венеция от наводнения

ЮНЕСКО призова днес да се премине на по-висока скорост в работата по проекта, целящ да защити Венеция, предаде Франс прес.

"Трябва инженерите и специалистите да работят заедно, за да приложат проекта "Мойсей", замислен през 1984 г. и все още недействащ", заяви Метхилд Рьослер, директорката на ЮНЕСКО по въпросите на наследството.

Реклама

Тя каза, че ако управата на Венеция поиска от ЮНЕСКО, то организацията ще прати експерти и инженери, за да дадат подем на този проект, работата по-който започна през 2003 г., пише БТА.

Проектът трябваше да бъде завършен през 2011 г., после през 2016 г. и най-накрая в средата на настоящата година, но беше забавен от корупция и злоупотреби, а цената му се покачи междувременно. Той струва 5 милиарда евро. Според проекта "Мойсей" това са седемдесет и осем плаващи диги, които ще бъдат вдигани при нужда, за да се затвори достъпът до Венецианската лагуна при покачване на водите на Адриатическо море с 1,1 до 3 метра.

Днес агенция АНСА съобщи, че консорциумът, който работи по проекта, планира да тества дигите догодина на всеки 45 дни. Неотдавна проверки обаче показаха, че има вибрации и ръжда по съоръженията, но според италианското правителство проектът е готов на 93 процента и ще бъде завършен през пролетта на 2021 г., допълва Франс прес.

Затвориха за туристи площад Сан Марко заради наводненията във Венеция

Нова висока приливна вълна във Венеция. Властите затвориха за туристи прочутия площад "Сан Марко", който е най-ниската точка в града.

Над метър и половина вода над морското равнище – поредният пик затвори отново хотели, магазини и ресторанти.

Според Лука Зая, губернатор на регион Венето, щетите, нанесени на базиликата Сан Марко са огромни. В криптата все още има вода, а това е много лошо заради солта, която се отлага там и която с времето ще утежни още повече ситуацията, предаде бТВ.

Реклама

В световноизвестната книжарница "Аква алта" – в превод – "Висока вода", имат опит с наводненията. Тук книгите се държат в лодки, вани и пластмасови кошове. Днес доброволци със сешоари в ръка се опитват да спасят най-ценните издания.

Вчера италианските власти обявиха извънредно положение във Венеция и отпуснаха 20 милиона евро за справяне с последствията.

Реклама
Реклама
Реклама