Трансплантираната с бял дроб Наталия Маева: Умирах всеки месец

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Трансплантираната с бял дроб Наталия Маева: Умирах всеки месец

До розовия храст във Фолксгартен, който българските пациенти, спасени от австрийски лекари, осиновили и подарили на медиците

Докато дочакам донор, ме спасиха трима лекари и забранена у нас терапия

"Умирах всеки месец преди трансплантацията, за която чаках близо година. Спаси ме специална терапия, която не е разрешена в България. Представете си инсулинова помпа, забита в корема ми. На всеки 25-30 дни сменях разположението на иглата - от лявата на дясната страна, тъй като в корема има много нервни окончания и един от страничните ефекти е изтръпването им. Болките бяха ужасни. От 2014 до 2016 г. умирах всеки месец за тези 5 дни и след това като птица Феникс възкръсвах и идвах на себе си".

С тези емоционални спомени започва своята история пред "България Днес" Наталия Маева. 49-годишната жена живее втори живот след трансплантация на бял дроб във Виена през 2016 г. Тя страда от изключително рядкото заболяване пулмонална хипертония. Едва 15 пациенти на 1 млн. души по света са засегнати от него.

"С развитието на болестта нямаше друг вариант за спасение освен белодробна трансплантация в Австрия. От 2014 г. имахме договор с клиниката във Виена, а вариант за интервенция у нас никога не е имало. Благодарение на тогавашния здравен министър Петър Москов бе отменен лимитът и се отвори път следващите пациенти да се трансплантират в Австрия срещу 120 000 евро. В цената влиза самата интервенция, рехабилитация за 3 месеца и всичко останало. Пациентът поема наем на апартамент и ежедневните нужди, което излиза около 8000 евро", разказва още Маева.

За животоспасяващата операция Наталия чака 11 месеца. "Попаднах в едно безвремие, в което не знаех дали ще се събудя на другия ден. Сезоните се сменяха, сменяхме и дрехите в куфарите с майка ми", спомня си жената.

Дните минават бавно за двете жени.

"Когато си вързан за кислородния апарат 24 часа в денонощието, усещаш, че бавно си отиваш. В началото на чакането има адреналин, когато те включат в листата на чакащите в Евротрансплант. Мислиш си, че ще е само за 2-3 месеца. Но после осъзнаваш, че си чужденец в Австрия и си без предимство. Хубавото при мен беше, че показателите ми бяха стабилни през цялото време", дава си сметка днес жената.

Когато телефонът най-накрая звъни и жената чува от отсрещната страна дългоочакваните думи, че има донор за нея и нов бял дроб я очаква във Виена, Наталия е на финала на силите си.

"Когато чакаш толкова дълго време, има период, в който му е все едно на човек дали ще умре, или ще живее. И точно когато дойде този момент, трансплантацията се случва. Преди да се кача на медицинския самолет, си казах, че това ще бъде моето най-дълго пътуване. Не съм мислила дали трансплантацията ще е успешна или не. Не се страхувах, защото беше единственият полезен ход, който имах. Готвих се от 2012 г. за този момент", продължава с вълнуващия си разказ Наталия.

Когато се събужда след хирургическата интервенция, първото нещо, което прави, е да потърси дали има белег. "Когато го видях, се успокоих и знаех, че всичко е минало добре. Защото има шанс за връщане на пациента", казва Маева.

И до днес тя не знае кой е донорът, спасил я със своя бял дроб. Пълната забрана не само за разкриване на самоличността, но и пола и годините му в Австрия не позволяват на Наталия да се запознае с него.

"Не знам абсолютно нищо за него. Невероятен адреналин е усещането да видиш на монитора сатурацията - съдържанието на кислород - да е 100. По принцип е около 98 за здрав човек. Тогава си казваш - аз мога да дишам отново", споделя жената.

Проблемът е, че след като дълги години тя живее с кислороден апарат, е загубила инстинкта как да диша правилно. Затова й се налага първите два месеца след трансплантацията да се учи отново да диша правилно.

"В началото усещаш, че тялото ти е здраво и правиш всички действия много бързо и имаш сили за това, но не можеш да прецениш колко дъх да си поемеш. Имаше леко задъхване, но с рехабилитацията се коригира. Научих се да броя до 10, за да вдишвам и издишвам", връща лентата три години назад Маева.

Преди трансплантацията Маева е пушила малко. Но след нея сякаш се случва чудо и тя не търпи тютюнев дим, от който й става лошо.

И до днес Наталия е благодарна най-вече на двама български лекари, помогнали й да се пребори с коварната болест – доц. д-р Стоева и д-р Димитров, както и гръцки медик, който от 2014 до 2016 г. се грижел за нея и й помогнал да получи терапия, която не е разрешена в България.

След трансплантацията тя няма да има възможността да се радва на свои деца.

"Ако мислим рационално, защо трябва да имам дете, което ще носи моите гени и може да загине още в много ранна детска възраст. Освен това според действащото ни законодателство много трудно бих осиновила дете. Никой не знае един трансплантиран пациент колко дълго ще живее. Да го осиновиш ще си до едно време, после на кого го оставяш? Има го прагматичния момент тук. Трябва да мислиш доста трезво - ти си лимитиран със своя живот. Сега се радвам на децата на приятелките ми", разказва още Наталия Маева.

Животът на жената продължава с всекидневна борба и поддържаща терапия с медикаменти.

"На ден пия около 30 хапчета, което ще рече около 300 на месец. Няма почивен ден. Това е дух, дисциплина и невероятна отговорност към донора, лекарите и самия себе си", казва Маева.

А за финал спасената с бял дроб от непознат донор българка отправя апел към хората да даряват своите органи.

"Човек, изричайки едно да, може да спаси до седем човешки живота. Това е смисълът", споделя Наталия Маева, която с група ентусиасти през 2012 г., създава " Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ".

В периода 2016-2017 г. Маева е член на Управителния съвет на Европейската асоциация за пулмонална хипертония. От 2017 г. е член на Управителния съвет на Националната пациентска организация. Освен това, е основател и вицепрезидент на Асоциацията на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Наталия завършва радиожурналистика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и има докторска степен по политически науки. Специализирала е в областта на международните отношения. Работила е като журналист, а по-късно и като медиен консултант.

19 чакат спасение

"Направихме голяма крачка с първата белодробна трансплантация в България, направена в болница "Лозенец" под ръководството на германски екип. Изпреварихме гърците, които обучиха свой екип през 2018 г. във Виена, но все още не са реализирали", споделя Наталия.

В листата на чакащите у нас са 19 човека, но много от тях вече не отговарят на изискванията да бъдат трансплантирани.

Марадона печели дело за 150 бона

Марадона печели дело за 150 бона

Използвали името му, без да го питат  Скандалният футболист осъди топ модна марка  Съдебно дело за 150 хиляди лева печели най-скандалният футболист на всички времена - полубожеството Марадона! Модната къща "Долче и Габана" е осъдена да плати десетки хиляди евро като обезщетение на легендарния спортист.

Бенатова твори от таксито

Бенатова твори от таксито

Динамично развитие търпи работата на топжурналистката Миролюба Бенатова. След като напусна Нова телевизия и стана таксиметров шофьор, Мира започна да прави и репортажи от жълтата кола, а рубриката й се казва "Гласът на шофьора". В последния си репортаж Мира заснема друг известен българин, който си изкарва прехраната с каране на такси,

Николета бойкотира "Левски"

Николета бойкотира "Левски"

Не се вясна на "Герена" заради Ники М. Николета Лозанова бойкотира "Левски" цяла есен. Тя не се появи на "Герена" за нито един мач на "сините" в Първа лига, видя "България Днес". Причината е повече от ясна. Плеймейтката не е никак доволна от статута на любимия й Николай Михайлов от няколко месеца насам.

Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон се облякоха като Санди и Дани от "Брилянтин"

Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон се облякоха като Санди и Дани от "Брилянтин"

За първи път с костюмите, откакто направихме филма. Толкова се вълнувам! Това написа под снимка в инстаграм 71-годишната актриса Оливия Нютън-Джон. На нея се вижда как тя и Джон Траволта са облечени като Санди и Дани от прословутия филм от 1978 г. "Брилянтин".      Актьорите са преобразени по този начин за събитие, свързано с филма във Флорида

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Разпродават хотелите на Цветан Василев

Разпродават хотелите на Цветан Василев

За продажба е обявена поредната част от хотелската империя на скандалния банкер Цветан Василев, показа проверка на "България Днес". На организирания днес търг в София са извадени имоти на дружеството "Хелт енд Уелнес" с начална цена 4.4 млн. лева. Дружеството притежава терени и хотели в най-добрите туристически дестинации на България

Норчето простира гола

Норчето простира гола

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов е спасил от смърт съпругата на известен наш актьор. Благодарение на Мастера жената, която е започвала да развива анорексия, се е оправила напълно и днес е щастлива със съпруга си. Коя е тя, кой е мъжът й и какво точно се е случило четете в утрешния брой на вестник "България

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Драма на хоризонта! "Ти защо ми ползваш снимките, ма?! Ама, оу!" Галена и Ивайла Бакалова се фукат с подозрително еднакви снимки от различни краища на света - чалгаджийката е в Лас Вегас на турне, бившата Мис България - в Дубай. В интерес на истината първа си пусна кадъра Бакалова, Галена малко закъсня.

Дидо Мачев неузнаваем с брада

Дидо Мачев неузнаваем с брада

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Хокеист се хвали с яка канадка

Хокеист се хвали с яка канадка

Руският хокеист Никита Щербак може и безуспешно да си търси отбор, но е намерил супер жена. Тя се казва Лори и е зашеметяващ канадски модел. Двамата се запознават, докато Никита играе в първенството зад океана. След като договорът му с "Онтарио" изтече, Щербак се прибра в родината си и взе със себе си жената

Пак поругаха Ботев

Пак поругаха Ботев

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Теди Кацарова с куче в банката

Теди Кацарова с куче в банката

Изключително добра компания си има певицата Теди Кацарова, докато чака стриктно в банков клон, видя "България Днес". Теди изчака реда си, а до нея чинно седи любимото й куче, порода йорки. Въпреки че в много банкови офиси влизането на животни е забранено, Теди без проблем изчаква с декоративното куче.

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Най-коментирани

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Вече четвърти месец бащата на пианистите Хасан и Ибрахим е безработен. Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови Денис Игнатов на поста фелдшер, след като той отсъства една година, за да е до децата си в Германия. Мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса на синовете си във Висшата

Пак поругаха Ботев

Пак поругаха Ботев

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

4-метрова мумия се появи на мястото на бившия мавзолей

4-метрова мумия се появи на мястото на бившия мавзолей

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров на столичния площад "Батенберг", предава bTV. Временната инсталация е с височина 4 метра и е на скулптора Андрей Врабчев, чиято идея е да напомни, че "комунизмът не е умрял, а е мумифициран в нас". Врабчев е автор на паметника на Бойко Борисов със светещи очи и говорещ

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Фенове плачат, губят съня си  Зрители гневни, че фаворитът с тежък характер Юлиян не взе 200 бона  Страховит скандал се вихри след финала на "Игри на волята"! Интернет гърми от недоволство и настоява, че истинският победител е отпадналият Юлиян, а не Добрин, който спечели 200 хиляди лева. Зрителският вот показва, че 52,

Теди Кацарова с куче в банката

Теди Кацарова с куче в банката

Изключително добра компания си има певицата Теди Кацарова, докато чака стриктно в банков клон, видя "България Днес". Теди изчака реда си, а до нея чинно седи любимото й куче, порода йорки. Въпреки че в много банкови офиси влизането на животни е забранено, Теди без проблем изчаква с декоративното куче.

Слави бесен на екипа си

Слави бесен на екипа си

След отказа от регистрация в "7/8" валят глоби Дългия ядосан, че хората му не направили предварителни проверки Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП "Няма такава държава". Според Софийския градски съд (СГС) символът на партията,

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат Пулев е все по-близо до мач срещу Антъни Джошуа за световната титла. Мениджърът на шампиона Еди Хърн призна, че започва преговори с щаба на българина, който е официален претендент за пояса на IBF. Другият вариант пред Джошуа е среща с украинеца Александър Усик. "Сега Пулев е претендентът на IBF, а Усик е този на WBO - каза Еди Хърн

Лоренцо готов за шейх

Лоренцо готов за шейх

Лоренцо ли е това?! Или е някой млад шейх, наследник на петролен кладенец и собственик на харем красавици! Колкото и да прилича на второто, този момък от снимката всъщност е Лоренцо. Нова снимка от пътешествието на Софка и Гринго в Близкия изток ни показва Лоренцо в Абу Даби. На фона на ослепително бял ислямски дворец синът на ромската перла е в

Хранят болни с хляб върху тоалетна хартия

Хранят болни с хляб върху тоалетна хартия

Сухи филии хляб и един кренвирш върху тоалетна хартия. Такава болнична храна се предлага в едно от здравните заведения в страната, алармира в социалните мрежи Цветин Цеков. Мъжът постъпил за болничен престой на 29 ноември и останал потресен, когато му сервирали вечерята. "Можеше поне в една тарелка да се постави това угощение, но нищо,

Елена Петрова се просълзи, докато гледа видео със Стефан Данаилов

Елена Петрова се просълзи, докато гледа видео със Стефан Данаилов

„Първата ни среща беше на снимачната площадка на сериала „Дон Кихот се завръща”. Той имаше много хубава и сериозна роля. Беше много див, с огромна енергия, щедър, с харизма, завладява пространството, където и да се появи”. Това си спомни през сълзи пред bTV актрисата Елена Петрова за покойния Стефан Данаилов

"Деспасито" е хитът на десетилетието, според YouTube

"Деспасито" е хитът на десетилетието, според YouTube

Видеоплатформата YouТube определи кой е хитът на десетилетието. Очаквано това се оказа песента "Despasito", която от излизането си преди две години има 6 милиарда и половина гледания.  Хитът на Луис Фонси и Деди Янки дори влезе в Книгата на рекордите Гинес като най-популярния в историята на Youtube предава NOVA

Кръгли очила на Джон Ленън се продадоха на търг за близо 200 000 долара

Кръгли очила на Джон Ленън се продадоха на търг за близо 200 000 долара

Кръгли слънчеви очила на поплегендата на "Бийтълс" Джон Ленън се продадоха на търг в Лондон днес за близо 200 000 долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Смятани за една от най-известните реликви в света на рокендрола, кръглите, оцветени в зелено стъкла в златна рамка, бяха притежание на Алън Херинг - бивш шофьор

Още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Все още има опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО. Това съобщи в ефира на bTV говорителят на УМБАЛ "Св. Анна" Антон Луков. "За 15 минути детето е било тук след катастрофата. Събран е екип от петима водещи лекари, които са го консултирали на място и след само още 15 мин. то е било вече в реанимация

Шофьорът на джипа, убил дете: Минавах на зелено и карах бавно

Шофьорът на джипа, убил дете: Минавах на зелено и карах бавно

"Следствие се води... не карах бързо, на зелен светофар минавах. Децата изскочиха от процеп, който не е пешеходна пътека, след светофара. Спрях по възможно най-бързия начин и веднага се обадих на 112, като видях, че децата паднаха". Това каза пред БНТ шофьорът на джипа, който блъсна тази вечер две деца на столичния булевард "Никола Вапцаров"

Вин Дизел качи снимка по хавлия и... банан за 120 хиляди долара

Вин Дизел качи снимка по хавлия и... банан за 120 хиляди долара

Актьорът Вин Дизел се включи със своя интерпретация на артистичната инсталация с банан за 120 хил. долара. Това стана ясно от снимка, публикувана в инстаграма му. На фотото той е напълно гол, но държи хавлия, прикриваща интимните му части, на която е залепен с тиксо... банан. Към снимката актьорът е написал само "Хаха"

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на Кариус по пясък

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Катето Евро паднала преди ефир, отишла спешно в "Пирогов"

Катето Евро паднала преди ефир, отишла спешно в "Пирогов"

Любимата на поколения актриса Катерина Евро е имала неприятен инцидент вчера. Била е поканена в предаването "Преди обед", където е трябвало да говори за предстоящото представление на "Клуб НЛО", но малко преди ефир, в коридора паднала и се ударила сериозно, научи "24 часа".  Веднага е отишла в спешното на "Пирогов", където се оказало

Детето, блъснато от кола на НСО, е контактно и стабилно

Детето, блъснато от кола на НСО, е контактно и стабилно

Детето, което беше блъснато от кола на НСО снощи, е в тежко, но стабилно състояние. Това съобщи д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Анна" на извънреден брифинг тази сутрин. 14-годишното момче е с черепно-мозъчна травма, мозъчен отток, мозъчна контузия. То обаче е в съзнание, адекватно е

"Лудогорец" ще играе в Европа и напролет, но за 10 секунди изпусна € 380 000

"Лудогорец" ще играе в Европа и напролет, но за 10 секунди изпусна € 380 000

"Лудогорец" ще играе в Европа напролет, след като завърши 1:1 с "Фернцварош" у дома в последния си мач от група Н от Лига Европа. Българският първенец поведе още в 24-ата минута с гол на Джоди Лукоки, но изпусна победата дълбоко в добавеното време, когато Сигневич се възлозва от грешка на защитата и с глава вкара за крайното 1:1.