Трансплантираната с бял дроб Наталия Маева: Умирах всеки месец

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Трансплантираната с бял дроб Наталия Маева: Умирах всеки месец

До розовия храст във Фолксгартен, който българските пациенти, спасени от австрийски лекари, осиновили и подарили на медиците

Докато дочакам донор, ме спасиха трима лекари и забранена у нас терапия

"Умирах всеки месец преди трансплантацията, за която чаках близо година. Спаси ме специална терапия, която не е разрешена в България. Представете си инсулинова помпа, забита в корема ми. На всеки 25-30 дни сменях разположението на иглата - от лявата на дясната страна, тъй като в корема има много нервни окончания и един от страничните ефекти е изтръпването им. Болките бяха ужасни. От 2014 до 2016 г. умирах всеки месец за тези 5 дни и след това като птица Феникс възкръсвах и идвах на себе си".

С тези емоционални спомени започва своята история пред "България Днес" Наталия Маева. 49-годишната жена живее втори живот след трансплантация на бял дроб във Виена през 2016 г. Тя страда от изключително рядкото заболяване пулмонална хипертония. Едва 15 пациенти на 1 млн. души по света са засегнати от него.

"С развитието на болестта нямаше друг вариант за спасение освен белодробна трансплантация в Австрия. От 2014 г. имахме договор с клиниката във Виена, а вариант за интервенция у нас никога не е имало. Благодарение на тогавашния здравен министър Петър Москов бе отменен лимитът и се отвори път следващите пациенти да се трансплантират в Австрия срещу 120 000 евро. В цената влиза самата интервенция, рехабилитация за 3 месеца и всичко останало. Пациентът поема наем на апартамент и ежедневните нужди, което излиза около 8000 евро", разказва още Маева.

За животоспасяващата операция Наталия чака 11 месеца. "Попаднах в едно безвремие, в което не знаех дали ще се събудя на другия ден. Сезоните се сменяха, сменяхме и дрехите в куфарите с майка ми", спомня си жената.

Дните минават бавно за двете жени.

"Когато си вързан за кислородния апарат 24 часа в денонощието, усещаш, че бавно си отиваш. В началото на чакането има адреналин, когато те включат в листата на чакащите в Евротрансплант. Мислиш си, че ще е само за 2-3 месеца. Но после осъзнаваш, че си чужденец в Австрия и си без предимство. Хубавото при мен беше, че показателите ми бяха стабилни през цялото време", дава си сметка днес жената.

Когато телефонът най-накрая звъни и жената чува от отсрещната страна дългоочакваните думи, че има донор за нея и нов бял дроб я очаква във Виена, Наталия е на финала на силите си.

"Когато чакаш толкова дълго време, има период, в който му е все едно на човек дали ще умре, или ще живее. И точно когато дойде този момент, трансплантацията се случва. Преди да се кача на медицинския самолет, си казах, че това ще бъде моето най-дълго пътуване. Не съм мислила дали трансплантацията ще е успешна или не. Не се страхувах, защото беше единственият полезен ход, който имах. Готвих се от 2012 г. за този момент", продължава с вълнуващия си разказ Наталия.

Когато се събужда след хирургическата интервенция, първото нещо, което прави, е да потърси дали има белег. "Когато го видях, се успокоих и знаех, че всичко е минало добре. Защото има шанс за връщане на пациента", казва Маева.

И до днес тя не знае кой е донорът, спасил я със своя бял дроб. Пълната забрана не само за разкриване на самоличността, но и пола и годините му в Австрия не позволяват на Наталия да се запознае с него.

"Не знам абсолютно нищо за него. Невероятен адреналин е усещането да видиш на монитора сатурацията - съдържанието на кислород - да е 100. По принцип е около 98 за здрав човек. Тогава си казваш - аз мога да дишам отново", споделя жената.

Проблемът е, че след като дълги години тя живее с кислороден апарат, е загубила инстинкта как да диша правилно. Затова й се налага първите два месеца след трансплантацията да се учи отново да диша правилно.

"В началото усещаш, че тялото ти е здраво и правиш всички действия много бързо и имаш сили за това, но не можеш да прецениш колко дъх да си поемеш. Имаше леко задъхване, но с рехабилитацията се коригира. Научих се да броя до 10, за да вдишвам и издишвам", връща лентата три години назад Маева.

Преди трансплантацията Маева е пушила малко. Но след нея сякаш се случва чудо и тя не търпи тютюнев дим, от който й става лошо.

И до днес Наталия е благодарна най-вече на двама български лекари, помогнали й да се пребори с коварната болест – доц. д-р Стоева и д-р Димитров, както и гръцки медик, който от 2014 до 2016 г. се грижел за нея и й помогнал да получи терапия, която не е разрешена в България.

След трансплантацията тя няма да има възможността да се радва на свои деца.

"Ако мислим рационално, защо трябва да имам дете, което ще носи моите гени и може да загине още в много ранна детска възраст. Освен това според действащото ни законодателство много трудно бих осиновила дете. Никой не знае един трансплантиран пациент колко дълго ще живее. Да го осиновиш ще си до едно време, после на кого го оставяш? Има го прагматичния момент тук. Трябва да мислиш доста трезво - ти си лимитиран със своя живот. Сега се радвам на децата на приятелките ми", разказва още Наталия Маева.

Животът на жената продължава с всекидневна борба и поддържаща терапия с медикаменти.

"На ден пия около 30 хапчета, което ще рече около 300 на месец. Няма почивен ден. Това е дух, дисциплина и невероятна отговорност към донора, лекарите и самия себе си", казва Маева.

А за финал спасената с бял дроб от непознат донор българка отправя апел към хората да даряват своите органи.

"Човек, изричайки едно да, може да спаси до седем човешки живота. Това е смисълът", споделя Наталия Маева, която с група ентусиасти през 2012 г., създава " Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ".

В периода 2016-2017 г. Маева е член на Управителния съвет на Европейската асоциация за пулмонална хипертония. От 2017 г. е член на Управителния съвет на Националната пациентска организация. Освен това, е основател и вицепрезидент на Асоциацията на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Наталия завършва радиожурналистика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и има докторска степен по политически науки. Специализирала е в областта на международните отношения. Работила е като журналист, а по-късно и като медиен консултант.

19 чакат спасение

"Направихме голяма крачка с първата белодробна трансплантация в България, направена в болница "Лозенец" под ръководството на германски екип. Изпреварихме гърците, които обучиха свой екип през 2018 г. във Виена, но все още не са реализирали", споделя Наталия.

В листата на чакащите у нас са 19 човека, но много от тях вече не отговарят на изискванията да бъдат трансплантирани.

Мегз бяла и красива

Мегз бяла и красива

Дизайнерката Миглена Каканашева променя изцяло живота си. Освен че отскоро твърди, че е сама, Мегз тотално смени и външния си вид. Последните снимки, които пуска в мрежата, показват отблизо перфектната й фигура. В бял, супер изрязан бански, Меги успява да подчертае няколкото така необходими килограма, които е качила

Милко стана капитан

Милко стана капитан

Капитан стана Милко Калайджиев. Мустакът на републиката яхна огромна яхта и шпори вълните. Бившият участник в "Капките" не е сменил професията. Превъплъщението е по повод новата му песен. Певецът неслучайно избра курорта Слънчев бряг за снимачна площадка на новото си парче, защото в текста има препратка към една от най-популярните парти дестинации

Борисов поиска оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов

Борисов поиска оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Решението беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател

Петканов се показа в клозета

Петканов се показа в клозета

"И аз съм човек. И аз ходя по голяма нужда." Това реши да ни покаже Даниел Петканов. Лудия репортер се показа пред света как се... изхожда. Свалил гащите си и седнал удобно на "белия трон", четейки списание, Петканов изобщо не се притесни да качи снимка в социалната мрежа, докато е в тоалетната по голяма нужда

Най-четени

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Райна ЗАГОЛИ дупе

Райна ЗАГОЛИ дупе

Сочно дупе показа пилето на фолка - Райна. Певицата нажежи до червено, в какъвто бански бе, плажуващите в родния й град Сандански. Бившата на певеца Константин реши да хване шоколадов загар в разгара на лятото. Райна е запалена пътешественичка, ала тази години ще трябва да се задоволи с пътувания само из страната заради коронавируса

Гущеров семейно на море

Гущеров семейно на море

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

Шерци прави бебе с ръгбист

Шерци прави бебе с ръгбист

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Бившата "Господарка" се цели в мястото на Гала Банда Банда и Ева Веселинова в чудовищен скандал, не могат да се помирят На нож са всички панелисти в "На кафе". Коментаторите на Гала са в сериозен конфликт от известно време, научи "България Днес". Въпреки старанието да не го демонстрират поне в ефир Ева Веселинова и Андреа Банда Банда са тежко

Цветана Манева плаши времето

Цветана Манева плаши времето

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Най-коментирани

Елена хвали Коради: Дори мъжете го харесват

Елена хвали Коради: Дори мъжете го харесват

Eдно от най-известните лица на италианския моден подиум и малкия екран Елена Сантарели засипа с похвали мъжа си Бернардо Коради, който е известен на Ботуша като бивше острие на "Удинезе". Двамата са семейство от шест години, но са заедно още от 2005-а. "Влюбена съм в семейството си, децата си, партньора си - заяви тя

Порно поздрав за Хамес

Порно поздрав за Хамес

Порно звездата Кендра Луст изненада феновете си, след като поздрави халфа на "Реал" (Мадрид) Хамес Родригес за рождения му ден. Тя честити на колумбиеца с пост в туитър, където двамата се следват от известно време. 29-годишният играч на "белия балет" и 41-годишната актриса от филмите за възрастни са приятели в социалната мрежа от 2018-а

Жената на Тоти секси на яхта

Жената на Тоти секси на яхта

Жената на Принца на Рим Франческо Тоти показа завидни форми на яхта. Бившата телевизионна водеща и актриса Илари Блази отмаря край бреговете на Италия като поне на снимките не в компанията на легендата на "Рома". Красавицата вече е на 39 години, но въпреки това продължава да изглежда страхотно. Тя и Тоти са женени от 2005 г. и имат три деца

Мегз бяла и красива

Мегз бяла и красива

Дизайнерката Миглена Каканашева променя изцяло живота си. Освен че отскоро твърди, че е сама, Мегз тотално смени и външния си вид. Последните снимки, които пуска в мрежата, показват отблизо перфектната й фигура. В бял, супер изрязан бански, Меги успява да подчертае няколкото така необходими килограма, които е качила

Пускат феновете на стадиона в Англия

Пускат феновете на стадиона в Англия

Новият сезон в английската Висша лига по футбол ще започне с фенове по трибуните. Страхотната новина разпространяват някои от най-реномираните издания на Острова. Заради пандемията от коронавирус в момента първенството се доиграва при закрити врати, но атмосферата по време на мачове е тягостна. Поради тази причина ръководството на Висшата лига

Милко стана капитан

Милко стана капитан

Капитан стана Милко Калайджиев. Мустакът на републиката яхна огромна яхта и шпори вълните. Бившият участник в "Капките" не е сменил професията. Превъплъщението е по повод новата му песен. Певецът неслучайно избра курорта Слънчев бряг за снимачна площадка на новото си парче, защото в текста има препратка към една от най-популярните парти дестинации

Борисов поиска оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов

Борисов поиска оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Решението беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател

Петканов се показа в клозета

Петканов се показа в клозета

"И аз съм човек. И аз ходя по голяма нужда." Това реши да ни покаже Даниел Петканов. Лудия репортер се показа пред света как се... изхожда. Свалил гащите си и седнал удобно на "белия трон", четейки списание, Петканов изобщо не се притесни да качи снимка в социалната мрежа, докато е в тоалетната по голяма нужда

Императора се клати пиян

Императора се клати пиян

Бившата звезда на "Интер" Адриано отново се е върнал към пороците. Екснападателят бе спипан пиян в родината си Бразилия. Адриано едва ходи и е поддържан от приятел на улицата. Звездата поздравява свои фенове, но е видимо неадекватен. Алкохолът и наркотиците тотално провалиха кариерата на Императора, както бе наричан в Италия

Щерката на Фънки във филма за Ботев

Щерката на Фънки във филма за Ботев

Ще играе любима на един от четниците  Дъщерята на Фънки - Карла Ковачева, получила покана да се включи в лентата на Максим Генчев, посветена на Ботев. Според режисьора щерката на Фънки е доста добра и може да засенчи популярния си баща. Ковачева ще влезе в ролята на Маджарката, любима на Ботевия четник Георги Апостолов

Борисов поиска оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов

Борисов поиска оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Решението беше взето след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател

Бягаща пътека- най-доброто кардио в домашни условия

Бягаща пътека- най-доброто кардио в домашни условия

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

234 са новите случаи на COVID-19 у нас, 7 починаха за денонощието

234 са новите случаи на COVID-19 у нас, 7 починаха за денонощието

234 са новите случаи на COVID-19 у нас от общо 4 885 направени PCR-теста за денонощието, сочат данните на Единния информационен портал. Към момента у нас са потвърдени общо 7645 случая на новия коронавирус, от които 3699 са активните.  146 са излекуваните за последното денонощие, като общият им брой достигна 3663

Австрия забранява полетите от България и още 9 страни от
15 до 31 юли

Австрия забранява полетите от България и още 9 страни от 15 до 31 юли

Австрийските власти забраниха от 15 до 31 юли пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на новия коронавирус, съобщи ТАСС. Решението беше публикувано тази нощ с постановление на австрийското министерство на социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите, предава БТА

159 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа, 8 починаха

159 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа, 8 починаха

159 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е с 82 повече от вчера. Това сочат данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са направени общо 3341 PCR-теста. Към момента у нас са потвърдени общо 7411 случая на новия коронавирус, като от тях 3618 са активни. Излекуваните лица са 3517. От тях 198  са през последното денонощие

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

От 2018 г. Робърт де Ниро и съпругата му са разделени, като големият холивудски актьор е поел ангажимент да ѝ плаща издръжка от 100 000 долара годишно. Тази година обаче Грейс Хайтауър ще получи само 50 000 долара, тъй като бизнесът и актьорската кариера на Де Ниро пострадаха заради пандемията от COVID-19

Вижте кои държави налагат карантина на българите заради COVID-19

Вижте кои държави налагат карантина на българите заради COVID-19

Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предава БГНЕС. Според официалната статистика към днешна дата потвърдените случаи на коронавирус в България са 7252, от които активните са 3665. За последното денонощие новорегистрираните заразени са 77 души

Стивън Кинг продаде за екранизация три новели за 3 долара

Стивън Кинг продаде за екранизация три новели за 3 долара

Американският писател Стивън Кинг е продал правата върху филмовата адаптация на три кратки истории от сборника "If it bleeds", публикуван през април тази година. Цената на всеки от тях обаче е само един долар, съобщава „Дедлайн“. На основата на произведението „Телефонът на мистър Хариган“ ("Mr. Harrigan’s phone") за приятелството на момче с

Шерци прави бебе с ръгбист

Шерци прави бебе с ръгбист

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения