Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7883950 www.bgdnes.bg

Любен Зидаров за скандала с илюстрациите си единствено пред "България Днес" Огорчен съм!

"Хари Потър" не е гениално произведение, не съм чел всичките книги

"Огорчен съм, разбира се! Не чух една добра критика към моите илюстрации на Хари Потър. Обидно е, че ме наричат "призрак от миналото". Но "Хари Потър" не е гениално произведение, а е като всяка мода по света. За момента просто е популярно. А от екипа на Роулинг одобриха кориците ми." Това сподели единствено пред "България Днес" авторът на илюстрациите на Хари Потър - Любен Зидаров.

От няколко дни в социалните мрежи прехвърчат разнопосочни искри сред феновете на приказната поредица, породени от новите корици на известния магьосник.

Реклама

Специалното юбилейно издание е по повод 20 години от първото излизане на "Хари Потър и философският камък" на Дж. К. Роулинг у нас. А седемте книги вече са в книжарниците.

Според някои от коментиращите обаче рисунките на Зидаров са направени сякаш са от 4-5-годишно дете и са грозни и будещи недоумение. Има и такива, които прозират в изпълнението на художника новаторство и характерен авторски почерк.

"Четох, че непрекъснато ме критикуват. Нека спорят. Аз съм си свършил работата. Работата е там, че повечето от хората само говорят, никакви анализи. Иначе съм чел само първата книга. Цялата поредица, която е от 4000 страници, няма как да прочета. Не разбирам защо някои са се разбеснели така, каква е причината. Не смятам, че трябва да гледаме само захаросаните илюстрации, които ги има по света. Но на мен едно ми е интересно - как така се активизираха изведнъж тези хора точно сега, като че ли за първи път нещо рисувам? Ами това съм аз. Така го правя. Като че ли става дума за някакво гениално произведение", сподели Зидаров.

Според него в едно демократично общество е нормално да има позиции "за" или "против" каквото и да било. "Няма народ от само от интелектуалци. Такъв не съществува. Но опасни са не простите хора, а полуинтелигенцията, тя е най-многобройна и най-агресивна. То не е само тук, по целия свят е така. Като прочетете историята колко писатели са били ругани, колко са неприети, после самото време по-късно ги приема. Как ли не ме нарекоха мен, и защо е цялата тази работа", споделя тъжно Зидаров, чиито рисунки са одобрени от екипа на Дж. К. Роулинг.

Всъщност маниерът на рисуване на Любен Зидаров е добре познат както на подрастващите, така и на техните родители от детските книжки предимно през 70-те и 80-те години. Художникът е нарисувал над 200 заглавия от родната и световната литература, със 70 години трудов стаж. Той е художникът илюстратор на книги като "Приказки на Шехеразада", "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Том Сойер" на Марк Твен, "Андерсенови приказки", "Приказки от цял свят" на Николай Райнов и редица други. Някои безрезервно вярват във вдъхновяващите качества на Зидаров и виждат в творбите му съвършенство в описанието, а деформираните образи свързват с точното извеждане на характера у персонажите. Тези читатели със сигурност ще се снабдят с новото издание и ще допълнят с него колекцията в библиотеката си. За други неговите корици са причинили травма в детството им, тъй като персонажите са с твърде тъмни нюанси. Визуализираните им образи са прекалено страховити, остри и изопачени. Липсата на каквато и да е романтика и приказност, която предполагаемо лъха от книги, предназначени за деца, е осезаема. Едва ли в изкуството мненията могат да се сближат. Все пак и ролята му не е такава. Едно е сигурно - илюстрациите на Зидаров, дали вдъхновяващи или отблъскващи, са оставили дълбок и траен отпечатък в съзнанието на вече порасналите деца.

Реклама

"И все пак, ако не харесвате новите илюстрации на "Хари Потър" - купете си изданието със старите, никой няма да ви спре. Както и никой няма да ви попречи да опитате да издадете книга със свои илюстрации. Все пак би било добре обаче да имате поне елементарни познания за това. За нас, издателите, работата на Любен Зидаров е прекрасна. Тя обобщава нещата и в същото време държи на детайла, това е майсторството на големия артист", споделя издателят Чавдар Николов. А колежката му Велизара Добрева е лаконична: "Това е светът на Хари Потър, запазената марка. Зидаров също е наша запазена марка, с неговите над 200 илюстрирани книги и много признания от международната сцена".

Виктор Крум стана баща

"Роди ни се Малък Джентълмен! Да ни е жив и здрав и да радва всички, които го чакахме с такова нетърпение! Добре дошъл на този свят, момче!" С тези думи актьорът Станислав Яневски възвести прекрасната новина за своя мъжки наследник.

Яневски стана известен с ролята си на Виктор Крум в поредицата "Хари Потър". Новината дойде като гръм от ясно небе за повечето му близки. Синът на Станислав се появи на бял свят вчера около обяд. Да са живи и здрави!

Реклама
Реклама
Реклама