Психиатърът д-р Веселин Герев: 10 минути дневно стойте на слънце

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Психиатърът д-р Веселин Герев: 10 минути дневно стойте на слънце

Януари е най-потискащият месец, минали са празниците и идват разочарованията 

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Веселин Герев е многоуважаван специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия през 1997 г. Консултант е на ВМА 1999-2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика.

- Д-р Герев, преди дни руски учени обявиха ноември за най-депресиращия месец в годината. Съгласни ли сте с това заключение?

- Не е точно така. Специално за тази година не се е натрупал все още недостигът на светлина. Нещата закъсняват с около месец и половина. По-скоро януари е най-депресиращият месец. Защото сега малко или много сме в очакване на коледните празници и ни заливат с много добри оферти за пазаруване. Това внася гъдел в психиката на всеки един човек. Имайте предвид, че предстоящите празници са натоварени с много големи очаквания. Това някак си ни стабилизира и държи тонуса и настроението на добри нива. Дори и при тези хора, които изпитват затруднения, има раздвижване, защото ги заливат с реклами за бързи кредити. Много хора по този начин ще изкарат празниците. Що се отнася да проучването, трябва да кажа, че то се прави от хора, които не са специалисти. По-скоро са статистици. Като питат: "Вие чувствате ли се депресирани?", те им отговарят: "О, да, аз имам депресия". Депресията като всяко едно медицинско понятие си има определение. Това е състояние на тотална липса на сили, липсата на каквото и да е желание да се прави каквото и да е, включително човек да стане и да си измие ръцете и очите. Също така и мисли, че животът няма смисъл.

- Кога този идеалистичен свят на празниците рухва?

- Голямото отрезвяване настъпва на 3 януари. Тогава всичко приключва и хората осъзнават, че нищо кой знае какво не се е случило. Когато очакванията ни не са се оправдали, когато имаме емоционални страдания, идва януари с депресията. Сега, колкото и депресивни нагласи да има, оттук-оттам идва лъч светлина, който ни радва.

- Има ли нещо по-особено тази година, което да влияе на хората?

- Тази година има един особен природен феномен. Температурите дори и сега, в средата на ноември, се задържат около 20 градуса. Дори и сега има слънце, което е един стабилизатор на депресията. Докато температурите не паднат под 10 градуса, не можем да говорим за развитие на депресия. Това, че днес настроението на някого е потиснато от някакъв фактор, а утре друго обстоятелство го извежда от това състояние, не означава депресия. Симптомите, за които говорихме, трябва да са налице не по-малко от месец. Без изобщо да се колебаят и да нарушават функционирането и качеството на живот на човека. Ето това е депресия. Не бива да пропускаме, че много хора страдат от стрес, а го квалифицират като депресия.

- Ако все пак се стигне до това състояние, каквото ще препоръчате да направи един човек? Или ако не го осъзнава, какво да направят близките му?

- Той го осъзнава и може да си даде сметка какво му се случва. Трябва да кажем, че до такова състояние не се стига от днес за утре. Ако днес е мрачно времето, не може утре да сте депресиран. Предпоставките за такова събитие се крият назад във времето. Може да е нервно напрежение, преживяване на серия от стресови ситуации и т.н. Основният фактор, който бори депресията, е слънцето. Това е природен фактор, който действа като антидепресант. Затова хората, които са в колебливо настроение, меланхолия и тъга, могат да използват прокрадващото се слънце. Да събират лъчи – слънцето, като грее в очите на човек, качва нивата на серотонин. Това е антидепресивният хормон в нашия мозък. Стане ли по-мрачно времето, започват депресивните нагласи и мисли, че трябва да си стоим вкъщи, защото времето се влошава. Това може да направи човек - да задейства биохимията на депресията. И така може да се излезе от такива състояния. Ако стигнеш до момента, в който кажеш, че си в депресия, означава, че си излязъл от това състояние и не си в депресия.

- Какво бихте казали на хората, които посягат към алкохола, за да избягат или омекотят тревожните си състояния?

- Алкохолът е най-достъпният антидепресант. Ние обичаме да му казваме течен антидепресант, защото другите са на таблетки. На който посяга към алкохола, мога да му кажа - ефекта наистина го има, но той е само временен. Алкохолът е единственото психоактивно вещество, което се продава легално, но при него нивата на серотонин се изцеждат от нервната клетка. Докато човек пие, ефектът е налице. След като отмине този ефект, изпада в още по-дълбока меланхолия. На това хората му викат махмурлук, който става все по-продължителен. Накрая се стига дотам, че човек е в състояние на трайна химическа депресия. Понякога може да продължи с месеци, а друг път с години. Интересен е феноменът, че постоянно трябва да се увеличава алкохолната консумация с течение на времето, за да се постигне желаният ефект. Само че той вече не е желан, защото човек става нервен, агресивен и груб. Заради това, че алкохолът взема серотонина от нервната клетка. Химическата депресия е рядка форма, но се стига до нея. Тревожният факт, който наблюдавам през годините, е, че все повече жени пият. И то твърд алкохол. Направете си труда, като влезете в едно заведение, да преброите колко жени и мъже пият. Ще се втрещите.

- Как си обяснявате този напредък на нежния пол?

- Жените са по-емоционални и влагат повече чувства във всичко, което им се случва. И най-лесното спасение от напрежението е да ударят 2-3 питиета. Това се потвърждава и от моята практика, където много жени ми признават, че имат зависимост към алкохола. Много често се оказва, че нямат такава зависимост, а са си лекували депресията с течен антидепресант.

- Увеличават ли се депресираните хора през последните години?

- Тенденцията за увеличаване на случаите на депресия не се наблюдава. Преди 20 години наистина имаше такъв феномен - закрепените от слънцегреенето през лятото се чувстваха рухнали от 4-5 дъждовни дни в края на септември. И свикнахме да казваме, че депресиите започват в началото на октомври. Заради динамиката на живота и модификацията на напрежението (преди беше за безпаричие, а сега дали ще ни стигне време на всички задачи) сега повече говорим за тревожност, отколкото за депресии. За депресия може да говорим в скандинавските страни, където няма светлина.

- Там има и голям брой самоубийства.

- Интересното е, че човек в депресия не се самоубива. Напомням, че дори няма сила и желание да го направи. Към такова действие се пристъпва в състояние на силно и тревожно отчаяние. Това напрежение потиска инстинктите за самосъхранение и дава тласък към самоубийство. Човек в депресия трудно ще я свърши тази работа. Най-положителното в разговора ни е, че още няколко дни ще се радваме на слънце и ще бъде около 13-14 градуса. Моят съвет към хората е да използват слънцето, защото е безплатно. 10 минути на ден на открито са достатъчни, за да се заредим.

След като избяга от Гърция, Моника В. пак на път

След като избяга от Гърция, Моника В. пак на път

Моника Валериева отново е на път и почитателите й се чудят какво, аджеба, се случва. Припомняме, че преди броени дни силиконовата кукла избяга на пожар от Гърция. Прекъсна си почивката в Санторини, защото нейна близка приятелка дала положителен тест за КОВИД-19. Паникьосаната Моника Валериева веднага също се тествала

Сузанита спира цигарите

Сузанита спира цигарите

Здравословно се опитва да живее Сузанита. Дъщерята на Орхан Мурад, която в последно време лекува зависимостта си към наркотиците, реши да сложи край и на друг свой порок. Сузи, която от съвсем малка подхваща цигарите, се похвали, че от седмица не е палила. 17-годишната певица се опитва да се отърве от всичките си вредни навици

Нора Шопова сгодена

Нора Шопова сгодена

Да няма самотна синоптичка в България в новата петилетка! Даже и Нора Шопова, която вече не е синоптичка, работи активно за преизпълняването на плана. Светлокожата моделка мина в отбора на сгодените, е добрата новина в тези размирни и смутни времена. Това не е единственият повод за радост и купон в дома на Шопова

Гришо здрав като бик,
готви се за US Open

Гришо здрав като бик, готви се за US Open

Григор Димитров е здрав като бик и започна подготовка за Откритото първенство на САЩ. Тенисистът разкри, че вече не е болен от коронавирус. „Току-що получих страхотни новини от доктора в Монако. Тестът ми за COVID-19 е негативен – съобщи в инстаграм хасковлията. – Благодаря на всички за подкрепата през последните няколко седмици по време на

Най-четени

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Студентка медик се гаври с болна

Студентка медик се гаври с болна

Ще пипам потни ци.и, пише бъдещата лекарка в социалните мрежи Подигравката нарушава морални и човешки права, казва ректорът проф. Виктор Златков Надя Панкова Гнусна гавра с болна пациентка си позволи бъдещ лекар, студент в Медицинския университет в столицата. Валерия Стоянова, която от три години се поти над изпитите по медицина в най-елитното

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Райна ЗАГОЛИ дупе

Райна ЗАГОЛИ дупе

Сочно дупе показа пилето на фолка - Райна. Певицата нажежи до червено, в какъвто бански бе, плажуващите в родния й град Сандански. Бившата на певеца Константин реши да хване шоколадов загар в разгара на лятото. Райна е запалена пътешественичка, ала тази години ще трябва да се задоволи с пътувания само из страната заради коронавируса

Гущеров семейно на море

Гущеров семейно на море

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Бившата "Господарка" се цели в мястото на Гала Банда Банда и Ева Веселинова в чудовищен скандал, не могат да се помирят На нож са всички панелисти в "На кафе". Коментаторите на Гала са в сериозен конфликт от известно време, научи "България Днес". Въпреки старанието да не го демонстрират поне в ефир Ева Веселинова и Андреа Банда Банда са тежко

Шерци прави бебе с ръгбист

Шерци прави бебе с ръгбист

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Най-коментирани

Кирчо гол във фитнеса

Кирчо гол във фитнеса

Футболист №1 на 2018 година Кирил Десподов показа как тренира гол до кръста във фитнеса. От вчера националът е във Варна, но не спира да поддържа форма в залата. Той е направил завидни плочки на корема, а в ушите му има слушалки за музика. Компания на Кирчо прави неговият брат Димитър, с когото са почти неразделни

Лорина перфектна на плажа

Лорина перфектна на плажа

Супер тяло показа актрисата Лорина Камбурова по време на лятната си почивка. 29-годишната звезда от "Скъпи наследници" се прибра в родния си град Варна. Лорина демонстрира завидни форми, а разголеното й тяло събра над 1400 харесвания в социалната мрежа. 29-годишната актриса в момента не работи по почти никакви проекти заради пандемията от

Асдис Ран: Животът е по-добър по бикини

Асдис Ран: Животът е по-добър по бикини

Асдис Ран: Животът е по-добър по бикини Цяло лято по нашето Черноморие почива Ледената кралица Асдис Ран. Бившата футболна съпруга не спира да обикаля родните плажове и да се хвали със снимки по социалните мрежи. Тя възхвалява българското море, а много нейни сънародници от Исландия обещават да посетят страната ни

След като избяга от Гърция, Моника В. пак на път

След като избяга от Гърция, Моника В. пак на път

Моника Валериева отново е на път и почитателите й се чудят какво, аджеба, се случва. Припомняме, че преди броени дни силиконовата кукла избяга на пожар от Гърция. Прекъсна си почивката в Санторини, защото нейна близка приятелка дала положителен тест за КОВИД-19. Паникьосаната Моника Валериева веднага също се тествала

Сузанита спира цигарите

Сузанита спира цигарите

Здравословно се опитва да живее Сузанита. Дъщерята на Орхан Мурад, която в последно време лекува зависимостта си към наркотиците, реши да сложи край и на друг свой порок. Сузи, която от съвсем малка подхваща цигарите, се похвали, че от седмица не е палила. 17-годишната певица се опитва да се отърве от всичките си вредни навици

Нора Шопова сгодена

Нора Шопова сгодена

Да няма самотна синоптичка в България в новата петилетка! Даже и Нора Шопова, която вече не е синоптичка, работи активно за преизпълняването на плана. Светлокожата моделка мина в отбора на сгодените, е добрата новина в тези размирни и смутни времена. Това не е единственият повод за радост и купон в дома на Шопова

Гришо здрав като бик,
готви се за US Open

Гришо здрав като бик, готви се за US Open

Григор Димитров е здрав като бик и започна подготовка за Откритото първенство на САЩ. Тенисистът разкри, че вече не е болен от коронавирус. „Току-що получих страхотни новини от доктора в Монако. Тестът ми за COVID-19 е негативен – съобщи в инстаграм хасковлията. – Благодаря на всички за подкрепата през последните няколко седмици по време на

Азис напъна възглавницата

Азис напъна възглавницата

Кралят на чалгата се оказва, че таи фетиш към големи, бели... възглавници. Изпълнителят на култови парчета като "Автомонтьор" и "Сен Тропе" показва, че малко неща между чаршафите са тема табу. В най-новата си скандална снимка Азис е чистак-бърсак по организъм и е седнал най-безсрамно на прозореца. Щори уж са пуснати

Алпийско слънце пече Даниела

Алпийско слънце пече Даниела

На дълга лятна почивка в Швейцарските Алпи се отдаде Даниела Кристиансон. Една от най-провокативните футболни половинки не издържа и се разхвърля по оскъдни бански дори в планината. Тя използва терасата на своята веранда, за да се попече под алпийското слънце. Даниела е с червено горнище и бяло долнище

Кечистът Русев с коронавирус

Кечистът Русев с коронавирус

Заразил се във фитнес или от съпругата Лана Загубих вкус и мирис, но вече съм добре, споделя българинът Българският кечист Александър Русев е болен от коронавирус. Това призна самият той в своя канал в youtube. Мирослав Барняшев, както е истинското име на здравеняка, се е заразил във фитнеса или от съпругата си Си Джей

Австрия забранява полетите от България и още 9 страни от
15 до 31 юли

Австрия забранява полетите от България и още 9 страни от 15 до 31 юли

Австрийските власти забраниха от 15 до 31 юли пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на новия коронавирус, съобщи ТАСС. Решението беше публикувано тази нощ с постановление на австрийското министерство на социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите, предава БТА

159 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа, 8 починаха

159 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа, 8 починаха

159 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е с 82 повече от вчера. Това сочат данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са направени общо 3341 PCR-теста. Към момента у нас са потвърдени общо 7411 случая на новия коронавирус, като от тях 3618 са активни. Излекуваните лица са 3517. От тях 198  са през последното денонощие

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

От 2018 г. Робърт де Ниро и съпругата му са разделени, като големият холивудски актьор е поел ангажимент да ѝ плаща издръжка от 100 000 долара годишно. Тази година обаче Грейс Хайтауър ще получи само 50 000 долара, тъй като бизнесът и актьорската кариера на Де Ниро пострадаха заради пандемията от COVID-19

Вижте кои държави налагат карантина на българите заради COVID-19

Вижте кои държави налагат карантина на българите заради COVID-19

Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предава БГНЕС. Според официалната статистика към днешна дата потвърдените случаи на коронавирус в България са 7252, от които активните са 3665. За последното денонощие новорегистрираните заразени са 77 души

Стивън Кинг продаде за екранизация три новели за 3 долара

Стивън Кинг продаде за екранизация три новели за 3 долара

Американският писател Стивън Кинг е продал правата върху филмовата адаптация на три кратки истории от сборника "If it bleeds", публикуван през април тази година. Цената на всеки от тях обаче е само един долар, съобщава „Дедлайн“. На основата на произведението „Телефонът на мистър Хариган“ ("Mr. Harrigan’s phone") за приятелството на момче с

Шерци прави бебе с ръгбист

Шерци прави бебе с ръгбист

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

Осакатен "Левски" и през новия сезон

Осакатен "Левски" и през новия сезон

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване

Десподов на планина

Десподов на планина

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

77 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа

77 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа

77 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е със 134 по-малко от вчера. Това сочат данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са направени общо 1198 PCR-теста. Към момента у нас са потвърдени общо 7252 случая на новия коронавирус, като от тях 3665 са активни. Излекуваните лица са 3319