Психиатърът д-р Веселин Герев: 10 минути дневно стойте на слънце

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Психиатърът д-р Веселин Герев: 10 минути дневно стойте на слънце

Януари е най-потискащият месец, минали са празниците и идват разочарованията 

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Веселин Герев е многоуважаван специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия през 1997 г. Консултант е на ВМА 1999-2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика.

- Д-р Герев, преди дни руски учени обявиха ноември за най-депресиращия месец в годината. Съгласни ли сте с това заключение?

- Не е точно така. Специално за тази година не се е натрупал все още недостигът на светлина. Нещата закъсняват с около месец и половина. По-скоро януари е най-депресиращият месец. Защото сега малко или много сме в очакване на коледните празници и ни заливат с много добри оферти за пазаруване. Това внася гъдел в психиката на всеки един човек. Имайте предвид, че предстоящите празници са натоварени с много големи очаквания. Това някак си ни стабилизира и държи тонуса и настроението на добри нива. Дори и при тези хора, които изпитват затруднения, има раздвижване, защото ги заливат с реклами за бързи кредити. Много хора по този начин ще изкарат празниците. Що се отнася да проучването, трябва да кажа, че то се прави от хора, които не са специалисти. По-скоро са статистици. Като питат: "Вие чувствате ли се депресирани?", те им отговарят: "О, да, аз имам депресия". Депресията като всяко едно медицинско понятие си има определение. Това е състояние на тотална липса на сили, липсата на каквото и да е желание да се прави каквото и да е, включително човек да стане и да си измие ръцете и очите. Също така и мисли, че животът няма смисъл.

- Кога този идеалистичен свят на празниците рухва?

- Голямото отрезвяване настъпва на 3 януари. Тогава всичко приключва и хората осъзнават, че нищо кой знае какво не се е случило. Когато очакванията ни не са се оправдали, когато имаме емоционални страдания, идва януари с депресията. Сега, колкото и депресивни нагласи да има, оттук-оттам идва лъч светлина, който ни радва.

- Има ли нещо по-особено тази година, което да влияе на хората?

- Тази година има един особен природен феномен. Температурите дори и сега, в средата на ноември, се задържат около 20 градуса. Дори и сега има слънце, което е един стабилизатор на депресията. Докато температурите не паднат под 10 градуса, не можем да говорим за развитие на депресия. Това, че днес настроението на някого е потиснато от някакъв фактор, а утре друго обстоятелство го извежда от това състояние, не означава депресия. Симптомите, за които говорихме, трябва да са налице не по-малко от месец. Без изобщо да се колебаят и да нарушават функционирането и качеството на живот на човека. Ето това е депресия. Не бива да пропускаме, че много хора страдат от стрес, а го квалифицират като депресия.

- Ако все пак се стигне до това състояние, каквото ще препоръчате да направи един човек? Или ако не го осъзнава, какво да направят близките му?

- Той го осъзнава и може да си даде сметка какво му се случва. Трябва да кажем, че до такова състояние не се стига от днес за утре. Ако днес е мрачно времето, не може утре да сте депресиран. Предпоставките за такова събитие се крият назад във времето. Може да е нервно напрежение, преживяване на серия от стресови ситуации и т.н. Основният фактор, който бори депресията, е слънцето. Това е природен фактор, който действа като антидепресант. Затова хората, които са в колебливо настроение, меланхолия и тъга, могат да използват прокрадващото се слънце. Да събират лъчи – слънцето, като грее в очите на човек, качва нивата на серотонин. Това е антидепресивният хормон в нашия мозък. Стане ли по-мрачно времето, започват депресивните нагласи и мисли, че трябва да си стоим вкъщи, защото времето се влошава. Това може да направи човек - да задейства биохимията на депресията. И така може да се излезе от такива състояния. Ако стигнеш до момента, в който кажеш, че си в депресия, означава, че си излязъл от това състояние и не си в депресия.

- Какво бихте казали на хората, които посягат към алкохола, за да избягат или омекотят тревожните си състояния?

- Алкохолът е най-достъпният антидепресант. Ние обичаме да му казваме течен антидепресант, защото другите са на таблетки. На който посяга към алкохола, мога да му кажа - ефекта наистина го има, но той е само временен. Алкохолът е единственото психоактивно вещество, което се продава легално, но при него нивата на серотонин се изцеждат от нервната клетка. Докато човек пие, ефектът е налице. След като отмине този ефект, изпада в още по-дълбока меланхолия. На това хората му викат махмурлук, който става все по-продължителен. Накрая се стига дотам, че човек е в състояние на трайна химическа депресия. Понякога може да продължи с месеци, а друг път с години. Интересен е феноменът, че постоянно трябва да се увеличава алкохолната консумация с течение на времето, за да се постигне желаният ефект. Само че той вече не е желан, защото човек става нервен, агресивен и груб. Заради това, че алкохолът взема серотонина от нервната клетка. Химическата депресия е рядка форма, но се стига до нея. Тревожният факт, който наблюдавам през годините, е, че все повече жени пият. И то твърд алкохол. Направете си труда, като влезете в едно заведение, да преброите колко жени и мъже пият. Ще се втрещите.

- Как си обяснявате този напредък на нежния пол?

- Жените са по-емоционални и влагат повече чувства във всичко, което им се случва. И най-лесното спасение от напрежението е да ударят 2-3 питиета. Това се потвърждава и от моята практика, където много жени ми признават, че имат зависимост към алкохола. Много често се оказва, че нямат такава зависимост, а са си лекували депресията с течен антидепресант.

- Увеличават ли се депресираните хора през последните години?

- Тенденцията за увеличаване на случаите на депресия не се наблюдава. Преди 20 години наистина имаше такъв феномен - закрепените от слънцегреенето през лятото се чувстваха рухнали от 4-5 дъждовни дни в края на септември. И свикнахме да казваме, че депресиите започват в началото на октомври. Заради динамиката на живота и модификацията на напрежението (преди беше за безпаричие, а сега дали ще ни стигне време на всички задачи) сега повече говорим за тревожност, отколкото за депресии. За депресия може да говорим в скандинавските страни, където няма светлина.

- Там има и голям брой самоубийства.

- Интересното е, че човек в депресия не се самоубива. Напомням, че дори няма сила и желание да го направи. Към такова действие се пристъпва в състояние на силно и тревожно отчаяние. Това напрежение потиска инстинктите за самосъхранение и дава тласък към самоубийство. Човек в депресия трудно ще я свърши тази работа. Най-положителното в разговора ни е, че още няколко дни ще се радваме на слънце и ще бъде около 13-14 градуса. Моят съвет към хората е да използват слънцето, защото е безплатно. 10 минути на ден на открито са достатъчни, за да се заредим.

Актрисата Стоянка Мутафова в последното си интервю:   Приемам смъртта като сън

Актрисата Стоянка Мутафова в последното си интервю: Приемам смъртта като сън

Смях се на поклонението на баща ми и имаше защо! Доайенът на българския театър Стоянка Мутафова отпразнува със спектакъл 97-ия си рожден ден тази година в НДК на 2 февруари. Малко преди представлението комичката ни даде интервю единствено за "България Днес", което отново припомняме. - Г-жо Мутафова, вярно ли е, че като се видите в огледалото,

АПИ: Има поледици по пътищата, шофьорите да се движат с повишено внимание

АПИ: Има поледици по пътищата, шофьорите да се движат с повишено внимание

Шофьорите да се движат с повишено внимание по републиканските пътища. Пътните настилки в района на София и Кюстендил са заледени вследствие на падналия леден дъжд и ниските отрицателни температури. В момента настилките се обработват за движение при зимни условия, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“

Котката на Гала пощуря

Котката на Гала пощуря

Котето на Гала полудя. Домашният любимец на водещата съсипал чисто новите й завеси. Котаракът на блондинката тръгнал да гони муха. Вместо да се нахвърли върху нея, животното скочило право върху завесите. "Направо ги разпра. Побеснях! Стефан ме успокои с думите: "Ами това е то ловец", каза в ефира Гала.

Десетина коли се сблъскаха на "Цариградско шосе" (Видео)

Десетина коли се сблъскаха на "Цариградско шосе" (Видео)

Верижна катастрофа на "Цариградско шосе" затруднява движението в София. Това се вижда на видео, публикувано в групата "Видяно в София". От кадрите става ясно, че около 10 коли са пострадали. Засега няма данни за пострадали. Денят започна с минусови температури. В Западна и Централна България има условия за поледици. Очаквайте подробности

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Драма с Кобрата и Андреа

Драма с Кобрата и Андреа

Неочакван обрат взеха отношенията между Кубрат Пулев и певицата Андреа. Двамата се разделиха преди време, но сега нещата изглеждат променени. Какво точно се случва между тях, четете в утрешният брой на вестник "България

30 бона иска бизнесменът, убил 3-годишния Петьо

30 бона иска бизнесменът, убил 3-годишния Петьо

Трийсет хиляди лева компенсация за претърпяната мизерия зад решетките желае да получи предприемачът Цветан Пъков, който бе осъден на 4 г. затвор заради смъртта на 6-годишния Петьо в Панагюрище. На 14 април 2015 година бизнесменът блъсна с джипа си "Ауди Q7" момчето, докато карало колело на улица пред дома си

Разпродават хотелите на Цветан Василев

Разпродават хотелите на Цветан Василев

За продажба е обявена поредната част от хотелската империя на скандалния банкер Цветан Василев, показа проверка на "България Днес". На организирания днес търг в София са извадени имоти на дружеството "Хелт енд Уелнес" с начална цена 4.4 млн. лева. Дружеството притежава терени и хотели в най-добрите туристически дестинации на България

Бившата на Хесе в болница за ЧРД

Бившата на Хесе в болница за ЧРД

Злощастен 30-и рожден ден имаше скандалната Аура Руиз. Бившата половинка на нападателя Хесе Родригес и майка на единствения му син постъпи в болница и прекрати преждевременно празненството. Приятелите й бяха подготвили няколкодневен купон. Празненствата включваха пътуване на Канарските острови и до Мадрид

6 г. затвор грозят банкерката Невена

6 г. затвор грозят банкерката Невена

До шест години затвор грозят банкерката Невена Йорданова, която задигна един милион във Варна, а след това спокойно ще си харчи парите. Това обясни известният адвокат Марин Марковски, който е дал консултация на една от страните по делото и е наясно с фактите, уточниха от Нова тв. "Когато има такова престъпление, простият въпрос е: "Къде са парите

Плеймейтката Марешка катастрофира

Плеймейтката Марешка катастрофира

Чудо спаси живота на плеймейтката Марешка Бардем в зверска катастрофа. Изкусителката се замеси в страховито меле на магистрала "Тракия" в понеделник следобед. В момента моделката е настанена в болница, като няма опасност за живота й. Около 13 ч. на 2 декември Марешка се движи с автомобила в участъка между Пазарджик и Пловдив

Пращат в Австрия Вълка от София

Пращат в Австрия Вълка от София

Разрешение за екстрадиция в Австрия на известния с прозвището Вълка от София измамник Гал Барак даде вчера Софийският апелативен съд. Срещу израелския аферист има издадена европейска заповед за арест във връзка с течащо разследване във Виена за няколко тежки престъпления – измама в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Драма на хоризонта! "Ти защо ми ползваш снимките, ма?! Ама, оу!" Галена и Ивайла Бакалова се фукат с подозрително еднакви снимки от различни краища на света - чалгаджийката е в Лас Вегас на турне, бившата Мис България - в Дубай. В интерес на истината първа си пусна кадъра Бакалова, Галена малко закъсня.

Теди Кацарова с куче в банката

Теди Кацарова с куче в банката

Изключително добра компания си има певицата Теди Кацарова, докато чака стриктно в банков клон, видя "България Днес". Теди изчака реда си, а до нея чинно седи любимото й куче, порода йорки. Въпреки че в много банкови офиси влизането на животни е забранено, Теди без проблем изчаква с декоративното куче.

Най-коментирани

Албена Вулева: Депресирам се тук, изчезвам!

Албена Вулева: Депресирам се тук, изчезвам!

"Депресирам се в България. Прекалено мрачен, скучен и еднообразен е животът тук. Усилията, които полагаме, са обезсмислени. Идвам за малко и веднага бързам да се върна в Протарос, където разликата е огромна - усмихнати хора, нищо, че не са богати, а тук само мизерия и тъпотия". Така Албена Вулева обясни защо ще остане само седмица у нас

Теди Кацарова с куче в банката

Теди Кацарова с куче в банката

Изключително добра компания си има певицата Теди Кацарова, докато чака стриктно в банков клон, видя "България Днес". Теди изчака реда си, а до нея чинно седи любимото й куче, порода йорки. Въпреки че в много банкови офиси влизането на животни е забранено, Теди без проблем изчаква с декоративното куче.

30 бона иска бизнесменът, убил 3-годишния Петьо

30 бона иска бизнесменът, убил 3-годишния Петьо

Трийсет хиляди лева компенсация за претърпяната мизерия зад решетките желае да получи предприемачът Цветан Пъков, който бе осъден на 4 г. затвор заради смъртта на 6-годишния Петьо в Панагюрище. На 14 април 2015 година бизнесменът блъсна с джипа си "Ауди Q7" момчето, докато карало колело на улица пред дома си

Нина с ножа в лицето роди

Нина с ножа в лицето роди

От на косъм от смъртта до голямото щастие  19-годишното момиче има 4-месечно момиченце  От голямата трагедия до пълното щастие. Този път извървя 19-годишната Нина от свищовското село Морава. Преди шест години момичето беше жестоко прободено с нож в лицето от брат си, а в момента е горда майка и има мъж до себе си.

Плеймейтката Марешка катастрофира

Плеймейтката Марешка катастрофира

Чудо спаси живота на плеймейтката Марешка Бардем в зверска катастрофа. Изкусителката се замеси в страховито меле на магистрала "Тракия" в понеделник следобед. В момента моделката е настанена в болница, като няма опасност за живота й. Около 13 ч. на 2 декември Марешка се движи с автомобила в участъка между Пазарджик и Пловдив

6 г. затвор грозят банкерката Невена

6 г. затвор грозят банкерката Невена

До шест години затвор грозят банкерката Невена Йорданова, която задигна един милион във Варна, а след това спокойно ще си харчи парите. Това обясни известният адвокат Марин Марковски, който е дал консултация на една от страните по делото и е наясно с фактите, уточниха от Нова тв. "Когато има такова престъпление, простият въпрос е: "Къде са парите

Бившата на Хесе в болница за ЧРД

Бившата на Хесе в болница за ЧРД

Злощастен 30-и рожден ден имаше скандалната Аура Руиз. Бившата половинка на нападателя Хесе Родригес и майка на единствения му син постъпи в болница и прекрати преждевременно празненството. Приятелите й бяха подготвили няколкодневен купон. Празненствата включваха пътуване на Канарските острови и до Мадрид

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.

Водопадът Виктория пресъхна (Снимки)

Водопадът Виктория пресъхна (Снимки)

Един от най-внушителните водопади в света - Виктория, се превърна в невзрачна струя заради сушата, която измъчва Южна Африка, съобщи в. "Дейли мейл". Водопадът Виктория, който е на границата между Замбия и Зимбабве, е пресъхнал почти напълно. Някога оглушителният порой от разпенена вода и тътенът наоколо почти е изчезнал

Катето Евро скри шапката на фермерите

Катето Евро скри шапката на фермерите

С отворени уста останаха участниците от "Фермата" след визитата на Катето Евро. Обичаната актрисата гостува в риалитито и скри шапката на всички. Майката на Сашо Кадиев се състезава с фермерите, но не им остави никакви шансове. Катето премаза уж подготвените участници в специална игра. Журиращата в "България търси талант" спечели уникално

Ники М. приключи с "Левски"

Ники М. приключи с "Левски"

Николай Михайлов най-вероятно повече няма да играе за "Левски", научи "България днес". Стражът приключва втория си период в родния клуб, въпреки че има договор за още 1,5 г. В момента вратарят не тренира с тима, а се подготвя отделно. Официалната информация е, че има контузия в левия глезен. Не се очаква да попадне в групата за последните два мача

Десетина коли се сблъскаха на "Цариградско шосе" (Видео)

Десетина коли се сблъскаха на "Цариградско шосе" (Видео)

Верижна катастрофа на "Цариградско шосе" затруднява движението в София. Това се вижда на видео, публикувано в групата "Видяно в София". От кадрите става ясно, че около 10 коли са пострадали. Засега няма данни за пострадали. Денят започна с минусови температури. В Западна и Централна България има условия за поледици. Очаквайте подробности

Слави Трифонов: Ако забранят тая, ще регистрирам друга партия, с други цветове

Слави Трифонов: Ако забранят тая, ще регистрирам друга партия, с други цветове

"Ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение, ще регистрирам нова партия – с друго име и с други цветове. Но ще бъде със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани". Това написа в профила си във фейсбук Слави Трифонов, след като Софийския градски съд отказа да регистрира партията му „Няма

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.

Водопадът Виктория пресъхна (Снимки)

Водопадът Виктория пресъхна (Снимки)

Един от най-внушителните водопади в света - Виктория, се превърна в невзрачна струя заради сушата, която измъчва Южна Африка, съобщи в. "Дейли мейл". Водопадът Виктория, който е на границата между Замбия и Зимбабве, е пресъхнал почти напълно. Някога оглушителният порой от разпенена вода и тътенът наоколо почти е изчезнал

Стоянка Мутафова: И в Рая няма да е лесно!

Стоянка Мутафова: И в Рая няма да е лесно!

Ще срещна и Нейчо, и Роберт. Каква ще бъде тя? "Много пъти съм си задавала въпроса: Ако има Рай (И ако Бог ми е простил всичките щуротии и аз отида в Рая), знам, че ще срещна и двамата - и Нейчо, и Роберт. Каква ще бъде тя?!? Айде, викам си, не мисли за това ма, Стояно! Никъде не е лесно, и в Рая няма да е лесно"

Вижте Стоянка Мутафова през годините (Галерия)

Вижте Стоянка Мутафова през годините (Галерия)

Тази сутрин на 97 години ни напусна голямата българска актриса Стоянка Мутафова.  "Тази сутрин в 6,15 ч. загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!".     Тъжната вест съобщи Евгени Боянов, личният й мениджър. Припомняме ви в кадри животът на легендарната актриса на сцената

Поклонението пред Мутафова ще бъде на рождения ден на Данаилов - 9 декември

Поклонението пред Мутафова ще бъде на рождения ден на Данаилов - 9 декември

Поклонението пред голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще бъде в понеделник - 9 декември в Сатиричния театър. Тогава легендата в българското кино и театър Стефан Данаилов, който си отиде на 27 ноември тази година, щеше да навърши 77 години. Неговото поклонение бе само преди 4 дни - на 2 декември

Динката раздава медали

Динката раздава медали

Медали на деца футболисти раздаде актьорът Деян Донков. Той отличи малките играчи на изкуствено игрище в столицата. Компания на Донков правеха двамата му синове, които той беше взел за компания.

Стоянка не слезе от сцената - вижте част от големите роли на легендарната актриса (Видео)

Стоянка не слезе от сцената - вижте част от големите роли на легендарната актриса (Видео)

Легендарната Стоянка Мутафова почина сутринта на 6 декември на 97-годишна възраст. "Тази сутрин в 6,15 ч. загубихме Стоянка Мутафова. Нейния Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!". Тъжната вест съобщи Евгени Боянов, личният мениджър невероятната българска актриса. Вижте само част от много обичаните й роли