Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7894998 www.bgdnes.bg

Съдят за измама негованския килър

Пламен Шляпашки изтъргувал апетитен имот в София

85-годишната собственица издъхва след мистериозно падане, наследниците искат разваляне на сделката

Дело за имотна измама с апетитен апартамент в София с участието на единия от обвинените за зверско двойно убийство на двамата от бидоните край с. Негован тръгна в Софийски градски съд вчера. Страни в гражданския спор са наследничките на починалата 85-годишната баба Цветанка, собственичка на имота, и Пламен Шляпашки, който с пълномощно е продал жилището й на Петър Петров от Радомир. Апетитният имот е изтъргуван за 112 500 лв., което е два пъти по-ниска цена от пазарната по мнението на брокери.

Реклама

Дъщерите на възрастната жена Снежка и Валя оспорват автентичността на документа, използван при сделката. Двете разбират, че лицето Пламен Шаляшки е всъщност единият от двамата задържани за зверското убийство на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна, едва когато негова снимка се появява в медиите покрай жестокия криминален трилър с разстрела и откриването на петте бидона с разфасованите останки на двойката през август. Другият обвинен за ликвидирането на семейството е Георги Начев, за когото към момента няма данни да е участвал в сделката с изтъргуването на апартамента на баба Цветанка в квартал "Гео Милев".

Снежка и Валя съвършено случайно научават, че имотът вече не е собственост на тяхната майка, след като отиват да изчистят сметки за ток. Оказва се, че партидата е прехвърлена на друго лице. В апартамента по това време живеят болната баба Цветанка и третата й дъщеря Мая, която също е със сериозни здравословни проблеми.

Веднага за измамата са сигнализирани полицията и прокуратурата. Заведена е полицейска проверка, образувано е досъдебно производство, което все още не е приключило.

Баба Цветанка издъхва в болница на 18 септември 2018 г. Дъщерите й се съмняват в причините за смъртта, която настъпва няколко дни след падане на улицата, и отново сигнализират органите на реда. Завеждат и гражданско дело за измама срещу Шляпашки, който по странен начин се оказва упълномощен от баба Цветанка да продава имота, което и направил. Новият собственик на имота се оказва някой си Петър Петров и жена му Нина, която в документите на някои места фигурирала и с името Мина. Така дъщерите на покойната баба остават не само без майка си, а и без наследство. След смъртта на пенсионерката парите от продажбата на апартамента не са открити, както не са намерени и пари от друга сделка с друг имот.

Именно продажбата на апартамента и автентичността на пълномощното оспорват наследничките в иска си пред Софийския градски съд. Дъщерите на покойната баба твърдят, че подписът в пълномощното, използвано от Пламен Шляпашки при продажбата, не е на тяхната майка. Наследничките настояват документът да бъде обявен за нищожен и респективно да бъде развалена сделката за продажбата на жилището. По тази причина съдът допусна да се направи графологична експертиза на парафа, положен върху документа.

Реклама

Като доказателство на следващото заседание на съда трябва да бъде представена медицинска документация за здравословното състояние на баба Цветанка. Тя трябва да внесе яснота по въпроса дали възрастната жена е била в състояние да осъзнава действията си. Покрай разнищването на казуса беше допуснат и разпит на двама свидетели по искане на наследниците на покойната старица. По думите на адвокат Димитров те могат да изложат факти за физическото и психическото състояние, както и за намеренията на баба Цветанка към датата на подписване на спорното пълномощно. За следващото заседание на магистратите трябва да бъде предоставена и справка от компетентните институции за автентичното име на Нина или Мина Петрова.

Съдът ще продължи разглеждането на казуса в средата на март 2020 г.

Тарикатът е в кауша

Самият Пламен Шляпашки не се яви в съдебната зала вчера. Той е в ареста заради обвинението в двойното убийствата на Йордан и Марияна Атанасови през август.

Шляпашки, както и купувачът Петър Петров бяха представени от адвокати, които се противопоставиха на всички искания на наследниците на баба Цветанка. Защитниците настояваха делото да бъде прекратено с мотива, че претенциите на наследниците са недопустими. Съдът отхвърли искането им, но прие тяхна молба като свидетел да бъде разпитан нотариус Димитър Александров във връзка с твърденията на ответната страна, че баба Цветанка не е разбирала действията си.

Реклама
Реклама
Реклама