Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7896469 www.bgdnes.bg

Д-р Анастасия Мозер: Иван Костов има лош характер

Накара ме да изям много гущери, но спаси България

"Иван Костов е с лош характер! Той не е сговорчив като другите, не привлича толкова хората, но иначе като организатор и политик спаси България в един много лош период. Да не забравят хората и да говорят неща, които не са верни за него, защото аз бях тук и всичко видях".

Това сподели Анастасия Мозер - секретар на БЗНС и народен представител в 37, 38, 39 и 40 Народно събрание, дъщеря на покойния Г. М. Димитров. Мозер е в България само месец, за да представи книгата си "Щрихи от един живот в трудно време", която е написала заедно с колегата си Драголюб Гаджев. В книгата си Мозер свидетелства за три етапа от българската история. Тя засяга и някои от най-травматичните и все още будещи спорове събития, определили пътя на България от царство, през народна република към демокрация и членство в ЕС и НАТО.

Реклама

"Винаги съм била обективна към Костов, макар че той ми е създавал много неприятности и съм гълтала много гущери... Но той беше моторът по време на управлението си, пък и на партията си - той пишеше, той ги буташе и им казваше какво да правят. Към мен Костов се е отнасял с недоверие, защото вечно хората му говориха против обединението ни, а ние останахме верни на демократичното пространство. Нека напомня, че последният вот на недоверие, който БСП поиска към управлението на ОДС, не мина само благодарение на нас, на Народния съюз", допълва още Мозер.

В книгата си тя разказва за тъжното си детство в Царство България, за гоненията, на които е бил подложен баща й - д-р Г.М. Димитров, за неговата съпротива срещу Тристранния пакт, а след това и срещу комунизма. Тя разказва за капаните на Студената война, за съдбата на българските емигранти, за новата надежда и за разочарованията на прехода към демокрация.

"Сега живея повече в Щатите. Върнах си отново гражданството - американското. Бях само с българско, когато се върнах 1994 г., за да стана депутат. Животът ми мина през почти всички събития на миналия век - поне от 30-те нататък - изключително неприятни за България и за демокрацията като цяло", разказа Мозер на представянето на книгата си. "Аз си спомням първата бомбардировка, когато баба ми получи инфаркт, мен и брат ми ни изпратиха в сиропиталище, разделиха ни. После ни изпратиха в село Дойренци при майката на майка ми - баба Анастасия, която ме отгледа. Там изчаках края на войната. Мама и татко бяха в Щатите. Комунистите не ми даваха да уча, завърших като частна ученичка, а университет завърших в чужбина - в САЩ - френска филология. Добре че беше Джон Линзи, който се застъпи за мен, той беше кмет на Ню Йорк и повдигна въпроса за мен и разделените семейства от войната. По-късно ми дадоха американска виза и така напуснах страната. Но искам да кажа, че баща ми Г. М. Димитров никога не е плащал откуп, за да ме изтегли в Щатите, такова нещо не е имало, защото аз съм си виждала досието", обясни още Мозер.

Тя посрещнала 10 ноември 1989 г. в редакцията на "Свободна Европа", където празнували с колега рождения му ден. "Не вярвахме, че Живков е подал оставка. Но се надявахме, че нещо ще се промени в страната, и аз на 52 години се захванах с българската политика", разказа живота си Мозер. Тя продължава да скърби за качествените хора, които комунистите унищожили - "я по лагери, я по друг начин", но въпреки всичко най-сетне има демокрация и у нас.

"Хора като Стефан Савов няма да се родят скоро за съжаление. Но с днешната дата аз се радвам, че с ГЕРБ възтържествува демокрацията, по-добре някаква, отколкото никаква такава. И съм доволна, че спечели Фандъкова, защото е много работлива жена. А Борисов? Борисов няма алтернатива в момента. Добър премиер е в много отношения, върши много, никой не е съвършен", обясни сегашната ситуация през лупата си Мозер. Според нея много от комунистите трябва да наведат глава, тъй като партията им не е реформирана, а само преименувана. "И сега гледам Румен Гечев, с какви очи той може да говори, когато бе свидетел на огромната криза, в която БСП вкара страната по времето на Жан Виденов, защото тогава България беше пропаднала с 500% инфлация и слава Богу за доброто отношение на Запада към нас, та не обяви мораториум на нашите дългове, а изчака и тогава спечелиха ОДС с абсолютно мнозинство в Народното събрание", обясни още Мозер.

С днешна дата д-р Мозер живее повече в Щатите и си идва само за месец у нас. Тя смята да продължи с втора част на книгата си, в която ще разкаже спомените си след 2000 година.

Реклама
Реклама
Реклама