Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7896591 www.bgdnes.bg

Измъкваш два милиона - дават ти условна

Само 7 месеца след акцията срещу хората на Бобито

Ало измамници от Г. Оряховица си признаха и излязоха свободни от спецсъда

Двама от групата ало измамници от Горна Оряховица, "заработила" 2 милиона лева, вече са на свобода! Братята Илиян и Николай Николови си признаха, че са премятали наивни бабички по телефона, и сключиха сделка със специализираната прокуратура за по 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок, научи "България Днес".

Споразумението е одобрено от съдия Красимир Комсалов, който е преценил, че то не противоречи на закона и морала. Съдията е разпоредил двамата мъже, конвоирани от ареста на ул. "Майор Г. Векилски", да бъдат освободени веднага, ако не се задържат на друго основание. Отменена им е и забраната да напускат страната.

Реклама

Така мошениците с прякори Льонито и Питката са били пуснати в понеделник направо в съдебната зала и вече са свободни като птички. Това става точно 7 месеца след грандиозната акция в Горна Оряховица, при която бяха задържани 26 души от ромски произход. При тараша в 15 къщи в махалата на Горна Оряховица полицията се натъкна на шест луксозни автомобила, злато и други скъпи вещи за около 200 бона. Цялата фамилия се водела безработна, но строяла втори палат.

В същото време румънски ченгета извършваха паралелна операция отвъд Дунава. На тяхна територия бе закопчан соченият за тартор на схемата Борислав Димитров-Бобито. Другият обвинен като бос е Атанас Атанасов - Малката Рака. Като участници освен Илиян Льонито и Николай Питката са погнати Димитър Димитров, Георги Димитров, Николай Златков, Георги Василев, Анелия Първанова, Валентин Първанов и Валентина Първанова. Броени дни след операцията румънската полиция предаде на родните власти лидера Бобито, като процедурата стана на Дунав мост.

Според разследващите разбитата група е една от най-мащабните у нас. Бобито впрегнал в престъпния бизнес основно роднини, а по данни на обвинението двамата братя изпълнявали логистични функции. Питката отговарял за набавянето на сим картите и се грижел за престоя на колегите си "въртачи" в румънските хотели, когато тормозели жертви от северната ни съседка. С брат му Льонито признават, че са разплаквали заможни пенсионери от началото на 2017 г. до спецоперацията на 18 април т.г. МВР се похвали, че ударът така е уплашил ало мошениците, че в следващото денонощие не е регистрирана нито една измама.

Любимият номер на шарлатаните е по схемата "полицейска акция". Именно с тази врътка мошениците правят един от най-големите си удари. Те прибират 420 бона от известната столична реститутка и акционерка в застрахователна компания Жасмин Куртева. По данни на полицията за последните три години групата на Бобито и техни колеги телефонни мошеници са "заработили" около 23 милиона лева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама