Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7904839 www.bgdnes.bg

Лекарят пътешественик Красимир Петров: От маларията няма спасение

Обиколих 196 държави, но само в неплатен отпуск, смее се бившият депутат

От маларията няма спасение, ако си повече от три месеца в зона с такава болест. Това признание прави един от рекордьорите по пътешествия от властта и настоящ шеф на варненската болница "Света Анна" д-р Красимир Петров. Твърди го, след като посещава цели 196 държави по целия свят!

Малцина си спомнят, че медикът бе депутат от ГЕРБ, но след няколко години в парламента решава, че пациентите са му по-важни. И пътешествията. "Преди да навърша 33 години, бях посетил само три държави! Първата е Румъния. Но пътешествията са ми детска мечта, започнах да пътувам наум още като дете - с разказите на баща ми, с бабините приказки, с книгите - истории на Жул Верн и Майн Рид", спомня си коремният хирург, който вече има 196 дестинации по целия свят зад гърба си. Щом навършил 33 години, Петров си поставил за цел да види белия свят.

Реклама

"В манията да се опиташ да видиш всичко, знаейки, че това е невъзможно, завъртях колелото. В началото водещо е любопитството. После идват туристическата страст, интересът към необичайното и отварянето на сетивата към обаянието на джунглата в Централна Африка например", споделя директорът на "Света Анна". Ексдепутатът разказва, че воаяжите му не са баснословно скъпи и по никакъв начин не ощетяват пациентите му и болницата от ръководна ръка. "Взимам винаги неплатен отпуск! Не спя в скъпи хотели, спал съм в хостели, храня се в евтини ресторанти, така обиколих Южна Америка, голяма част от Азия и половин Африка. За посещение на този тип държави, за такива пътувания в пари ми костваше около 2000 долара - за посещение на 4-5 държави", подчертава лекарят. Директорът на болницата си спомня, че първото му истинско пътешествие било... по работа.

"Всъщност първият ми рейс беше като корабен лекар. Трябваше пътуването да приключи за два месеца, а всъщност продължи цели седем. През 14 държави! После имах няколко рейса с кораб, серия организирани пътувания, Хималаи, Южна Америка", спомня си медикът. Бившият избраник признава, че има правила при посещението на по-екзотичните дестинации, но въпреки че е лекар, по думите му прекаленото бодене с ваксини е ненужно. "В масовия случай хората са чели за екзотични места и са си формирали клишета, които нямат общо с истината. А тя е простичка: Можеш да обиколиш Африка без двуцифрено число ваксини. Единствената задължителна за Африка и Южна Америка ваксина е тази против жълта треска. Добре е да има и хепатитна, но е под въпрос колко действа тя. Личната хигиена е определяща, включително и за другите паразитни заболявания", съветва д-р Петров. Варненецът разкрива и че старите правила за "оцеляване" са най-меродавни и днес.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама