Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7924927 www.bgdnes.bg

Буксува разследването за изплувалия кокаин

Забуксува разследването за изплувалия кокаин от Черно море! Прокуратурата е в задънена улица, защото няма улики, по които да закове трафикантите, научи "България Днес". След откриването на грандиозната находка по Северното Черноморие през април е образувано досъдебно производство в Окръжната прокуратура в Добрич.

Следователите успяват единствено да назначат химическа експертиза на белия прах. Вещи лица категорично потвърждават вида на дрогата - кокаин, съобщи за вестника говорителят на прокуратурата Милена Любенова. "На този етап не е разкрит извършителят, няма повдигнато обвинение на конкретно лице и продължават оперативно-издирвателните мероприятия", уточни прокурор Любенова.
Заради липсата на други доказателства за разследващите остава загадка кой стои зад аферата с трафика на кокаин през Черно море. Тя изправя ченгетата на нокти в края на март. Тогава морето изхвърля край румънското пристанище Констанца първите пакети с кока, увити в спасителни жилетки. Местните власти предполагат, че намерените пакети със 130 кг дрога са част от голяма пратка от около тон кокаин, засечена на кораб седмица по-рано. Тогава е открит кокаин с висока чистота на лодка, обърнала се в делтата на Дунав.
Феликс Банила, главният прокурор към Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, уточнява, че кокаинът е открит в източния град Сфънту Георге. Конфискуван е около тон бял прах за над 300 милиона евро. Смята се, че през Румъния се транзитират наркотици от Латинска Америка за Европа. Няколко дни преди това властите откриват пакет от килограм кокаин в района, който пада от камион. Във връзка със случая са арестувани двама сърби. Наркотикът е транспортиран по море и е трябвало да премине транзитно през страната, смятат криминалистите.
След находката полицията е вдигната под тревога, защото се очаква изплуването на още пакети. Около 300 офицери от полицията и 14 кораба на бреговата охрана патрулират по брега. Претърсва се 90-километрова брегова ивица. В мащабната операция участват два хеликоптера и гмуркачи. Наркотикът е с висока концентрация - над 90%, и досегът с него може да е опасен, предупреждават от румънското МВР. Те призовават местните жители да не отварят пакетите.
Експерти, които изследват теченията в Черно море, се обръщат към родните антимафиоти и съобщават, че по всяка вероятност пакетите ще доплуват до българския бряг. Дни наред румънските и българските полицаи работят в сътрудничество и претърсват района. Находката не закъснява. На 10 април Черно море изхвърля 170 килограма кокаин край Шабла. Открити са шест големи пакета кокаин, увити в непромокаеми опаковки и спасителни жилетки. Схемата, по която са работили трафикантите, е нова. Тя е предвиждала дрогата да се предава в открито море, казва вътрешният министър Младен Маринов.
По думите му наркотикът се оставя в открито море, като доставчици и получатели не се виждат. "Усилихме наблюдението в района на Шабла, вследствие на това открихме шест пратки и от кокаина, който беше увит в непромокаема материя, със спасителна жилетка, така че да се държи над водата. Много интересни разфасовки", обяснява шефът на МВР.

Реклама


Дрогата е засечена при обход на Гранична полиция между Шабла и Тюленово. В шестте сака са намерени специфично сгънати пакети. Всеки чувал е с около 30 кг. Кокаинът е разпределен в 150 пакета. Веществото в тях реагира на кокаин на полевия тест за наркотици. Подобно на дрогата в Румъния, то е с концентрация над 90% и ако се ползва в този му вид, има опасност от предозиране, обяснява директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той дава пример, че обикновено такъв наркотик се разрежда 3:1 при продажба на дребно. На едро 1 кг кокаин се пласира за 80 хиляди лв., а цялото количество - за 13,6 млн. лв. на едро. На пазара на дребно стойността му би достигнала 71,4 млн. лв., изчисляват разследващите.
В търсене на трафикантите гранични полицаи проверяват всички риболовни кораби, които акостират на брега в Балчик и Варна. От Окръжната прокуратура в Добрич, които поемат разследването, уточняват, че законът предвижда затвор от 15 до 20 г. и глоба от 200 до 300 хил. лв. за това престъпление.
Ден по-късно кокаин изплува и край курорта Слънчев ден. Полицията открива още 25 кг кока в сак, подобен на изплувалите край Тюленово. Експертна справка показва, че кокаинът е с изключително висока чистота - между 75 и 90%. Криминалистите изчисляват стойността му на около 7 млн. лева. Те предполагат, че кокаинът е част от пратката през Румъния.
Броени дни след това още един сак с кокаин изплува от морето пред плаж "Болата" край Калиакра. Пакетът отново е вързан към спасителна жилетка. В сака са открити 16 пакета с бял прах, като всеки пакет тежи 1,1 кг. Полеви тест потвърждава вида на дрогата, а според изчисленията му тя е за близо 5 милиона лева.


Бял прах в банани

Около истерията с изплувалата дрога в спасителни жилетки на пристанището в Бургас е открит кокаин за 2,5 милиона евро в пратка с банани от Еквадор. Разследващите проверяват за връзка между него и изплувалия край Варна месец по-рано. Дрогата в кашоните с банани и тази от морето е една и съща и по вид, и по качество с предишните пакети, установяват експертите. Българските власти отправят молба за правна помощ към Еквадор, за да се провери всичко около произхода на бананите. Обменя се информация със службите от Италия, където стоката е претоварена. Ченгетата тарашат складовете на фирмата вносител за укрит кокаин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама