Три куршума заради нелегални дискове

Приятел
Автор: България Днес

Три куршума заради нелегални дискове

Емил Димитров-Макарона е убит три години по-рано

Три куршума изпраща килър в тялото на Володя Герговски

Ментор на убития в контрабандата бил босът на музикалните пирати Емо Макарона

Провалена сделка с пиратски компактдискове за Косово е сред основните версии, по която ченгетата работят при разследване на убийството на 33-годишния Володя Герговски. Той е покосен с три куршума в сърцето и главата през нощта на 3 срещу 4 ноември 2005 г. в София. Неизвестният килър издебва Володя пред дома му в квартал "Стрелбище" и го ликвидира. Няколко часа след разстрела вкочаненият труп на жертвата е открит от приятелката му. Герговски живее под наем заедно с младата жена и бебето им в блока на ул. "Кестенова гора".

Володя Герговски е засечен от полицията като дребен дилър на пиратски дискове преди десетина години. Влиза в бизнеса като студент. По време на бума на нелегалното производство у нас е сред основните разпространители на пиратската продукция от линиите на Емил Димитров-Макарона. Босът на звукозаписната компания "Унисон" е убит на 24 януари 2001 г. също с три куршума в главата. В онези години Володя Герговски създава здрави контакти в средите на аудиопиратите. Чрез връзките си оттогава се издига до по-високи нива в бизнеса. Около година преди убийството му е сочен за основна фигура в нелегалното производство и износ на компактдискове ментета за Косово. Цехът, който бълва фалшивата продукция, е разположен в халето на завод в краен софийски квартал, разбират от полицията. Всяка вечер дисковете се товарят в микробус. Той откарва копията в село край столицата. Там ги опаковат в кутийки. Така приготвената продукция поема към Косово.

Според данни на ченгетата каналът е изграден с контактите на косовара Исмет Черими. Той е един от съдружниците на Володя Герговски във фирма "Булкос-2003". Третият съдружник е Георги Младенов. Отделно от Герговски и Исмет Черими Георги Младенов има още няколко търговски фирми. Той също е известен в полицейските среди с позициите си сред аудиопиратите. В регистрацията на общата им фирма е посочено, че тя има филиал и хотел в Несебър. Това обаче не отговаря на истината, установяват ченгета.

Според полицията Володя Герговски развива успешен бизнес в сферата на звукозаписите благодарение на един от приятелите си. Въпросният приятел е познат с прякорите Диска и Полицая. Той също участва в нелегалното производство. Никога не е работил в МВР. Получава прозвището си заради дебелите си връзки в полицейските среди. Ползва се от чадър, за което щедро се отблагодарявал. Диска минава за информатор. Затова е оставен да действа на спокойствие, при известна толерантност от страна на полицията. Диска трупа стоката си в мазе на бул. "Витоша". Оттам дисковете поемат към уличните дилъри.

Нелегалното производство и разпространение на дискове, в които Володя е сред водещите фигури, върви гладко, но конкуренти от Русия, Украйна и Черна гора започват полека-лека да изтласкват нашите производители от пазара в Косово. Особено се влошават отношенията с руски доставчици на пиратска продукция. По тази причина не е изключено предплатена сделка, провалена от нелоялната конкуренция, да е решила съдбата на Володя, подозират ченгета веднага след убийството му.

Допълнително напрежение създават разправии за пари между Володя и другите му съратници в нелегалното производство. Според данни на разследващи тогава "всеки се опитва да прецака другия". Подчинени на Володя работници са изхвърлени от нелегалното производство, без да им се заплатят големи суми пари, договорени предварително. Проверявало се и доколко тези хора могат да са евентуални поръчители на убийството на бившия си работодател.

Бизнесът с дисковете става с годините доста по-непривлекателен и Володя се преориентира към нови проекти. Познати на убития го описват като много активен човек, който непрекъснато търси начин да разшири бизнеса си и да го стабилизира. Той самият иска да се отдръпне от пиратските дискове и да заложи на нещо по-сигурно. Още повече че ментетата вече не носели толкова бързи пари, след като от МВР засилват контрола върху уличната търговия.

Проучвания на разследващите ги насочват и към друга версия. Според нея Володя е възможно да е очистен заради участие във верига за точене на ДДС. По тази линия са засечени участия в поредица от фирми на приятели от най-близкото обкръжение на застреляния Володя. Те организират цяла верига от кухи дружества, регистрирани на фалшиви адреси. Според разследващите това е втората версия за убийството, а Володя е премахнат, за да се прекъсне връзката към организаторите на верига за точене на ДДС. Самият Герговски има регистрирани само две фирми на свое име, които са на адреси в Студентския град.

Виетнамец и спагети

Последното бизнес начинание на Володя Герговски преди убийството му няма нищо общо с предишните му занимания. Разследващи установяват, че Володя се готвел за общо производство на спагети с виетнамец. Проектът бил на "работно ниво". Азиатският партньор е един от първите, които пристигат на ул. "Кестенова гора" веднага след като е открит трупът на Володя. Виетнамецът утешава близките на приятеля си. Появата му предизвиква учудване у събралите се зяпачи от улицата. Те се питат кой е този човек с дръпнати очи и какво прави до приятелката на Володя. Веднага след убийството ченгетата започват да проверяват докъде е стигнало общото начинание и дали между Володя и виетнамеца е имало конфликти. Чужденецът е разпитан като потенциален заподозрян, но не са събрани доказателства той да има връзка с покушението.

Очистен от професионалист

Володя Герговски е очистен от професионалист, е мнението на криминалисти. Изстрелите са три - два в главата и един в сърцето. Оръжието е 9-милиметров пистолет със заглушител. Вечерта Володя излиза от дома си под предлог, че отива да гледа мач с приятели наблизо. Не се прибра до сутринта. Приятелката му се събужда към 5,30 и звънни на мобилния му телефон. Не успява да се свърже. Притеснена, жената излиза на улицата да търси Володя. Вижда го проснат, недалеч от входа на блока.

Според разследването той се връщал към 1-2 часа през нощта. Паркирал колата си в гараж пред бл. 113 на ул. "Кестенова гора". По-късно свидетели ще кажат пред полицията, че през нощта дочули руска реч наблизо. Убиецът и неговите поръчители продължават да са неизвестни.

Приживе Володя Герговски е регистриран два пъти в МВР. През 2000 г. негов приятел подава оплакване, след като при разправия Володя му се заканва, че ще го убие. Втората регистрация е от 2003 г., когато Володя попада в полицейските масиви покрай търговията с пиратски компактдискове.

Без играчки в детските градини

Без играчки в детските градини

Личните играчки на децата няма да се допускат на територията на детските градини. Това е една от рестрикциите в заповедта на здравния министър, с която преди ден отвориха детските заведения в страната. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на площадките за игра и 4 пъти на ден почистване на помещенията

Кичка плаче за България

Кичка плаче за България

За първи път от години Кичка Бодурова няма да се прибере в родината заради пандемията. Певицата сподели с болка, че това е изключително тежко решение, което е взела, за да е отговорна най-вече към близките си. "Скъпи мои, от 1994 г. не съм пропуснала година да не се върна в България - 25 години. Имаше и такива

Ивайло Калоянчев започна ремонт

Ивайло Калоянчев започна ремонт

Ивайло Калоянчев използва времето на пандемията, за да ремонтира жилището си в Банкя. Пуснатият в отпуск актьор боядисва къщата и отвън, и отвътре, извършва и поправки по сградата. "Когато не съм с четката, мече или чук в ръка, помагам на жена ми в градината. Вече насадихме копър, магданоз, чушки и боб", сподели синът на Георги Калоянчев

Цонко Цонев: Ще го има Джулая в Тутракан!

Цонко Цонев: Ще го има Джулая в Тутракан!

"И тази година на 1 юли ще правим Джулайморнинг, но в Тутракан, както миналата. В момента обсъждам вариантите. Със сигурност пак ще поканим Джон Лоутън и Б.Т.Р. Политиците също са добре дошли." Това сподели бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който премести традиционния музикален фестивал с посрещане на слънцето

Най-четени

Андреа се пусна насинена

Андреа се пусна насинена

Със съмнителни белези, като от побой, се показа Андреа ! Чалга дивата изглежда е отнесла няколко тежки удара в лицето. От юмруците, устната на блондинката е подута и посинена. Не е ясно кой е извършителят на побоя над чалга фурията.  "Извинявай, че изкарах истината", пише Андреа под снимката, от която ясно си личи посинената й устна

29-годишната Милица Аргилова: Отстраниха гърдата ми, а се оказах без рак

29-годишната Милица Аргилова: Отстраниха гърдата ми, а се оказах без рак

Осакатиха ме и изгубих желание да живея Иво АНГЕЛОВ "Отстраниха дясната ми гърда, а се оказа, че нямам рак. Всичко се срина и изгубих желание да живея. Чувствах се и все още се чувствам непълноценна като човек и като жена." Емоционалната изповед пред "България Днес" е на 29-годишната Милица Аргилова от Русе

Розали смени Андреа в леглото на Кубрат

Розали смени Андреа в леглото на Кубрат

Кобрата купил апартамент на любовницата, която е собственик на агенция за имоти  Розали Петрова смени Андреа в леглото на боксьора Кубрат Пулев. Кобрата не само е мамел зад гърба й певицата, но дори си е купил апартамент заедно с тайнствената Розали в края на миналата година. Това твърди самата Андреа в пост

Николета изкара изолацията в Пирин

Николета изкара изолацията в Пирин

Коронавирусът явно уплаши сериозно Николета Лозанова. Плеймейтката избяга от София през почти целият период на извънредното положение в България. Още в първите дни тя и Николай Михайлов заедно с малката Никол се изнесоха от столицата, научи "България днес". Тримата и кученцето на дъщерята на Николета и Валери Божинов изкараха социалната изолация в

Детето чудо на чалгата – Никсън: От наркотиците няма лечение!

Детето чудо на чалгата – Никсън: От наркотиците няма лечение!

Заради дрогата попаднах в затвора, всеки ден се боря за това да бъда чист Като малък правих доста секс с какички Кой е той? Никола Праматаров е по-известен като детето чудо Никсън от зората на чалгата. Той изгрява едва 15-годишен през 90-те години. Тогава скандализира с текстовете си, в които пее за съученички, мацки, плейбой барове и купони

Денем мъж зъболекар, нощем - жена

Денем мъж зъболекар, нощем - жена

Моника е приел, че трябва да работи с пациенти въпреки вируса Виктория СТОЯНОВА Вечер в женски дрехи и с преобразена идентичност, а през деня зъболекар, който е на първа линия срещи коронавируса. Това е животът на драг куина (мъж, който се облича като жена - б.а) Моника Лока! "Делниците са за зъби, уикендите - за визии и гримове

Гага облече наша рокля

Гага облече наша рокля

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното

РИАЛИТИ ГЕРОЙ СЪС СЕКСИ МАЦКА

РИАЛИТИ ГЕРОЙ СЪС СЕКСИ МАЦКА

Юлиян от "Игри на волята" шашна със секси мацка. Участникът в риалити предаването, излъчено наскоро по Нова Телевизия, бе "заловен" от "България Днес" по спортен екип в компанията на стройна мадама също в прилепнало трико, да карат колела из централните столични улици. Още в началото на формата Юлиян заяви

Кечист се дави в мъртво вълнение

Кечист се дави в мъртво вълнение

Безжизненото тяло на известния кечист Шад Гаспард е изхвърлено на брега на плажа Венис. Трагедия сполетява фамилията на Шад, когато той решава да влезе да плува заедно с 10 годишния си син и още няколко приятеля във водите на Тихия океан. Плувците попадат на силно мъртво вълнение. Детето на Шад успява да се отърве на косъм

Звездите проговориха и на Вихра

Звездите проговориха и на Вихра

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

Най-коментирани

Подобрете здравословно си състояние с рехабилитация в гр. Св. Влас

Подобрете здравословно си състояние с рехабилитация в гр. Св. Влас

Отделението на МБАЛ ” Лайф Хоспитал” работи по клинични пътеки към Здравната Каса и има свободни места за месеците май, юни и юли Отделениeто за рехабилитация и физикална терапия се намира в гр. Свети Влас – в полите на Стара планина и на брега на морето, с прекрасен панорамен изглед към Несебърския залив

Футболно гадже се препича гола

Футболно гадже се препича гола

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия

Бекъм на селска разходка

Бекъм на селска разходка

Дейвид Бекъм и дъщеричката му Харпър се наслаждавата на красотите на провинциална Англия. По-голямата част от семейството все още е в имението си Котсулдс на стойност 6 млн. паунда. Фамилията се премести там по време на изолацията. Дейвид използва един от почивните дни за разходка с малката Харпър с фермерска тояга под ръка

Без играчки в детските градини

Без играчки в детските градини

Личните играчки на децата няма да се допускат на територията на детските градини. Това е една от рестрикциите в заповедта на здравния министър, с която преди ден отвориха детските заведения в страната. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на площадките за игра и 4 пъти на ден почистване на помещенията

Златан си отива

Златан си отива

Дойде ли е краят на ерата Златан? Това се пита целият футболен свят, след като от Милано дойде новината, че голямата звезда на местния „Милан” се контузил тежко на тренировка в понеделник. Ибра може би вече е изиграл последния си мач в големия футбол, пише британския таблоид „Сън”. Изданието цитира информация

Ефимова яхна фламинго

Ефимова яхна фламинго

Руската плувкиня Юлия Ефимова за пореден път зарадва с гореща снимка феновете си. Красавицата заголи дупе и яхна надуваемо фламинго в басейна си. Трикратната олимпийска медалистка отново е в перфектна форма, а към изваянити и задни части трудно някой може да има забележки. Рускинята бе особено активна по време на изолацията

Без секс за Иско

Без секс за Иско

Половинката на халфа на "Реал" (Мадрид) Иско Сара Саламо призна, че по време на бременността й двамата не са консумирали връзката си. Актрисата дари футболиста със син преди няколко месеца. "Докато бях бременна се мразехме и не правехме секс", призна Саламо. Наскоро испанската актриса издаде книга, която написа докато отглежда сина им

Райна по сутиен до кръст

Райна по сутиен до кръст

Певицата Райна ядоса немалка част от почитателите си, снимйки се до кръста на "Темошница" по спортен сутиен. Талантливата певица обикаля из България и радва феновете с фотоси от местата, които посещава. Този път хубавицата си навлече гнева на мнозина, тъй като е доста разголена и отнесе хейт, че не е подбрала подобаващи дрехи за мястото

Болт кръшка с модел

Болт кръшка с модел

Най-бързият човек на планетата Юсейн Болт кръшка на приятелката си Каси Банет броени дни преди тя да му роди момиченце. Ямаецът е карал модела Шари Холидей да му праща свои голи снимки, докато неговата половинка е в болницата в очакане на раждането. Скандалните разкрития прави самата Шари пред британския таблоид “Сън”

Луиза Григорова месец на морето

Луиза Григорова месец на морето

Цял месец на родното Черноморие се кани да изкара бременната Луиза Григорова. Актрисата, която е в очакване на първото си дете, ще се отдаде на последната си почивка, в която ще се наслади изцяло на релакс, без да й се налага да тича след отрочето и да сменя памперси на плажа. Луиза строго пази здравето си

Двойник на Ботев тръгва на поход Козлодуй

Двойник на Ботев тръгва на поход Козлодуй

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа

Футболно гадже се препича гола

Футболно гадже се препича гола

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия

Бекъм на селска разходка

Бекъм на селска разходка

Дейвид Бекъм и дъщеричката му Харпър се наслаждавата на красотите на провинциална Англия. По-голямата част от семейството все още е в имението си Котсулдс на стойност 6 млн. паунда. Фамилията се премести там по време на изолацията. Дейвид използва един от почивните дни за разходка с малката Харпър с фермерска тояга под ръка

Златан си отива

Златан си отива

Дойде ли е краят на ерата Златан? Това се пита целият футболен свят, след като от Милано дойде новината, че голямата звезда на местния „Милан” се контузил тежко на тренировка в понеделник. Ибра може би вече е изиграл последния си мач в големия футбол, пише британския таблоид „Сън”. Изданието цитира информация

Ефимова яхна фламинго

Ефимова яхна фламинго

Руската плувкиня Юлия Ефимова за пореден път зарадва с гореща снимка феновете си. Красавицата заголи дупе и яхна надуваемо фламинго в басейна си. Трикратната олимпийска медалистка отново е в перфектна форма, а към изваянити и задни части трудно някой може да има забележки. Рускинята бе особено активна по време на изолацията

Без секс за Иско

Без секс за Иско

Половинката на халфа на "Реал" (Мадрид) Иско Сара Саламо призна, че по време на бременността й двамата не са консумирали връзката си. Актрисата дари футболиста със син преди няколко месеца. "Докато бях бременна се мразехме и не правехме секс", призна Саламо. Наскоро испанската актриса издаде книга, която написа докато отглежда сина им

Болт кръшка с модел

Болт кръшка с модел

Най-бързият човек на планетата Юсейн Болт кръшка на приятелката си Каси Банет броени дни преди тя да му роди момиченце. Ямаецът е карал модела Шари Холидей да му праща свои голи снимки, докато неговата половинка е в болницата в очакане на раждането. Скандалните разкрития прави самата Шари пред британския таблоид “Сън”

Зарязаната Мелиса роди от Дани Симсън

Зарязаната Мелиса роди от Дани Симсън

Риалити звездата Мелиса Рийвс роди бебе на футболиста Дани Симсън, който я заряза по време на бременноста. Тя стана популярна с участието си в шоуто “На плажа” и имаше кратка афера с шампиона с “Лестър”, който в момента играе за “Хъдърсфийлд”. Въпреки мимолетната връзка, Мелиса реши да задържи детето

Едурне най-накрая пуска албума

Едурне най-накрая пуска албума

Половинката на вратаря на "Манчестър Юнайтед" Давид де Хея - Едурне, най-накрая има повод да се усмихне. Новият й албум ще излезе на 12 юни. Той трябваше да се появи на пазара още на 10 април. Заради пандемията от коронавирус испанската певица отложи излизането му, като тогава не обяви с колко време

Мацката на Йович показа коремче

Мацката на Йович показа коремче

Половинката на нападателя на "Реал" (Мадрид) Лука Йович - София Милошевич, не спира с предивизвикателните снимки дори и бременна. Сръбската моделка се пусна по бельо. Направи си селфи у дома в Белград,където очаква края на карантината заради пандемията от коронавирус. На кадъра си личи наедряващото й коремче, което тя вече не крие