Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7925930 www.bgdnes.bg

Три куршума заради нелегални дискове

Три куршума изпраща килър в тялото на Володя Герговски

Ментор на убития в контрабандата бил босът на музикалните пирати Емо Макарона

Провалена сделка с пиратски компактдискове за Косово е сред основните версии, по която ченгетата работят при разследване на убийството на 33-годишния Володя Герговски. Той е покосен с три куршума в сърцето и главата през нощта на 3 срещу 4 ноември 2005 г. в София. Неизвестният килър издебва Володя пред дома му в квартал "Стрелбище" и го ликвидира. Няколко часа след разстрела вкочаненият труп на жертвата е открит от приятелката му. Герговски живее под наем заедно с младата жена и бебето им в блока на ул. "Кестенова гора".

Реклама

Володя Герговски е засечен от полицията като дребен дилър на пиратски дискове преди десетина години. Влиза в бизнеса като студент. По време на бума на нелегалното производство у нас е сред основните разпространители на пиратската продукция от линиите на Емил Димитров-Макарона. Босът на звукозаписната компания "Унисон" е убит на 24 януари 2001 г. също с три куршума в главата. В онези години Володя Герговски създава здрави контакти в средите на аудиопиратите. Чрез връзките си оттогава се издига до по-високи нива в бизнеса. Около година преди убийството му е сочен за основна фигура в нелегалното производство и износ на компактдискове ментета за Косово. Цехът, който бълва фалшивата продукция, е разположен в халето на завод в краен софийски квартал, разбират от полицията. Всяка вечер дисковете се товарят в микробус. Той откарва копията в село край столицата. Там ги опаковат в кутийки. Така приготвената продукция поема към Косово.

Според данни на ченгетата каналът е изграден с контактите на косовара Исмет Черими. Той е един от съдружниците на Володя Герговски във фирма "Булкос-2003". Третият съдружник е Георги Младенов. Отделно от Герговски и Исмет Черими Георги Младенов има още няколко търговски фирми. Той също е известен в полицейските среди с позициите си сред аудиопиратите. В регистрацията на общата им фирма е посочено, че тя има филиал и хотел в Несебър. Това обаче не отговаря на истината, установяват ченгета.

Според полицията Володя Герговски развива успешен бизнес в сферата на звукозаписите благодарение на един от приятелите си. Въпросният приятел е познат с прякорите Диска и Полицая. Той също участва в нелегалното производство. Никога не е работил в МВР. Получава прозвището си заради дебелите си връзки в полицейските среди. Ползва се от чадър, за което щедро се отблагодарявал. Диска минава за информатор. Затова е оставен да действа на спокойствие, при известна толерантност от страна на полицията. Диска трупа стоката си в мазе на бул. "Витоша". Оттам дисковете поемат към уличните дилъри.

Нелегалното производство и разпространение на дискове, в които Володя е сред водещите фигури, върви гладко, но конкуренти от Русия, Украйна и Черна гора започват полека-лека да изтласкват нашите производители от пазара в Косово. Особено се влошават отношенията с руски доставчици на пиратска продукция. По тази причина не е изключено предплатена сделка, провалена от нелоялната конкуренция, да е решила съдбата на Володя, подозират ченгета веднага след убийството му.

Допълнително напрежение създават разправии за пари между Володя и другите му съратници в нелегалното производство. Според данни на разследващи тогава "всеки се опитва да прецака другия". Подчинени на Володя работници са изхвърлени от нелегалното производство, без да им се заплатят големи суми пари, договорени предварително. Проверявало се и доколко тези хора могат да са евентуални поръчители на убийството на бившия си работодател.

Бизнесът с дисковете става с годините доста по-непривлекателен и Володя се преориентира към нови проекти. Познати на убития го описват като много активен човек, който непрекъснато търси начин да разшири бизнеса си и да го стабилизира. Той самият иска да се отдръпне от пиратските дискове и да заложи на нещо по-сигурно. Още повече че ментетата вече не носели толкова бързи пари, след като от МВР засилват контрола върху уличната търговия.

Реклама

Проучвания на разследващите ги насочват и към друга версия. Според нея Володя е възможно да е очистен заради участие във верига за точене на ДДС. По тази линия са засечени участия в поредица от фирми на приятели от най-близкото обкръжение на застреляния Володя. Те организират цяла верига от кухи дружества, регистрирани на фалшиви адреси. Според разследващите това е втората версия за убийството, а Володя е премахнат, за да се прекъсне връзката към организаторите на верига за точене на ДДС. Самият Герговски има регистрирани само две фирми на свое име, които са на адреси в Студентския град.

Виетнамец и спагети

Последното бизнес начинание на Володя Герговски преди убийството му няма нищо общо с предишните му занимания. Разследващи установяват, че Володя се готвел за общо производство на спагети с виетнамец. Проектът бил на "работно ниво". Азиатският партньор е един от първите, които пристигат на ул. "Кестенова гора" веднага след като е открит трупът на Володя. Виетнамецът утешава близките на приятеля си. Появата му предизвиква учудване у събралите се зяпачи от улицата. Те се питат кой е този човек с дръпнати очи и какво прави до приятелката на Володя. Веднага след убийството ченгетата започват да проверяват докъде е стигнало общото начинание и дали между Володя и виетнамеца е имало конфликти. Чужденецът е разпитан като потенциален заподозрян, но не са събрани доказателства той да има връзка с покушението.

Очистен от професионалист

Володя Герговски е очистен от професионалист, е мнението на криминалисти. Изстрелите са три - два в главата и един в сърцето. Оръжието е 9-милиметров пистолет със заглушител. Вечерта Володя излиза от дома си под предлог, че отива да гледа мач с приятели наблизо. Не се прибра до сутринта. Приятелката му се събужда към 5,30 и звънни на мобилния му телефон. Не успява да се свърже. Притеснена, жената излиза на улицата да търси Володя. Вижда го проснат, недалеч от входа на блока.

Според разследването той се връщал към 1-2 часа през нощта. Паркирал колата си в гараж пред бл. 113 на ул. "Кестенова гора". По-късно свидетели ще кажат пред полицията, че през нощта дочули руска реч наблизо. Убиецът и неговите поръчители продължават да са неизвестни.

Приживе Володя Герговски е регистриран два пъти в МВР. През 2000 г. негов приятел подава оплакване, след като при разправия Володя му се заканва, че ще го убие. Втората регистрация е от 2003 г., когато Володя попада в полицейските масиви покрай търговията с пиратски компактдискове.

Реклама
Реклама
Реклама