Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7928198 www.bgdnes.bg

19 ужилени от влюбената банкерка

Съдът не пусна вкъщи Невена

Йорданова съжали за стореното

Банковата служителка Невена Йорданова, която според прокуратурата е дръпнала над милион лева, за да ги дава на виртуален приятел, остана в ареста. Тя е теглила сумата от сметките на 19 клиенти на кредитната институция. Това ставало в продължение на две години.

Варненският окръжен съд вчера гледа мярката за неотклонение на Йорданова. Защитата й посочи, че тя е съдействала на разследващите органи и е била въведена в заблуждение да изпраща парите на второ лице. Освен това стана ясно, че родителите на варненката са със здравословни проблеми. Предвид това бе поискана мярка за неотклонение "домашен арест". Пред съда 38-годишната Йорданова каза, че съжалява за това, което е направила, и също помоли да се прибере вкъщи. По мнение на прокурора Светлана Данева има риск обвиняемата да се укрие или да извърши ново престъпление предвид сериозното деяние, в което е обвинена. В крайна сметка магистратите постановиха варненската банкерка да остане в ареста. Решението им може да бъде обжалвано.

Реклама

Ако бъде призната за виновна, Невена Йорданова може да получи от 10 до 20 години затвор.

Още преди съдебното заседание стана ясно, че Йорданова изпращала откраднатите пари на мъж от монтанското село Мокреш, с когото имала интернет връзка, но никога не го е виждала на живо. В реалния живот мъжът се казва Сергей, докато на банкерката се представил за Михаил. Парите Невена му пращала по куриер с колети. В профила на мъжа в социалните мрежи могат да се видят и снимки на огромни пачки с пари, в луксозна кола.

Но пред разследващите Невена обяснила своите виждания за нещата. Средствата били нужни на "Михаил", за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името на Сергей, който бил уж негов братовчед. Едва след ареста си разбрала, че са един и същи човек.

Редица медии публикуваха снимки от фейсбука на Йорданова, но в съдебна зала тя влезе със скрито с качулка лице. От профила на банковата служителка става ясно, че тя е пътувала с круизни кораби, посещавала е екзотични дестинации в Африка и Азия.

Възможно е Невена Йорданова да е изнудвана, пък е мнението на криминалния психолог проф. Калин Гайдаров, който преди гледането на мярката за неотклонение направи неин психопрофил пред Би Ти Ви. Той обаче отбеляза, че тя е тиха и спокойна и съвсем податлива на манипулации.

Проф. Гайдаров добави, че парите са голямо изкушение и има много случаи, в които хората не могат да устоят, когато работят с големи суми.

"Виртуалният партньор може да съществува, общуването в мрежите е достатъчно пълноценно за специфична категория хора, които нямат достатъчно контакти в реалната среда", посочи още криминалистът.

Реклама

По думите му възрастта на жената е ключова, защото тя е на 38 години и е необвързана. Това според проф. Гайдаров я прави податлива на манипулации от мъж.

Експертът посочи, че е недопустимо банката да не забележи източването с години. Предполага се, че за този период банковата служителка е извършила около 50 тегления на средства от чуждите сметки. Всеки път сумата е била различна, като основно е варирала между 5 и 20 хил. лв. От банката подават сигнал в прокуратурата едва в началото на тази седмица.

"Днешното време е технологично, не бива да изключваме хипотезата, че случаят е реален. Това са важни аспекти от човешкия живот и ако нямаш изградена социална представа, ти можеш да си въобразяваш някакви неща, които са странни за обществото", посочи криминалният психолог.

Реклама
Реклама
Реклама