Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7930080 www.bgdnes.bg

"Златната топка" обича Испания

Трофеят не е напускал Примера дивисион от 2009 година насам

Тази вечер ще бъде избран новият носител на "Златната топка" за 2019 година. Почти сигурно това ще бъде геният Лионел Меси. Аржентинският бог ще грабне най-ценния индивидуален трофей за рекорден шести път в кариерата си. Никой в историята на футбола до момента не е имал толкова "Златни топки". В момента Меси и Роналдо държат рекорда с по пет.

Кристиано също е сред претендентите тази година, след като стана шампион на Италия с "Ювентус" и спечели Лигата на нациите с Португалия. Очаква се все пак Роналдо да остане едва трети или четвърти. Според букмейкърите второто място ще е за защитника на "Ливърпул" Върджил ван Дайк, който направи страхотен сезон и триумфира в Шампионската лига.

Реклама

Оказва се, че "Златната топка" не е напускала Испания в последните 10 години. Отличието неизменно отива за играчи от Примера дивисион, като по всяка вероятност традицията ще остане непроменена и сега. 4 трофея има Кристиано Роналдо с екипа на "Реал" (М), 5 Лионел Меси ("Барселона") и 1 Лука Модрич ("Реал") през миналата година.

За последно "Златната топка" бе извън Испания през 2008 година. Тогава я взе отново Кристиано, но с екипа на "Манчестър Юнайтед". Статистиката за призовата тройка през последните 10 години е още по-шокираща. От 30 призьори цели 26 са от испанското първенство, което говори за удивителна доминация на иберийците. Единствените изключения са третото място на Франк Рибери с "Байерн" през 2013 г., третото място на Мануел Нойер с "Байерн" през 2014 г., третото място на Неймар с ПСЖ през 2017 г. и второто място на Роналдо с "Ювентус" миналата година.

Не само каталунското издание "Мундо депортиво", но и мадридският вестник "Марка" потвърди, че Лео Меси грабва отличието тази година. Представители на организаторите от списание "Франс Футбол" са посетили дома на Меси в Барселона, за да му съобщят новината и да направят интервю с него.

Петима германци триумфират

Германските футболисти често са печелили "Златната топка" през годините. До момента петима от тази страна са триумфирали с най-ценното отличие. Те са взели общо седем трофея. Франц Бекенбауер и Карл-Хайнц Румениге имат по 2, а Герд Мюлер, Лотар Матеус и Матиас Замер - по 1.

Трима холандци и трима португалци също носят по 7 "Златни топки" на родината си. Йохан Кройф и Марко ван Бастен имат по три. Италианците имат 5 носителя на трофея, французите, бразилците и англичаните - 4. България е с един представител в лицето на Христо Стоичков.

Реклама

"Барса" минава "Реал"

Враждата между "Барселона" и "Реал" (Мадрид) се води ожесточено и на ниво "Златни топки". До момента "белите" и каталунците са равни. Кралският клуб има 7 призьори, които са вдигнали общо 11 трофея. Големият враг е с 6 победителя, които обаче имат също 11 "Златни топки".

Ако днес Лео Меси събере най-много точки, това ще означава, че "Барса" за първи път в историята ще мине "Реал" по брой индивидуални отличия.

Далеч назад в тази класация останаха италианските грандове "Ювенту" и "Милан", които имат по 8 "Златни топки", спечелени от по шестима техни футболисти. "Манчестър Юнайтед" има 4-ма играчи носители, а "Байерн" - трима.

Реклама
Реклама
Реклама