Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7935398 www.bgdnes.bg

Амурът измести шарана за Никулден

Турски паламуд и толстолоб също сред предпочитаните за трапезата

Белият амур измества шарана като традиционна риба за Никулденската трапеза тази година. Това показа проверка на "България Днес" из столичните пазари за риба в мразовитите дни преди празника на св. Николай Чудотворец.

Въпреки че остават още три дни до празника на 6 декември, масово хората се запасяват отсега най-вече с жива риба. Шаранът и белият амур освен по външна прилика са заковани и на една цена - 6,80 лв. за живо тегло.

Реклама

"Амурът е по-вкусен и се харесва повече. Освен това има по-малко кости. Хората започват все повече да го купуват", споделя пред вестника Александра, която от над 15 години продава риба на Женския пазар в столицата.

Докато говорим с познавачката на рибите и вкуса на българина, тълпи от хора прииждат постоянно край още мятащите се живи риби. Много от купувачите не робуват на марката шаран за Никулден и взимат филе от сьомга, прясна чистена или балканска пъстърва и традиционната скумрия.

"Шаранът също е много вкусен. Ловен е в язовир "Дуванлии" край Пловдив. Ако е жив, цената му е 6,80 лв., ако не - е - 5,80. Но е пресен. Избор има голям - и на видове риба, и на големина", споделя още Сашка, която цял ден не подвива крак и стои права навън в минусовите температури.

За разлика от хубавите и пресни шарани и амури, лоша година беляза улова на черноморски паламуд от български рибари. Затова на пазара се предлага турски паламуд за 11,90 лв./ килограмът. Въпреки по-добрия си вкус нашите сънародници го взимат по-малко, отколкото родното производство риба.

Интерес има и към толстолоба най-вече заради ниската му цена. Само 3,80 лв. за килограм се харчи едрата морска риба, но по вкус е доста далеч от пресния и жив шаран и бял амур.

Морски дявол за 8,90 лв., чистен беломорски калкан на същата цена и сафрид за 9,80 също се купуват, видя "България Днес".

Реклама
Реклама
Реклама