Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7935414 www.bgdnes.bg

Петко Венелинов, актьор и влогър: Конкурент съм на Слави

Напуснах щата в театъра, имам собствена телевизия

Кой е той:

Петко Венелинов завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" през 2012 г. в класа на проф. Маргарита Младенова. От 2015 г. е част от трупата на Младежкия театър в продължение на пет години, след това за кратко отива в Сатирата. Изиграва блестящо ролята на Станислав в сериала "Скъпи наследници". В момента подготвя "Януари" на Радичков в театър "Иван Димов" в Хасково. Новото му амплоа е на влогър. Петко има свой собствен канал в ютуб "ТОП5КО".

- Петко, здравейте! Къде сте в момента?

- В Хасково, днес цял ден репетирахме.

- Нещо ново ли подготвяте?

- Да - "Януари" на Радичков. Отдавна искам да работя по творбите на Радичков, тъй като сме от един край - Северозападния. Докато съм го чел, винаги съм имал чувството, че или някой ми е разказвал случката, или ми се е случила на мен. Харесвам Радичков много. Сега ми се случи да работя с режисьора Дамян Тенев, който е изключително готин. Той завърши една година преди мен академията. Събрали сме се една мъжка група и работим страхотно. Явор Бахаров, Пламен Петков, Емануил Костадинов, Петър Влайков - всички са много готини. Премиерата ще бъде на 13 януари.

Реклама

- Да поговорим за новото ви амплоа на влогър. Как решихте да се насочите към това?

- В интерес на истината един мой много добър приятел и колега, който е сред най-добрите български влогъри - Ивайло Драгиев, заедно с приятелката си Христиана ме запалиха. Те имат канал, който се казва "Айде БГ". Бяхме си говорили преди 2 години и аз му казах, че трябва да си направя влог канал. Хрумна ми името "ТОП5КО". Той ме подтикна, каза, че е много готино. Имах едни проекти в компютъра, които си бях нахвърлял като идеи, и се надявах да ги осъществя в един момент. И миналото лято, откакто Маргита се роди, ми се пренаредиха някои приоритети в главата и реших да напусна щатния театър. Реших да изляза в открито море, във водите на свободния артист, на фрийлансъра.

- Защо решихте да напуснете щата си?

- Защото исках да правя това, което на мен ми се прави.

- Не искат ли повечето млади артисти да бъдат някъде на щат? Да имат сигурност?

- Нямам представа. Нямам наблюдения върху това и честно казано, не се интересувам особено. Аз лично съм бил 5 години в Младежкия театър, където ми беше много хубаво - колегите бяха страхотни, директорът също. Но аз съм човек, който обича да експериментира и да сменя. Направих една смяна и отидох в Сатирата. Не беше моето. От това разбрах, че искам да изляза на свободна практика и да правя това, което искам аз - било то представления, или други проекти. Отворих си компютъра с нахвърляните идеи и ТОП5КО беше най-отгоре и си казах: "Това нещо ще го направя!". Ако вложиш достатъчно енергия в мечтите си, те по някакъв начин се сбъдват. Благодарение на няколко мои приятели и най-вече на Ивайло Драгиев, който ми даде много кураж, нещата се случват. В крайна сметка ти влагаш изцяло своята собствена енергия, характер и твоето виждане за нещата, които си намислил. Финансово почти нищо не съм вложил. Имам и много приятели, които ми помогнаха - млади хора, които ми се кефят, добри приятели, които решиха да ударят по едно рамо. А това не е никак малко.

- Къде снимате?

- Снимам в едно своеобразно студио, което сме си направили в дома на мой много добър приятел - Делян Петров. Надявам се, след като вчера пуснахме видеото с Ивайло Драгиев от "Айде БГ", който е на гости в моя канал, нещата да потръгнат.

Реклама

- Не сте ли един вид конкуренция на Ивайло и на Хриси?

- Това е хубавото на Ютуб, защото конкуренцията почти не съществува. Напротив, даже влогърите гледат да се подкрепят един друг. Ицака и Павел Колев, които имат геймърски канал, също искат да ме подкрепят. С Китодар съм говорил. Изключително много си допадаме с него и като се видим, е огромно удоволствие. Всеки месец ще излизам с един български влогър. Така ще спечеля повече хора, които се кефят на ТОП5КО. Ако трябва да съм безкрайно честен, много ми харесва това, което правя, защото то си е мое. Ето сега в момента след репетиции даже пиша един от коледните сценарии, който ще бъде много интересен. Разбира се, моята спътница в живота Ярослава безкрайно много ми помага.

- Тя ли ви е най-големият критик? Приемате ли добре чуждо мнение?

- Тя е, да. Винаги приемам критиките, въпреки че понякога се дърпам, защото съм си такъв характер. Тя винаги се стреми да бъде по-обективна, така че се старая да се вслушвам. Разбира се, другият важен човек за ТОП5КО е Любомир Илиев, той е монтажист. Аз искам да ходя да се уча, защото той е изключително зает. Иска ми се да му помагам по някакъв начин.

- Колко време отнема целият процес от идеята до снимането, монтирането, пускането в Ютуб?

- Изкарах един онлайн курс за ютубърство при един американец - какво да следиш, какво да правиш, как да си оформяш нещата. От момента, в който реших да направя този канал, до пускането на първото ми видео измина половин година. През това време се обучавах, гледах клипчета.

- Вие сте от Северозапада, можете ли да обясните на някоя местна баба какво значи да си влогър? Има ли някаква дефиниция, която да бъде достъпна и за по-възрастните?

- Аз лично не мога да дам дефиниция. На Ярослава майка й наблюдава целия този процес, тъй като ни помага изключително много за Маргита. Гледа ни как ходим, правим зелени екрани, пишем сценарии. Тя през цялото време ни питаше защо го правим това и накрая, като й показахме първия епизод, беше много впечатлена. Много й хареса, каза, че научава много неща, същевременно е смешно, което ми беше целта. Тя накрая ме попита дали си имам собствена телевизия. Обясних й, че не е точно така, че имам канал в Ютуб. Съвпадение беше, че пуснах канала си на същата дата с този на Слави Трифонов. Всъщност донякъде и аз имам собствена телевизия.

- Сега ще станете конкурент на Слави Трифонов.

- (Смее се.) Така си бях нарочил датата и впоследствие разбрах, че тогава Слави ще пуска телевизия. Най-могъщият и най-добрият влогър в света Пюдипай има 101 млн. последователи. Това е човек с власт.

- Вие искате ли да имате власт по този начин? Ясно е, че мащабите са различни, но искате ли нещо конкретно да предавате на хората?

- Не искам власт. Позитивността ми е много важна, хуморът също. Ако човек чрез хумористичен начин научава някакви неща, може това да го вдъхнови и да измисли и той нещо. Аз гледам да измислям по 5 нови и различни неща, независимо какви - съвсем елементарни. Така са казали китайците, че трябва да измисляш по 6 нови неща на ден. Те са мъдър народ с богата култура и аз се уча от тях. Когато една информация се смеси с хормона на щастието, тя се запомня доста по-лесно. Създадох ТОП5КО и няма да го оставя, въпреки че отнема много време.

- Смятате ли да започнете като останалите влогъри да продавате тениски, раници, тетрадки на ТОП5КО?

- От тази работа не се печели, но децата много се кефят. Те искат да имат чаша с логото на любимия влогър - защо да нямат?! Най-важното е да имаш послание, както имат "Айде БГ" - яко е да знаеш - тъпо е да си тъп". Аз казвам: "Не трябва само да гледаш - трябва да запомняш, осмисляш и научаваш".

- Осъзнавате ли, че можете да имате огромно влияние над децата?

- Не го осъзнавам още, но се надявам да имам позитивно влияние. Новото поколение са изключително интелигентни. Ютуб пространството е пълно и с много глупости, надявам се да имам положително влияние върху тях.

- Освен Ивайло от "Айде БГ" и Китодар, който също спомена, имате ли други любими влогъри?

- Павел Колев и Ицака правят много интересни неща и ги харесвам. Всички интересни влогъри са споменати във последното видео в канала ми. Там ще чуете за много чуждестранни и български ютубъри.

- Как се справяте с всичко това - актьор, вече влогър и баща на първо място?

- Трудно! Благодарение на Ярослава се справям, иначе е невъзможно. В момента съм в Хасково и съм оставил всичко в София. И тя репетира. След като излезе "Януари", мисля да вложа изцяло енергията си в канала. Нека хората се абонират, да изгледат нещата в ТОП5КО, дано им хареса!

Реклама
Реклама
Реклама