Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7935416 www.bgdnes.bg

Темида мотае дело срещу Вальо Топлото

След оправдаването за присвоени милиони

Мотивите към присъдата липсват 5 месеца

Повече от 5 месеца, след като бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров бе оправдан за присвояване на близо 4,5 млн. лева, мотивите за присъдата още ги няма.

"Това е причината все още да не е насрочена дата за започване на процеса на въззивната инстанция", обясни пред "България Днес" адвокат Илиян Павлов, който през тази година пое защитата на Вальо Топлото.

Реклама

Присъдата, в която Димитров чу "невиновен", бе прочетена на 28 юни. Въпреки че срокът за мотивите е едномесечен, и то при дела, които представляват правна сложност, те все още не са публикувани. Това обаче не е прецедент, тъй като мотивите по най-различни решения се бавят с месеци. Така вероятно делото срещу Димитров ще продължи в Апелативния съд през 2020-а, 17 години след началото на предполагаемото престъпление, за което Топлото е подсъдим. Инкриминираният период бе от 10 януари 2003 до 16.03.2006 г. В него бяха разглеждани 152 деяния, които според прокуратурата представляват престъпления. В крайна сметка Димитров и Мая Стоилова, която бе сочена за негов помагач, бяха оправдани за присвояване на сумата от над 4,4 млн. лева. Веднага след като чу решението през лятото, прокурор Ивайло Занев заяви, че в указания 15-дневен срок ще протестира пред Апелативния съд решението. Тогава Димитров отказа да коментира, а само адвокатът му обяви, че то е справедливо.

Единственото, което трябва да се отбележи, че все пак на 13-ата година от образуването си това дело приключи на първа инстанция, посочи той. Според него процесът не се води в разумни срокове и това се дължало както на слабости в държавното обвинение, така и на слабости в самата процедура на съдебното разглеждане на делата.

Сагата с Димитров започна през 2006 г. и той бе подсъдим по четири дела. Първоначално бе обвинен, че между 1999 и 2003 г. е нарушил валутното законодателство при извършването на сделки в Австрия за над 432 000 долара. Той беше осъден на 14 години затвор. През 2012 г. обаче Софийският апелативен съд го оправда, след като прие, че няма заобикаляне на Закона за обществените поръчки при сключените договори с "Шибър". Мотивът бе, че има договорености на държавата с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а търговете били проведени по правила на банките.

Година по-късно Върховният касационен съд върна делото на Софийския апелативен съд с мотива, че разплащането ставало с пари на "Топлофикация", а не на чуждите банки, което означавало, че Законът за обществените поръчки е трябвало да бъде спазен. То беше връщано общо четири пъти, като влезе отново в съда през 2016 г. Димитров беше осъден само за безстопанственост. Той прекара почти 3 години в затворническото общежитие в "Казичене". Другото дело за данъчни престъпления и пране на пари все още е в Софийския градски съд.

Четвъртото дело беше за валутни престъпления. През 2018 г. обаче той беше оправдан и по него.

     Запорите остават

Докато разследванията и процесите се точат повече от десетилетие, Валентин Димитров започна да получава и възмездия. Още през 2017 г. с решение на съда той получи право да не си плати натрупаните сметки за отопление в мезонета си от над 250 квадрата на столичната ул. "Нишава". Нещо повече. Столичното парно дори бе принудено да плати 200 лева обезщетение. Плащането на изразходваната енергия се размина заради изтекла давност. Заради поредицата оправдателни решения се очакваше запорите върху имотите и дружествените дялове на Димитров да паднат. Това обаче не само че не се случва, но дори има и нова възбрана, показа проверка на "България Днес". През тази година е наложен нов запор върху къщата в Банкя. Самият Димитров неколкократно заявява, че няма пари. Това стана повод да смени и защитника си със служебен. Самият той поиска това да бъде адвокат Илиян Павлов, когото познавал от делата покрай него.

Реклама
Реклама
Реклама