Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7938507 www.bgdnes.bg

БГ кукери гонят злото в Чикаго

Осем костюма летят през океана 

Американски телевизии луднаха по нашите страшилища

Български кукери превзеха Чикаго.

В народни носии и със страховити маски, нашенци дефилираха в американския град, в който живеят десетки хиляди родни емигранти.

Кукерска група "Кракра" получава изключително престижната покана да участва в традиционния парад в центъра на Чикаго. Предложението е прието и малки и големи отлитат отвъд океана.

Реклама

Под съпровода на гайда и тъпан и с краските на националния трибагреник, родната фолклорна група започва шествието си, а местните американци ококорват невярващи очи, разказват български медии в САЩ.

"Перничаните Диана и Емил Миланови пренесоха през океана осем кукерски костюма (5 за възрастни и 3 детски), снабдени с хлопатари, колани, детски маски и един лик (висока маска, типична за Пернишко)", разказва местен сайт, който се списва от български емигранти. И допълва: "Историческото първо участие на българи в парада се осъществи със съдействието на генералния консул Иван Анчев. През миналата година благодарение на активната пернишка общност в Чикаго и дипломатическите похвати на Анчев и екипа му Перник бе побратимен с предградието на Чикаго "Елк Гроув".

Телевизии отвъд океана проявяват голям интерес към кукерите, тъй като за първи път виждат нещо подобно. Най-настоятелни да научат повече са журналистите от "ABC 7", които не само предават парада на живо, но след неговия край правят специален репортаж за българските гонители на злите сили. След успеха на българската група има надежда, че участието ще стане всяка година, за да може българската култура да стане публично достояние на обикновения американец.

Обичаят на кукерите е разпространен повсеместно в Южна и Централна Европа - и в Румъния, Молдова, Сърбия, Гърция, Северна Македония, Словения, Хърватия, България и т.н. Подобни карнавални маски съществуват в Италия на остров Сардиния. Но за Америка си остана нещо непознато и мистично.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама