Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7940249 www.bgdnes.bg

Търсят още ченгета от наркофирмата

След акцията дилърите в София се покриха

Спипаните влагали печалбата в мерцедеси и беемвета

"Вътрешна сигурност" на МВР търси още ченгета, замесени в групата за продажба на наркотици в София и селата между града и Стара планина. Както вече стана ясно, двама старши инспектори са арестувани, защото опъвали чадър над колегите си в бандата, станала популярна с името "Фирмата". Освен това те разнасяли дрога с патрулката.

Акцията по разбиването на бандата се проведе в петък. Тя бе с безпрецедентни мащаби и Нови Искър, Мировяне, Доброславци и квартал Требич осъмват с блокади от коли на жандармерията. Проверявани са документите на почти всяка излизаща кола. Въпреки това един от "Фирмата" успява да премине през ситото и е в неизвестност. Обявен е за издирване. Първоначално 14 са задържаните. По информация на "България Днес" в крайна сметка през съда са изправени Боян Панев, Владимир Петров, Димитър Дончев, Мартин Велев, Калин Илиев, Даян Козарев и Теодор Борисов. За шеф на бандата е сочен Панев, който е комшия с единия полицай и двамата се познавали от много години. Зад цялата група обаче се предполага, че стои известен подземен бос, който поне до момента не е подведен под отговорност за този случай.

Реклама

От МВР съобщават, че издирват още полицейски служители, замесени в наркобизнеса на "Фирмата", или такива, които са прикривали действията на двамата си колеги и аверите им от групата. Според данните до момента, част от които са събрани със СРС, групата "шиткала" марихуана и амфетамин. В някои случаи са превозвани по няколко килограма дрога, като с това се заемали полицаите и транспортирали "стоката". Взимали по няколко хилядарки на курс, а припечеленото влагали в коли, като предпочитали "Мерцедес" и БМВ. При арестите са намерени сериозни количества наркотици, но все още не са обявени, тъй като продължават експертизите на активните вещества в откритото. До момента е ясно, че амфетамин за над 10 бона е намерен скрит в чувал с кучешка храна, а дрога е открита и в креватчето на детето на един от задържаните.

След акцията в северните части на София в момента в целия град дилърите са се изпокрили, научи "България Днес". Ползващи марихуана и амфетамин се жалват, че почти не могат да си ги набавят в момента. Очакванията в ъндърграунда са, че ще има още удари, и затова занимаващите се с продажба на дрога в момента предпочитат да се лишат от всекидневните си приходи, поне докато отмине бурята, отколкото да рискуват да влязат зад решетките.

В последно време това е поредният случай на забъркали се по необичаен начин с кримиконтингента служители на "Охранителна полиция" към столичното Второ районно. През май миналата година двама бяха задържани на Централна гара. Според разследващите те хващали наркомани и ги изнудвали за пари, за да не бъдат задържани. Имали достъп до дрога, която в някои случаи подхвърляли в джобовете на "заподозрените", за да ги изнудват.

През март тази година техни колеги, също от Второ, станали известни с екзотичните прякори Боби Мерцедеса и Светльо Камилата, бяха прибрани при акция в "Орландовци". Там бяха задържани общо 14 човека, а бандата гравитирала около циганския бос Коце Белия и роднините му от клана на Гольовците. Разследванията са за разпространение на наркотици, грабежи, кражби и производство на безбандеролен алкохол. Ролята на ченгетата била да пазят групата от други униформени.

Техни колеги от Четвърто районно също попадат напоследък в криминалните хроники. През януари петима бяха арестувани по обвинение, че събирали такса спокойствие от търговци в столичния район "Лозенец". Те твърдят, че са натопени от свои колеги. През юни пък ченге от "Охранителна полиция", също към Четвърто, бе спипан, че продава амфетамин на хапчета. Част от тях бяха намерени в абсорбатора в апартамента му.

Реклама
Реклама
Реклама