Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7943086 www.bgdnes.bg

Спасяват най-стария файтон

Асеновградчани в акция! 

С него пътува американският посланик Джеймс Уорик 

Доли Тачева

Спасяват последния останал файтон в Асеновград. Дълги години местният Костадин Михайлов, по-известен като Капитана, се грижи за него и прави разходки из града. Автентичното возило е снимано в няколко документални филма. През 2011 г. посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който е на официално посещение в Асеновград, обикаля града с този файтон. Десетки булки са се качвали на него в най-щастливия си ден. Така с годините файтонът се превръща в символ на града. Преди половин година Капитана издъхва, а каретата остава в ръцете на неговия племенник. Атанас решава да го продаде за 7 хил. лв., защото няма време да обикаля града с файтона, както вуйчо му.

"Когато видяхме, че се продава, ни стана мъчно. Една група от хора решихме да направим кампания и да го откупим с идеята да го подарим на Историческия музей или на туристическия информационен център. Идеята не е да стои като музеен експонат и да хваща прах, а да се използва от хората за празниците на града или други интересни събития", споделя пред "България Днес" местната Елена Граматикова.

За броени часове идеята събира десетки привърженици, които вече даряват средства, за да откупят антиката. Местните предлагат файтонът да бъде пускан в движение на празници в града. Правят аналогия с кралската карета, изложена в музея на Лондон, с която кралицата отива до Парламента за откриване на първата сесия. Процесът се наблюдава с интерес от гражданите и туристите, а до самата карета като експонат стои табела, която обяснява историята и за какво се ползва ценното превозно средство. До момента асеновградчани са събрали около 1000 лв. Всеки, който желае, може да се включи в кампанията, като се свърже с Елена на телефон: 0886 255 713.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама