Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7945256 www.bgdnes.bg

Никулденски шаран се лови трудно

Днес е Никулден, празникът на рибарите! А на трапезата по традиция се сервира шаран. Мнозина предпочитат да не купуват рибата, а да си я уловят сами. И ако досега не са се снабдили със собствен улов във фризера, то шансовете това да се случи днес не са големи.

Причината е, че шаранът е топлолюбив вид и почти не се храни през зимата. Първият сняг падна, а това е знак, че шараните вече се хващат изключително трудно. Все пак има вариант да осигурим рибата за трапезата.

Реклама

Това може да се случи на арендованите водоеми, които са зарибени с питомни и хранени шарани. При тях режимът е нарушен и те остават активни по-дълго време, тъй като са свикнали да се хранят постоянно.

Водоемите в страната все още не са замръзнали, така че това дава надежди на най-големите ентусиасти. Зимните шарани се мамят основно на дъно. В студеното време те лежат в тинята и почти не се движат. Важно е да откриете в коя част на езерото са се струпали пасажите и буквално да хвърлите в устите им.

Най-добрата примамка са червеите - било то торни, земни или бели. Подхранва се също с тях.

Далеч по-голяма е вероятността на зарибените водоеми да се улови дъгова пъстърва. Тя е пълната противоположност на шарана и харесва студа. Именно когато температурите паднат, тя е най-активна и започва да се храни. Пъстървата се мами на плувка или с изкуствени примамки - блесни и воблери. От големите ни язовири най-богата е популацията й в "Доспат". Там пъстървите се хващат както от брега, така и на влачене от лодка. Нерядко на куката се закачат и доста внушителни екземпляри по над 2-3 кг.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама