Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7946126 www.bgdnes.bg

Мечки от сняг вае родопчанин

С шпакли и триони Велин Чаушев създава изкуство 

Красиви мечки и птици от сняг извайва родопчанинът Велин Чаушев.

48-годишният мъж от смолянско село Старцево е самоук талант, който успява да превърне преспите във впечатляващи скулптури.

"Идеята се зароди, когато излязох да изрина снега в двора. Видях, че се образуват големи купчини, и ми дойде вдъхновението, че мога да ги превърна в скулптури", разказа пред "България Днес" Чаушев.

Реклама

Творецът използва триони и шпакли, за да оформи животните - първо прави голяма птица, а в момента се е специализирал в извайването на мечки, прави дори и полярни хищници. Скулптурите се получават много реалистично и в тъмното могат да бъдат объркани с истински.

"Използвам само сняг, без никакви допълнителни скрепяващи материали. В Родопите вече е доста студено и фигурите издържат дълго време. Чакам да навали още сняг, за да имам повече материал за работа", сподели с усмивка талантливият родопчанин.

Голямата страст в живота на Чаушев е изработването на дървени фигури с моторна резачка. Преди две години той съвсем случайно се захваща с този занаят и днес вече му е основно занимание.

"Преди около 2 години излязох да нарежа дърва за печката. Докато чаках сина ми да се подготви вътре и да дойде да ми помага, реших да си поиграя малко с дървото и резачката. Получи се първоначално главата на малко мече. Не ми хареса особено. След това около 2-3 часа се занимавах да го дооформя и се получи малка мечка. С течение на времето станах по-опитен. След това направих друга. И още една, и още една. И всяка следваща започна да става по-добра от предишната", връща лентата назад творецът.

Той се научава на занаята напълно сам и с много отделено време се усъвършенства. "Вдъхнових се, че мъртвото дърво може да оживее. Режеш го, цепиш го и за нищо повече не става. С превръщането му в скулптура години може да радва хората", добави Чаушев.

Родопчанинът получи десетки поздравления за зимните си твори и обеща при следващия по-обилен снеговалеж да направи нови скулптури.

Реклама
Реклама
Реклама