Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7948704 www.bgdnes.bg

Обвиниха мениджъра на починалия боксьор

Никой у нас не разследва смъртта на състезателя

Експертиза доказва, че медицинският картон е фалшифициран

С обвинение се сдоби мениджърът и треньор на починалия в Албания боксьор Борис Станчов! Венцислав Георгиев е погнат от Софийската районна прокуратура. Причината е размяна на личните карти на Борис и тази на братовчед му Исус Величков пред Българския професионален боксов съюз. Другото обвинение е за фалшифициране на медицинските изследвания на боксьора. Това потвърдиха за "България Днес" от прокуратурата.

Според обвинението Георгиев е знаел за подмяната на самоличности и умишлено е представил неистински документи пред боксовия съюз. Експертиза установи, че медицинският картон не е изписан от посочения в него лекар и е фалшив.

Реклама

Георгиев е пуснат на свобода срещу подписка, защото престъпленията, за които е обвинен, не са тежки. Най-леката мярка за неотклонение се изразява в забрана да сменя адреса си, без да уведоми властите.

В България никой не разследва смъртта на Борис Станчов.

"Не сме получили официален сигнал или каквато и да е информация от Албания", коментира пред вестника Зорница Таскова, говорител на Софийската градска прокуратура. По думите й паралелно разследване за смъртта на младия боксьор би могло да се образува и у нас, но в случая е невъзможно.

По закон прокуратурата у нас може да разследва престъпления срещу български гражданин в чужбина, когато са накърнени интересите му или по преценка на държавното обвинение.

"В случая с Борис Станчов обективно това не е възможно, защото всички доказателства са в Албания", изтъква Таскова.

Тя уточни, че прокуратурата може да бъде сезирана и от близки на починалия, но това не е сторено. Никой от роднините на Борис Станчов не е пожелал официално смъртта му да бъде разследвана и в България. Близките на състезателя ще разчитат истината за това от какво е починал да бъде установена от властите в Албания.

Все още се бави съдебната експертиза, която да установи причината за смъртта. Тя се извършва в Албания. Вече трети месец българските власти очакват да приключат изследванията. Те бяха забавени още в началото, защото първоначално албанците искаха да установят кое е починалото лице. За целта родителите на Борис Станчов пътуваха до Шкодра, за да разпознаят трупа.

Реклама

Роднините на починалото момче имат намерение да заведат граждански иск срещу мениджъра Венцислав Георгиев. Те са наели адвокат, който също изчаква експертизата от Албания, за да инициира процес.

Георгиев лично съобщи трагичната новина на майката и бащата след трагичния инцидент в края на септември. Той върна личната карта на Борис Станчов, както и тази на неговия братовчед Исус Величков, под чието име се е състезавал боксьорът. Мениджърът дал и 400 евро на родителите. Сумата се равнява на половината хонорар, за който се би във фаталния мач Борис Станчов.

Версия: Сърдечен срив

Най-актуалната версия за смъртта на Борис Станчов е проблем със сърцето. Това е било първоначалното становище на докторите, които са се борили да спасят живота на 21-годишния боксьор.

Той рухна по време на мач срещу Ардит Муржа. Българинът колабира в петия рунд. Свидетели твърдят, че още в началото на срещата боксьорът не се чувствал добре.

Непосредствено преди срещата Борис Станчов е получил медикамент от своя треньор и мениджър Венцислав Георгиев. Все още не е известно точно какво е дал наставникът. Сред предположенията на разследващите са за стимулант, който предизвиква агресия на ринга.

Реклама
Реклама
Реклама