Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7948862 www.bgdnes.bg

Бизнесмен задържан за хакерство

44 млн. евро дръпнати от десетки фирми

"Ливанската пералня" източва богатството, твърди прокуратурата

Хакери от България източили милиони от фирми от Америка и Европа. Лидер на групата е богат бизнесмен, а схемата се въртяла чрез кибератаки. Прониквало се в сървърите на съответната компания, а след това се правели сметки на поставени лица. В тях се пренасочвали пари от бизнес партньори на съответната фирма.

Шефовете на прокуратурата и ГДБОП разкриха подробности за групата. Тя е изпържила десетки фирми от САЩ и от Европа. Щетите за компаниите от Великобритания, Испания, Италия и Полша са за над 44 млн евро, още около 15 млн. долара са гепени оттатък Атлантика.

Реклама

Антимафиотите започват да разследват бандата, след като през 2016 година получават сигнали от банки за засечени съмнителни транзакции. След като започват работа по схемата, която по думите на антимафиотите се оказва изключително сложна, излиза следната технология. От името на реномирана фирма се изпращали фишинг имейли до различни компании. Писмата са с различен от истинския домейн, но досущ приличащ на него. При отговор от служител до фалшивия мейл се събират различни данни за достъп до сървърите на компаниите. Така киберизмамниците получавали достъп до пощите на фирмата и дори възможност за подмяна на съобщенията. Така следели комуникацията и чакали една от компаниите да прати фактура на другата. В този момент, освен да четат, измамниците подменяли банковата сметка с такава на някоя от контролираните от тях фирми бушони. След пристигането на парите те веднага се прехвърляли в сметки в азиатски държави. Оттам, през офшорни компании, парите се връщали към лидерите на групата у нас. Подставените лица, на които първо са прехвърляни парите, печелили по малки суми от преводите. Това са социално слаби от София и Своге, които са набирани с обяви за работа в интернет.

Шеф на бандата е Рамез Шараф, ливански бизнесмен, който от десетилетия живее у нас, съобщава "24 часа". Затова от ГДБОП кръщават схемата "Ливанска пералня". Арестуван е и мъж с българско-иракско гражданство, който е дясната му ръка в групата. Също и четирима българи, които са били на ниските нива в групата. На всички, вероятно днес, ще иска постоянна мярка задържане под стража. Само един остава под парична гаранция, тъй като е сериозно болен.

Рамез Шараф и брат му Газуан Шараф са представители на едрия бизнес в България и през годините се замесиха в няколко шумни сделки. 50-годишният Рамез се занимава основно с ресторантьорски бизнес. През 2005 г. фирми на Газуан Шараф и на брат му купуват 1500 дка гора в село Искрец на цени 5 пъти под пазарните. Преди това кметът на Своге е предложил на Общинския съвет да актуват имотите от публична държавна в частна собственост, за да могат да бъдат изтъргувани. Горите около Своге бяха заменени за терени на Черноморието, където братята Шараф изграждат хотелски комплекси. От 3 години насам много от тях се продават от съдебни изпълнители заради дългове.

Освен това през 2005 г. подписаха договор и за апетитен военен имот на кръстовището на столичните улици “Ситняково” и “Оборище”. Цената е 40 милиона евро. На терена се изгради голям мол, а печалбата на Шараф се оказа двойна след продажбата на терена. Газуан и Рамез Шараф купиха и земята под Царските конюшни през 2003 г. от областната управа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама