Пророческите последни думи на великата Стоянка Мутафова: Искам Нейчо да си ме вземе!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Пророческите последни думи на великата Стоянка Мутафова:  Искам Нейчо да си ме вземе!

Стоянка Мутафова (1922-2019)

Отиде си майчицата ми! Тя беше светица!, казва дъщеря й Муки

"Искам Нейчо вече да си ме вземе, да сме си горе заедно! Не казвам, че не ми се живее, това е богохулство, но вече ми дотегна да ме боли тук или там. А и сцената не ми липсва. В момента най-интересно ми е да съм с хората, около тях".

Това бяха последните пророчески думи пред "България Днес" на най-великата комичка на България Стоянка Мутафова. 97-годишната актриса си отиде точно на именния ден на любимия си - 6 декември - Никулден.

"Мисля, че и в рая няма да е лесно. Много пъти съм си задавала въпроса: "Ако има рай и ако Бог ми е простил всичките щуротии и аз отида в рая, знам, че ще срещна и двамата - и Нейчо, и другата ми голяма любов - Роберт. И каква ще бъде тя? Айде, викам си, не мисли за това ма, Стояно. Никъде не е лесно, и в рая няма да ти е лесно", сподели голямата комичка приживе.

"Мама беше светица! Сигурно и там ще пита за мен. Нашата любов беше кармична. Но тя напоследък много се измъчи, горката. От септември до сега не сме спирали да ходим по болници. Първо се почна с операцията на жлъчката, после още една претърпя, стент й сложиха, имаше и други заболявания. Все бях до нея, все заедно навсякъде. Само Евгени Боянов ни помагаше. Но пък толкова хорска любов видя и срещна тя... Винаги ще е благодарна на хората. За тях живееше тя, и за сцената". Така изплака мъката си единствената дъщеря на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева. От дни насам Муки живее в стрес и притеснения. Премести майка си от една болница в друга, по цял ден седеше и държеше ръцете й. "Разказвах й какво се случва, сигурна съм, че ме чуваше, дори ми даваше знаци - мигаше с очи, стискаше ми ръката, от време на време се усмихваше лекичко. Знам, че ме обичаше много, дори когато се събуди от пълната упойка след операцията от жлъчка пита как съм аз. Не пита за себе си, пита за мен. Мисля, че успях да си взема прошка с нея. На няколко пъти говорихме и за това. Но тя знае, че я обичам много, и съм сигурна, че ще ме пази и от онзи свят", изплака мъката по загубата на майка си Муки.

Напоследък Мутафова не изглеждаше доволна от живота си. "Какво да му харесвам? Вече нито ми се играе, нито нищо. Искам с хората да се срещам, интересно ми е това. Сега с Муки обиколихме цялата страна да представим книгата й за мен - "Добър вечер, столетие мое", и много се вълнувах. Навсякъде хората ме посрещаха като царица. Разговори, снимки, това ме зарежда. А иначе сцената, тя не ми липсва. Винаги мога да се върна там, дори по едно време един режисьор реши да пише пиеса за мен и Ламбо - Стефан Данаилов. Викам му - пиши бе, пиши! Само не ни изкарвай любовници, че тогава я втасахме...", шегуваше се малко преди да влезе в болница Госпожа Стихийно бедствие. Самата тя доста се вълнуваше от състоянието на Стефан Данаилов, когато падна и му правиха операция на ставата. "Обадих му се, исках да го вдигна малко. Викам му: "Аз на колко години съм пък се държа! Я не унивай, качвай се на сцената и да не ти пука!", смееше се Мутафова. Малко след това тя го поздрави и за завръщането с постановката "Актрисата", която не успя да гледа.

"Колко хора изпратих, всичките ми любими същества си отидоха преди мен. Не знам това наказание ли е, Господ обича ли ме, не знам. Но знам, че щом съм жива, значи съм ви потребна". С тези думи започна преди година спектакъла на рождения си 97-и рожден ден комичката, която отпразнува и 70 години на сцена. "Стига са ми толкова! Каквото съм дала, дала. Оттук нататък само ще се наслаждавам на живота, ще си правя кефа един вид", смееше се тогава голямата ни актриса.

Именно комедията бе жанрът, в който най-силно се разпростираше талантът на Мутафова. За първи път се появява в театъра, когато е едва 13-годишна и изиграва Дуняшка от "Женитба". А още с първата си професионална роля през 1945 г. тя играе прислужницата в пиеса на Молиер. Кариерата й на сцената бе свързана предимно с Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", като тя е сред основателите му, и постановки с нейно участие бяха в репертоара на театъра до съвсем скоро. Публиката още помни ролите й в "Предложение", "Сватба", "Смъртта на Тарелкин", "Чичовци", "Суматоха", "Януари", "Мъртви души", "Вражалец". Както и в по-късните "Скакалци", "Столетие мое", "Госпожа Стихийно бедствие". Името й е свързано и с Народния театър с роли във "В навечерието", "Три сестри", "Големанов". В обикновени разговори Стоянка Мутафова не криеше чувството си за хумор, но и не пропускаше да коментира, че сцената е нейният живот, а "Сатирата - всичко". Палитрата й от участия е богата. В киното прави незабравими образи в "Специалист по всичко", "Любимец 13", "Топло", "Бялата стая", "Кит", "Езоп", "Патиланско царство".

"Животът е театър! Който не носи театър в себе си, е умрял! Аз не говоря за артисти. Всеки човек носи театъра в себе си. Всеки! Аз вече си отивам, но ми се иска театърът малко да се извиси - да стане ваше ежедневие, да го обичате като себе си. Тогава ще ме разберете. Велико изкуство, на което си струва да се посветиш".

Поклон пред светлата памет на великата актриса Стоянка Мутафова!

Племенникът й предрича смъртта й

Междувременно седмица преди да си отиде Стоянка, с дъщеря й се свързали от дома за хора с умствени проблеми в Пловдив, където от години живее 60-годишният племенник на актрисата Константин. "Момчето иска да каже, че Стоянка ще си отиде от този свят съвсем скоро.

Той много често се сеща за нея, както и за теб, Муки, дори ви сънува", обяснили хората от дома. Мария споделила, че майка й е в болница и няма как да посети братовчед си. Константин е син на брата на комичката - Румен, който си отиде преди години от този свят, но актрисата никак не се разбираше с него. Двамата не си говореха с години. "Изпратихме го братовия син в дом, защото беше непредвидим. Иначе красив, строен като баща ми, но беше плод на любовта на брат ми с една германка, черна като циганка. Тя изостави момчето, то нещо не беше добре с главата и ние го отглеждахме, плащахме на дома. Често с Муки ходехме да го навестим", обясни приживе пред "България Днес" Стоянка.

Всички я обичат

Тъжната вест за смъртта на кралицата на българската комедия Стоянка Мутафова провокира силна емоция у много български актьори, певци и известни личности. "Обичам те! И там мястото ти ще е специално", написа импресариото на легендарната Мутафова - Евгени Боянов. Колеги на Мутафова от Сатиричния театър си спомниха с добро за неуморния талант на актрисата. Силвия Лулчева сподели, че България се разделя с творец, неповторим по размер и сила. Именно затова пожела на всички, които вървят по пътя на сцената, да радват публиката така, както Стоянка Мутафова го правеше. За Калин Сърменов покойната актриса е била един от вдъхновителите, които поддържат енергията на театъра. "Тя беше като зарядно", разкри той. "Изключителен човек с невероятно чувство за хумор. Работеше се прекрасно с нея", сподели Стефания Кочева.

"Отиде си втората ми майка. Сломен съм, тъжен съм, благодаря, че съм работил с нея, че сме се разбирали, че съм бил около нея. Голяма работа беше Стоянка. Поклон", сподели Любо Нейков, който бе от последните в компанията на великата комичка. Тя играеше в постановката "Скакалци", където заедно си партнираха на сцената на Сатиричния театър. Любо бе и от хората, които й помагаха в битовите нужди. Повече от година той бе платил да доставят на актрисата и дъщеря й топла манджа по три пъти на ден от добър ресторант.

"Светла й памет на Стоянка Мутафова! Отиде си един изключително мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър. Поклон!" Така се прости в интернет с комичката и премиерът на България Бойко Борисов.

Тъжната вест беше коментирана и от президента Румен Радев: "С голямо прискърбие научих за загубата на Стоянка Мутафова - изключителна личност и творец. Призвана да дарява своя безграничен талант, обичана безрезервно от публиката. Успяваше да покаже по удивителен начин, че истинският извор на непрекъсващата й ярка човешка енергия е себераздаването. Надарена с удивителната сила на таланта, изпълнена с обич и уважение към всеки зрител - така десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство. Тя се превърна в негов символ. С нея всяка зала и всяка публика ставаше голяма, значима, одухотворена. Тя остава златна епоха в българския театър и кино. Дълбок поклон и вечна памет!" Министърът на културата Боил Банов също изказа съболезнованията си в интернет: "Няма друго явление, което така да спира дъха ни, както урагана "Стояна" - дръзкото Стихийно бедствие на всяка театрална сцена, неотразимия женски феномен на българското кино. Напусна ни легенда! Почивай в мир!".

Председателят на комисията по културата и медиите Вежди Рашидов заяви пред журналисти в парламента, че със загубата на Мутафова въздухът обеднява все повече. Той отбеляза тъжния факт, че един след друг си отидоха две имена, знакови за нацията.

"Тъжно е, но знаем, че хора като тях остават с творчеството си, с личността си и винаги са с нас". Това каза и кметът на София Йорданка Фандъкова

Кончината на Стоянка беше коментирана и от парламентарната трибуна. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че многобройните превъплъщения на актрисата са я превърнали в икона на българската сцена.

"Ще я запомним с нейното завладяващо и очарователно присъствие, с нейното обаяние, неповторим и уникален талант и артистичност. Поклон пред паметта й", каза Караянчева. След това депутатите почетоха паметта й с едноминутно мълчание.

От Баба Гицка до майка на Любо Нейков 

Беше най-възрастната действаща актриса

Стоянка Мутафова бе сред една от най-възрастните активни актриси в световен мащаб. За цялата си кариера тя участва в над 100 театрални постановки и над 40 филмови и телевизионни продукции. Стоянка работи в театри в Прага, София, Бургас. Основни сценични партньори на актрисата са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

В топ 10 на най-добрите й филмови превъплъщения критиката отбелязва: "Любимец 13", "Топло", "Големанов", "Вражалец", "Милионерът", "Наследницата", "Новогодишна шега", "Двама под небето", "Бронзовият ключ", "Бягство в Ропотамо". Животът на Стоянка е посветен на театъра, където тя участва в над 100 постановки. А през 2016 г. неуморната актриса прави голямо турне в театрални зали в САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Стоянка Мутафова ще бъде запомнена с театралните си роли в "Госпожа Стихийно бедствие", "Мама - веселата вдовица", "Палавите вдовици, съседки", "Безумната лейди Джулия", "Парижки лудории", "Началото на края", "Кралят отива на война", "Среднощна история" и емблематичния спектакъл "Големанов" по Стефан Л. Костов, с режисьор Нейчо Попов, където играе баба Гицка. Незабравимо е партньорството й с Георги Калоянчев в мюзикъла "Криворазбраната цивилизация". Последната й телевизионна роля бе в сериала "Столичани в повече", където влезе в образа на майката на Любо Нейков.

"Винаги съм прилагала хитрости, за да запомня репликите си. Валя, съпругата на Калоянчев, признава, че без нея той не започвал да учи текста. Сутрин, още докато е в леглото по пижама, Калата й връчвал текста на поредната пиеса и тя подавала репликите на другите герои, така че Калата да изговаря и запомня своите", смее се приживе Стоянка. Тя обаче предпочитала сама да си учи текста. Защото задължително трябва да си представи какво прави и как изглежда героинята й. А за това са й необходими спокойствие и самота. И досега продължава така. Никога не е имала проблеми със запомнянето на репликите. Още в самото начало на репетициите те засядат в паметта й заедно с лицето, дрехите и жестовете на героинята. Нещо като хаотични кадри от филм. Постепенно те се нареждат в средата на останалите персонажи. "Не работя лесно. Калата ми е казвал, че като прочете текста, трябва веднага да направи ролята. Ако не станело незабавно, никога не се получавало. А аз, ако веднага я усетя героинята и стане лесно, не ми е интересно. Не ми прави удоволствие да търся вътре в нея. Когато не мога да си я представя, започвам да се измъчвам. Странното е, че тогава са ставали най-хубавите ми роли. Минавам през разни храсталаци, през разни вейки, които ме шибат по лицето. Нямам равен път!"

Актрисата признава, че в един момент се отчайва. И е готова да се откаже. Страхотни спорове е имала с Методи Андонов. Понеже след тях наистина се ражда нещо градивно, режисьорът нарочно търсел конфликти. "Абе, Стояно, още не сме се сбили! - заявявал той. - Не е на хубаво, няма да стане!" Най-много обсъждат конкретните жестове на нейната героиня. Например в "Смъртта на Тарелкин" играе Брандахвистова, простата и неграмотна перачка на Тарелкин. В началото Нейчо Попов не усеща ролята и прави Стоянка докарана и фризирана лелка. На художествения съвет не харесват нито нея, нито Калоянчев в ролята на Тарелкин. Боян Дановски пита защо Мутафова не е интересна, след като е силна характерна актриса. "Прибрахме се с Калата като напикани мушката!" И тя казва на Нейчо Попов: "Остави на мен! Започвам отначало!" Тогава се облича така, че не може да се познае мъж ли е, жена ли е. Чудовище без ум, което не знае да мисли и да говори. Както казвал Нейчо, Брандахвистова на жена му е побрала в себе си "цялата тъма на Русия". Стояна я прави силна, мрачна, дива. Едновременно смешна и страшна. На гостуването на Сатирата в Москва вестниците пишат цели статии специално за играта на Мутафова. Смятат я за една от най-хубавите роли.

Поклонението пред великата българска актриса ще е в понеделник в Сатиричния театър от 11 часа.

Ето я най-дългата краставица

Ето я най-дългата краставица

Казанлъшка баба отглежда 56-сантиметровия зеленчук  Рекордната 56-сантиметрова краставица отгледа баба в Казанлък. Дългият зеленчук е от новата реколта и събра любопитните погледи на съседките на възрастната жена. Тайната на огромния размер е, че всеки ден е поливана обилно, като стопанката се кръсти

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Алисия е акробатка

Алисия е акробатка

Със секси акробатични номера фолкпевицата Алисия нажежи страстите по гръцките плажове. Изпълнителката е на почивка със свои дружки. Мацките се впускат в опасни предизвикателства, показвайки неподозирани за крехките им тела възможности. Алисия и девойките купонясват на луксозна яхта. За разлика от редица свои колежки Алисия предпочете южната ни

Дара Екимова стана шофьорка

Дара Екимова стана шофьорка

Месец след като навърши пълнолетие, тийнейджърката Дара Екимова е щастлив притежател на документ за управление на МПС. Наблюдателни фенове забелязаха, че освен с шофьорска книжка Дара позира и пред ново кокетно возило. Самата тя признава, че е сбъднала няколко свои мечти през това лято. Успешно е взела всичките си изпити, както в училище

Най-четени

Брендо продаде митичния "Оазис"

Брендо продаде митичния "Оазис"

Мащабни размествания в туристическата си империя е стартирал Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". В резултат култовият комплекс "Оазис" в Лозенец тихомълком сменя собственика си, а цената е впечатляващите 11 млн. евро. Преди около две години фирмата, която е построила и е собственик на комплекс "Оазис"

Гъмзата показва мускули (Видео)

Гъмзата показва мускули (Видео)

Яки мускули показа на столичани музикантът от "Ку-ку бенд" Йордан Йончев-Гъмзата. Оказва се, че под ризата и панталона, с които винаги се показва на екрана, музикантът има визията на спортист, видяха топпапараците на "България Днес". Гъмзата бе по тениска и бермуди и реши да хапне в елитно столично заведение

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави Трифонов даде ефир на Шкумбата, но му отне съня. Откакто най-известният ни разказвач на вицове има собствено предаване при Дългия, твърде често будува по нощите. Вместо да спи, той измисля смешки за зрителите. "И в малките часове ми идват идеи, които да реализирам пред камерата. Предаването ми е всеки понеделник от 21 ч." сподели комикът

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Страховитият наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо вероятно е бил оплетен в мащабната схема на криптокралицата Ружа Игнатова, за която се твърди, че е завлякла около 4 милиарда долара. Това ще покаже разследването на смъртта на двама посредници на OneCoin, чийто трупове бяха намерени в крепостта на най-големия картел в Мексико

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Куката се плацика в басейн

Куката се плацика в басейн

С красивата си щерка се похвали плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката! Той пусна в социалните мрежи снимки с порасналата си принцеса Естел, видя "България Днес". На фотосите баща и дъщеря се припичат край басейн, а усмивките им греят повече от жаркото слънце. В ролята на фотограф, успял да запечата двамата като холивудски знаменитости

Грозни комплексари топели Динко

Грозни комплексари топели Динко

"Това са хора, които ми завиждат... комплексари. Ще го разследвам този, който го е пуснал, и ще бъде наказан." Така коментира пред "България Днес" Динко Вълев медийни публикации, позоваващи се на анонимен сигнал, че той е замесен в бизнес с проститутки, палежи и обири на камиони. След тях и държавното обвинение се задейства

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Камелия стана брюнетка за нов клип

Камелия стана брюнетка за нов клип

Непреходната родна изпълнителка Камелия се появи като брюнетка и то с афро прическа в социалните мрежи. Певицата до броени дни ще представи нов проект, а снимката разкрива една от визиите, с които тя ще изненада феновете си във видеото към парчето. За песента, Камелия загатва: "Това е римейк на една любима песен от минали години

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

С обвинения за пребит италианец се сдоби Ловеца на мигранти Динко Вълев! Това потвърдиха за "България Днес" от Районната прокуратура в Ямбол. Известният бизнесмен и участник във "ВИП брадър" е влязъл в полезрението на разследващите след сигнал за побой в село Стара река край Тунджа. Кошмарът на бежанците използвал хватка от кеча

Най-коментирани

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Милко щастливо осиновен зад Океана

Милко щастливо осиновен зад Океана

Ново семейство за сираче напук на заразата  Кери и Гари документират дните на очакване, преди да приберат детето в САЩ  Българче е осиновено успешно след 4 месеца забавяне заради коронавируса. 3-годишният Милко е вече щастлив в новия си дом в Тенеси, САЩ, но редица перипетии забавят новите му родители да го вземат при себе си отвъд Океана

Блондинката Ева аут от "На кафе"... засега

Блондинката Ева аут от "На кафе"... засега

След разпрата в шоуто на Гала  Не е ясно септември какво ми предстои, казва Веселинова  Големи промени в "На кафе" от есента! Феновете най-вероятно ще останат без Ева Веселинова, която обяви, че засега не е ясно дали през септември ще е част от сутрешното шоу. "Август ще се отдам на почивка, а от септември..

Ужасът е тук!

Ужасът е тук!

Може би не знаете кой е Хауърд Филипс Лъвкрафт? Той е един от бащите на свръхнормалните явления и модерния ужас в художествената литература. Точно с това ще ви сблъска и тази книга. "Свръхестественият ужас в литературата" (изд. "Изток-Запад") ни предлага 12 от най-добрите стихотворения и 3 от най-прочутите есета на Лъвкрафт

Д-р Станимир Хасърджиев: Само правилна дезинфекция и дистанция ще помогнат да преживеем втората вълна на кошмара ковид

Д-р Станимир Хасърджиев: Само правилна дезинфекция и дистанция ще помогнат да преживеем втората вълна на кошмара ковид

Държавата трябва да контролира и санкционира, а ние като граждани трябва да бъдем остро критични, като видим нарушения, призовава председателят на Националната пациентска организация Националната пациентска организация (НПО) събира тази седмица всички отговорни институции на уебинар, в който всеки може да се включи през уеб страницата на НПО

Ето я най-дългата краставица

Ето я най-дългата краставица

Казанлъшка баба отглежда 56-сантиметровия зеленчук  Рекордната 56-сантиметрова краставица отгледа баба в Казанлък. Дългият зеленчук е от новата реколта и събра любопитните погледи на съседките на възрастната жена. Тайната на огромния размер е, че всеки ден е поливана обилно, като стопанката се кръсти

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Камелия Янкова се чуди какво толкова предизвиква интереса на учените към планетата Марс. В момента на повърхността й или в орбита са цели осем апарата, изпратени от САЩ, ЕС и Индия. Натам летят един китайски и един от ОАЕ, а в началото на следващата година ще се запъти нова американска

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Певецът Стефан Митров: На хората им писна да бъдат лъгани

Певецът Стефан Митров: На хората им писна да бъдат лъгани

Заживях в Нидерландия, у нас няма нормален живот КОЙ Е ТОЙ Стефан Митров е роден на 16 юни 1973 г. в София. С музика се занимава от 1980 г. Бил е хорист в детския хор "Бодра смяна" до 1988 г. След завършване на гимназия постъпва в Естрадния отдел на Българска държавна консерватория, специалност пеен" в класа на професор Ангел Заберски

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Градът на истината, държавата на лъжите

Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Градът на истината, държавата на лъжите Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 955 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 836, от които 5 055 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце