Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7950683 www.bgdnes.bg

Пророческите последни думи на великата Стоянка Мутафова: Искам Нейчо да си ме вземе!

Отиде си майчицата ми! Тя беше светица!, казва дъщеря й Муки

"Искам Нейчо вече да си ме вземе, да сме си горе заедно! Не казвам, че не ми се живее, това е богохулство, но вече ми дотегна да ме боли тук или там. А и сцената не ми липсва. В момента най-интересно ми е да съм с хората, около тях".

Това бяха последните пророчески думи пред "България Днес" на най-великата комичка на България Стоянка Мутафова. 97-годишната актриса си отиде точно на именния ден на любимия си - 6 декември - Никулден.

Реклама

"Мисля, че и в рая няма да е лесно. Много пъти съм си задавала въпроса: "Ако има рай и ако Бог ми е простил всичките щуротии и аз отида в рая, знам, че ще срещна и двамата - и Нейчо, и другата ми голяма любов - Роберт. И каква ще бъде тя? Айде, викам си, не мисли за това ма, Стояно. Никъде не е лесно, и в рая няма да ти е лесно", сподели голямата комичка приживе.

"Мама беше светица! Сигурно и там ще пита за мен. Нашата любов беше кармична. Но тя напоследък много се измъчи, горката. От септември до сега не сме спирали да ходим по болници. Първо се почна с операцията на жлъчката, после още една претърпя, стент й сложиха, имаше и други заболявания. Все бях до нея, все заедно навсякъде. Само Евгени Боянов ни помагаше. Но пък толкова хорска любов видя и срещна тя... Винаги ще е благодарна на хората. За тях живееше тя, и за сцената". Така изплака мъката си единствената дъщеря на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева. От дни насам Муки живее в стрес и притеснения. Премести майка си от една болница в друга, по цял ден седеше и държеше ръцете й. "Разказвах й какво се случва, сигурна съм, че ме чуваше, дори ми даваше знаци - мигаше с очи, стискаше ми ръката, от време на време се усмихваше лекичко. Знам, че ме обичаше много, дори когато се събуди от пълната упойка след операцията от жлъчка пита как съм аз. Не пита за себе си, пита за мен. Мисля, че успях да си взема прошка с нея. На няколко пъти говорихме и за това. Но тя знае, че я обичам много, и съм сигурна, че ще ме пази и от онзи свят", изплака мъката по загубата на майка си Муки.

Напоследък Мутафова не изглеждаше доволна от живота си. "Какво да му харесвам? Вече нито ми се играе, нито нищо. Искам с хората да се срещам, интересно ми е това. Сега с Муки обиколихме цялата страна да представим книгата й за мен - "Добър вечер, столетие мое", и много се вълнувах. Навсякъде хората ме посрещаха като царица. Разговори, снимки, това ме зарежда. А иначе сцената, тя не ми липсва. Винаги мога да се върна там, дори по едно време един режисьор реши да пише пиеса за мен и Ламбо - Стефан Данаилов. Викам му - пиши бе, пиши! Само не ни изкарвай любовници, че тогава я втасахме...", шегуваше се малко преди да влезе в болница Госпожа Стихийно бедствие. Самата тя доста се вълнуваше от състоянието на Стефан Данаилов, когато падна и му правиха операция на ставата. "Обадих му се, исках да го вдигна малко. Викам му: "Аз на колко години съм пък се държа! Я не унивай, качвай се на сцената и да не ти пука!", смееше се Мутафова. Малко след това тя го поздрави и за завръщането с постановката "Актрисата", която не успя да гледа.

"Колко хора изпратих, всичките ми любими същества си отидоха преди мен. Не знам това наказание ли е, Господ обича ли ме, не знам. Но знам, че щом съм жива, значи съм ви потребна". С тези думи започна преди година спектакъла на рождения си 97-и рожден ден комичката, която отпразнува и 70 години на сцена. "Стига са ми толкова! Каквото съм дала, дала. Оттук нататък само ще се наслаждавам на живота, ще си правя кефа един вид", смееше се тогава голямата ни актриса.

Именно комедията бе жанрът, в който най-силно се разпростираше талантът на Мутафова. За първи път се появява в театъра, когато е едва 13-годишна и изиграва Дуняшка от "Женитба". А още с първата си професионална роля през 1945 г. тя играе прислужницата в пиеса на Молиер. Кариерата й на сцената бе свързана предимно с Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", като тя е сред основателите му, и постановки с нейно участие бяха в репертоара на театъра до съвсем скоро. Публиката още помни ролите й в "Предложение", "Сватба", "Смъртта на Тарелкин", "Чичовци", "Суматоха", "Януари", "Мъртви души", "Вражалец". Както и в по-късните "Скакалци", "Столетие мое", "Госпожа Стихийно бедствие". Името й е свързано и с Народния театър с роли във "В навечерието", "Три сестри", "Големанов". В обикновени разговори Стоянка Мутафова не криеше чувството си за хумор, но и не пропускаше да коментира, че сцената е нейният живот, а "Сатирата - всичко". Палитрата й от участия е богата. В киното прави незабравими образи в "Специалист по всичко", "Любимец 13", "Топло", "Бялата стая", "Кит", "Езоп", "Патиланско царство".

Реклама

"Животът е театър! Който не носи театър в себе си, е умрял! Аз не говоря за артисти. Всеки човек носи театъра в себе си. Всеки! Аз вече си отивам, но ми се иска театърът малко да се извиси - да стане ваше ежедневие, да го обичате като себе си. Тогава ще ме разберете. Велико изкуство, на което си струва да се посветиш".

Поклон пред светлата памет на великата актриса Стоянка Мутафова!

Племенникът й предрича смъртта й

Междувременно седмица преди да си отиде Стоянка, с дъщеря й се свързали от дома за хора с умствени проблеми в Пловдив, където от години живее 60-годишният племенник на актрисата Константин. "Момчето иска да каже, че Стоянка ще си отиде от този свят съвсем скоро.

Той много често се сеща за нея, както и за теб, Муки, дори ви сънува", обяснили хората от дома. Мария споделила, че майка й е в болница и няма как да посети братовчед си. Константин е син на брата на комичката - Румен, който си отиде преди години от този свят, но актрисата никак не се разбираше с него. Двамата не си говореха с години. "Изпратихме го братовия син в дом, защото беше непредвидим. Иначе красив, строен като баща ми, но беше плод на любовта на брат ми с една германка, черна като циганка. Тя изостави момчето, то нещо не беше добре с главата и ние го отглеждахме, плащахме на дома. Често с Муки ходехме да го навестим", обясни приживе пред "България Днес" Стоянка.

Всички я обичат

Тъжната вест за смъртта на кралицата на българската комедия Стоянка Мутафова провокира силна емоция у много български актьори, певци и известни личности. "Обичам те! И там мястото ти ще е специално", написа импресариото на легендарната Мутафова - Евгени Боянов. Колеги на Мутафова от Сатиричния театър си спомниха с добро за неуморния талант на актрисата. Силвия Лулчева сподели, че България се разделя с творец, неповторим по размер и сила. Именно затова пожела на всички, които вървят по пътя на сцената, да радват публиката така, както Стоянка Мутафова го правеше. За Калин Сърменов покойната актриса е била един от вдъхновителите, които поддържат енергията на театъра. "Тя беше като зарядно", разкри той. "Изключителен човек с невероятно чувство за хумор. Работеше се прекрасно с нея", сподели Стефания Кочева.

"Отиде си втората ми майка. Сломен съм, тъжен съм, благодаря, че съм работил с нея, че сме се разбирали, че съм бил около нея. Голяма работа беше Стоянка. Поклон", сподели Любо Нейков, който бе от последните в компанията на великата комичка. Тя играеше в постановката "Скакалци", където заедно си партнираха на сцената на Сатиричния театър. Любо бе и от хората, които й помагаха в битовите нужди. Повече от година той бе платил да доставят на актрисата и дъщеря й топла манджа по три пъти на ден от добър ресторант.

"Светла й памет на Стоянка Мутафова! Отиде си един изключително мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър. Поклон!" Така се прости в интернет с комичката и премиерът на България Бойко Борисов.

Тъжната вест беше коментирана и от президента Румен Радев: "С голямо прискърбие научих за загубата на Стоянка Мутафова - изключителна личност и творец. Призвана да дарява своя безграничен талант, обичана безрезервно от публиката. Успяваше да покаже по удивителен начин, че истинският извор на непрекъсващата й ярка човешка енергия е себераздаването. Надарена с удивителната сила на таланта, изпълнена с обич и уважение към всеки зрител - така десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство. Тя се превърна в негов символ. С нея всяка зала и всяка публика ставаше голяма, значима, одухотворена. Тя остава златна епоха в българския театър и кино. Дълбок поклон и вечна памет!" Министърът на културата Боил Банов също изказа съболезнованията си в интернет: "Няма друго явление, което така да спира дъха ни, както урагана "Стояна" - дръзкото Стихийно бедствие на всяка театрална сцена, неотразимия женски феномен на българското кино. Напусна ни легенда! Почивай в мир!".

Председателят на комисията по културата и медиите Вежди Рашидов заяви пред журналисти в парламента, че със загубата на Мутафова въздухът обеднява все повече. Той отбеляза тъжния факт, че един след друг си отидоха две имена, знакови за нацията.

"Тъжно е, но знаем, че хора като тях остават с творчеството си, с личността си и винаги са с нас". Това каза и кметът на София Йорданка Фандъкова

Кончината на Стоянка беше коментирана и от парламентарната трибуна. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че многобройните превъплъщения на актрисата са я превърнали в икона на българската сцена.

"Ще я запомним с нейното завладяващо и очарователно присъствие, с нейното обаяние, неповторим и уникален талант и артистичност. Поклон пред паметта й", каза Караянчева. След това депутатите почетоха паметта й с едноминутно мълчание.

От Баба Гицка до майка на Любо Нейков 

Беше най-възрастната действаща актриса

Стоянка Мутафова бе сред една от най-възрастните активни актриси в световен мащаб. За цялата си кариера тя участва в над 100 театрални постановки и над 40 филмови и телевизионни продукции. Стоянка работи в театри в Прага, София, Бургас. Основни сценични партньори на актрисата са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

В топ 10 на най-добрите й филмови превъплъщения критиката отбелязва: "Любимец 13", "Топло", "Големанов", "Вражалец", "Милионерът", "Наследницата", "Новогодишна шега", "Двама под небето", "Бронзовият ключ", "Бягство в Ропотамо". Животът на Стоянка е посветен на театъра, където тя участва в над 100 постановки. А през 2016 г. неуморната актриса прави голямо турне в театрални зали в САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Стоянка Мутафова ще бъде запомнена с театралните си роли в "Госпожа Стихийно бедствие", "Мама - веселата вдовица", "Палавите вдовици, съседки", "Безумната лейди Джулия", "Парижки лудории", "Началото на края", "Кралят отива на война", "Среднощна история" и емблематичния спектакъл "Големанов" по Стефан Л. Костов, с режисьор Нейчо Попов, където играе баба Гицка. Незабравимо е партньорството й с Георги Калоянчев в мюзикъла "Криворазбраната цивилизация". Последната й телевизионна роля бе в сериала "Столичани в повече", където влезе в образа на майката на Любо Нейков.

"Винаги съм прилагала хитрости, за да запомня репликите си. Валя, съпругата на Калоянчев, признава, че без нея той не започвал да учи текста. Сутрин, още докато е в леглото по пижама, Калата й връчвал текста на поредната пиеса и тя подавала репликите на другите герои, така че Калата да изговаря и запомня своите", смее се приживе Стоянка. Тя обаче предпочитала сама да си учи текста. Защото задължително трябва да си представи какво прави и как изглежда героинята й. А за това са й необходими спокойствие и самота. И досега продължава така. Никога не е имала проблеми със запомнянето на репликите. Още в самото начало на репетициите те засядат в паметта й заедно с лицето, дрехите и жестовете на героинята. Нещо като хаотични кадри от филм. Постепенно те се нареждат в средата на останалите персонажи. "Не работя лесно. Калата ми е казвал, че като прочете текста, трябва веднага да направи ролята. Ако не станело незабавно, никога не се получавало. А аз, ако веднага я усетя героинята и стане лесно, не ми е интересно. Не ми прави удоволствие да търся вътре в нея. Когато не мога да си я представя, започвам да се измъчвам. Странното е, че тогава са ставали най-хубавите ми роли. Минавам през разни храсталаци, през разни вейки, които ме шибат по лицето. Нямам равен път!"

Актрисата признава, че в един момент се отчайва. И е готова да се откаже. Страхотни спорове е имала с Методи Андонов. Понеже след тях наистина се ражда нещо градивно, режисьорът нарочно търсел конфликти. "Абе, Стояно, още не сме се сбили! - заявявал той. - Не е на хубаво, няма да стане!" Най-много обсъждат конкретните жестове на нейната героиня. Например в "Смъртта на Тарелкин" играе Брандахвистова, простата и неграмотна перачка на Тарелкин. В началото Нейчо Попов не усеща ролята и прави Стоянка докарана и фризирана лелка. На художествения съвет не харесват нито нея, нито Калоянчев в ролята на Тарелкин. Боян Дановски пита защо Мутафова не е интересна, след като е силна характерна актриса. "Прибрахме се с Калата като напикани мушката!" И тя казва на Нейчо Попов: "Остави на мен! Започвам отначало!" Тогава се облича така, че не може да се познае мъж ли е, жена ли е. Чудовище без ум, което не знае да мисли и да говори. Както казвал Нейчо, Брандахвистова на жена му е побрала в себе си "цялата тъма на Русия". Стояна я прави силна, мрачна, дива. Едновременно смешна и страшна. На гостуването на Сатирата в Москва вестниците пишат цели статии специално за играта на Мутафова. Смятат я за една от най-хубавите роли.

Поклонението пред великата българска актриса ще е в понеделник в Сатиричния театър от 11 часа.

Реклама
Реклама
Реклама