Актрисата Стоянка Мутафова в последното си интервю: Приемам смъртта като сън

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Актрисата Стоянка Мутафова в последното си интервю:   Приемам смъртта като сън

Смях се на поклонението на баща ми и имаше защо!

Доайенът на българския театър Стоянка Мутафова отпразнува със спектакъл 97-ия си рожден ден тази година в НДК на 2 февруари. Малко преди представлението комичката ни даде интервю единствено за "България Днес", което отново припомняме.

- Г-жо Мутафова, вярно ли е, че като се видите в огледалото, се заплювате?
- Не мога да се гледам! Как можах да се превърна в такъв вампир! Постоянно се критикувам, но за един актьор това е добре. Аз презирам хората, които са самодоволни. Човек постоянно трябва да се изгражда като личност. И да има самоирония, без това не може.
- Не се ли страхувате от смъртта?
- Когато бях млада, много ме беше страх. Сега приемам смъртта като сън. Заспиваш една вечер и край. Тази философия се придобива с годините. Каквото ми е писано, това е. Не вярвам в задгробния живот, не мисля, че ще се видя там с тия, с ония.
- Коя е най-голямата щуротия, която сте правили?
- Преди години отидохме на турне на морето със Сатирата и ни настаниха в Шведския хотел във Варна. Вечерта се събрахме с колегите да се веселим. Предложих всички да се съблечем голи и да се хвърлим в басейна. Така и направихме - Мариана Аламанчева, Славчо Пеев, Кольо Анастасов и други. Не искахме да се гледаме голи, пък и нищо не виждахме, защото беше тъмно. И като почнахме да крещим. Аз им викам: "Представете си, че сме римляни аристократи. Даже посочих кой да е Калигула. Обръщахме се един към друг с "Божествений". По едно време дойде милицията и пита кои сме. Ние обясняваме, че сме артисти от Сатирата, и те ни оставиха да вилнеем. Но хората от хотела ни видели и много се възмутиха на другия ден. А най-възмутен беше Калоянчев. Аз му викам: "Абе, тебе те е яд, защото не беше с нас". Иначе пръв щеше да се съблече. Знам аз, че и той не е малко луд.
- То и вие обичате да правите пакости.
- О, да, много. Един ден с Пепа Николова, може би преди 30 години и повече, бяхме в малката ми къщичка в Драгалевци. А комшиите ми бяха казали, ако има някакъв проблем, да викам. И двете като се заключихме вътре и като почнахме да викаме. След малко съседът търчи, ние много предпазливо отваряме. Казахме му, че някой е тропал по вратата. А той вика: "Тръгвам по следа с кучето, ей сега ще го хванем крадеца". А жена му в това време прибрала всичките си бижута и казала на децата им: "Деца, тук оставям всичко, който оживее, да го вземе. Татко ви отиде да спасява леля ви Стоянка, тя е национално богатство. Пък ние, ако оцелеем". Те горките, до скоро вярваха на тази история, а ние с Пепа си я измислихме. После очаквах да са ми много сърдити, а те се смяха с часове. Такава съм луда и до ден-днешен.
- Помните първото вдигане на завесата на Сатиричния театър пред вас, нали?
- Да, помня! Нашето първо представление беше "Баня" на Маяковски. Режисьор Стефан Сърчаджиев. Почна премиерата - ние още нямаме финал. Треперим всички и викаме: "Сърчо, как ще свършим?", а той: "Играйте, през антракта ще го измисля". И това е истина. И в антракта той вече готов. Казва: "Щом пуснат отгоре портрета на Маяковски, вие ще паднете". Там нали има машина на времето, която прецежда положителните от отрицателните герои. Аз играех Физарянсова - отрицателен образ. Хайде другите ги извежда кулисата с една светлина в бъдещето. Ами ние? "Къде ще паднем бе, Сърчо?", питам. А той: "Където сварите". И като загасна осветлението, ние се втурнахме един върху друг. Такава братска могила стана. По едно време аз чувствам, че мачкам някого. А той, Парцалев под мен. "Счупи ми ребрата, ма!", вика. И започнаха да ни заливат червени светлини, като че ли се измъкваме от преизподня. Ето така импровизирано мина баш премиерата. Парцалев след това все ми казваше: "Ти от тогаз като ме яхна, все за носа ме водиш". Нали бяхме двойка на естрадата.
- Чувала съм, че по-добър колега от него не сте имали на сцената?
- С Парцалев бяхме неразделни партньори! И през цялото това време ни веднъж не се скарахме. Наистина кавалерството му не се състоеше само в това да ми подаде ръка, когато слизам, той създаде моята популярност на естрадата. Той, който можеше с един жест да отплесне вниманието на публиката, но никога не си позволи това. Умееше да уважава партньора си, да се радва на успехите му. За съжаление огорчен си отиде от театъра. И не само той. Една Петя Герганова, която държеше на плещите си репертоара на Народния театър, в продължение на 50-60 години, по-младото поколение дори не е чувало за нея. Петя имаше чувство за хумор. Един ден ми каза: "Гледай да умреш сега, че ще дойде цяла България на погребението ти, като си толкова известна в този момент. Аз като умра, няма да дойдат и 50 души". И когато почина, аз ги броих - 30 бяха.
- Изживели сте бурни лични любовни истории. Разбрахте ли какво е любовта?
- Много пъти съм се питала какво точно е любовта. Нямам отговор. Както и досега, не мога да разбера какво е Бог и съществува ли той изобщо. Сложна, дълбока и необяснима е любовта. По-елементарните хора ще отговорят, че любовта е това, от което се раждат деца, така е, истина е, но не е само това. По този повод се сещам за един случай в Банско. Навремето цар Борис Трети отишъл там да освещават нова църква. Тъй като в Банско водата била лоша и в нея имало много йод, се раждали хора с гуши. Та затворили тези хора в старата църква, да не ги виждат гостите. Осветили новата черква, царят излиза, но ония с гушите успели да се отприщят и наизскачали навън. Започнали да се блещят срещу царя, а той попитал: "Какви са тези хора?". Отговорили му: "Ваше величество, това са нещастници". Борис решил да се обърне към тях и ги попитал: "Знаете ли защо бият камбаните?" Най-умният между тях се напънал и рекъл: "Ами защо дърпат въжааата! (въжетата - б.а.). Та същото е и с любовта, без нея няма да има човечество, както без "въжааата" камбаните ще мълчат.
- Освен Нейчо Попов сте имали още една голяма любов - съпруга си Роберт Роснер. Защо се разведохте тогава с него?
- А де? Защо? Остана недовършена нашата връзка, той чакаше да се върна в Прага при него. Но животът ме завъртя тук, Червенков беше на власт, живеехме в страх и трябваше да стискам зъби. Така тръгна връзката ни междувременна с бащата на Муки - Леонид Грубешлиев. Роснер сбърка в едно спрямо мен - не е посмял да ми каже, че е евреин. Но ние с него се оженихме, а Леонид не стоя мирен. Излизам аз от лекции, а той държи един пищов под палтото си: "Пред мен, защото ще стрелям“. И аз вървя. Цялото му семейство тръгна да иска да се развеждам с Роберт и веднъж дори двамата се срещнаха. Единият вика: "Тя идва с мен", а другият - "Вече не ви обича и ще дойде с мен". Ставаха такива скандали, че си казах - за мен живот няма. Мария Грубешлиева също ме заплаши: "Толкова си обичам детето, че съм готова да те смачкам, ако го изоставиш". Уплаших се и помолих Роби да се разведем. А на делото той ми каза: "Стой в България, успокой нещата, после намери начин да дойдеш при мен, ще те чакам". Съжалявам, че това никога не се случи. И не знам какво е станало с него. Малко преди това той беше разбрал, че роднините му всичките са били избити в „Бухенвалд“. И аз го оставих - сам самичък. Искаше от мен само да му оставя една моя нощничка за спомен, ушита лично от майка ми. Искаше да си я гледа от време на време и да си спомня за мен. Трагична история, още я преживявам.
- Кой е най-смешният сън, който сте сънували?
- Сънувах, че е станал катаклизъм със земята. И само нашият кв. "Лозенец" се е откъснал и е на друга планета. Понеже живеем с Калоянчев в един блок, аз излизам на балкона и викам: "Кала, Кала". Той се показва и пита: "Какво става, ма? Къде ми е колата". Пък аз му отговарям, че сме някъде другаде, лепнали сме се за друга планета. Ей такъв сън сънувах. Много смешно беше. И така оцеляхме. Абе, знаеш ли го този свят от какво се състои.
- Кога все пак губите чувството си за хумор?
- И в най-тежките ситуации не губя. Спомням си, когато почина баща ми, вкъщи дойде съпругата на големия артист Борис Пожаров. Тя беше тогава на 80 години. Застана над ковчега на баща ми и каза: "Г-н Мутафов, като отидеш горе при Боре, кажи му, че съм му вярна и не му изневерявам. И коженото палто само от вкъщи до гробищата обличам“. И като прихнах аз да се смея, къде ще му изневерява на 80 години? А обожавах баща си. Една приятелка ми направи забележка тогава, а аз отговорих силно: "Как да не се смея? И баща ми се смее в този момент".
- Георги Калоянчев казваше, че ако не са го познали един ден, щели са да го пребият на улицата. На вас случвало ли ви се е нещо такова?
- Не! Аз съм била бодигард на Калоянчев. Като се прибираме от постановка късно през нощта, вървим заедно през една гора до вкъщи, защото живеем в един блок. Той винаги е отпред, аз след него. Никак не съм страхлива. В морето дори плувам километри сама. Веднъж прегърнах един удавник и пак не се стреснах. Продължих да плувам. И в планината спя сама и не ме е страх. Смалявам се само пред лицемерието. Тогава всъщност изчезва чувството ми за хумор.

Мегз супер секси

Мегз супер секси

Мегз нажежи мрежата до бяло с поредна провокативна снимка. Миглена Каканашева се пусна по микроскопични прашки и незакопчана риза - а отдолу нищо! Дизайнерката прикри гола гърда със стъклена чаша. "Жадна съм... за себе си", пише Мегз палаво. А вие жадни ли сте? И да не сте - лято е! Важно е човек да е добре хидратиран

Най-големия бюст си остава

Най-големия бюст си остава

"Няма да си увеличавам гърдите повече." Това разкри притежателката на най-големия бюст в България Кристин Каменова. Блондинката наля по 1000 кубика във всяка гърда. Месеци след операцията тя планираше да надуе още повече циците си. Ала се отказва. "Няма да участвам в конкурса "Мис Силикон", казва Каменова

Рени разцъфна като роза

Рени разцъфна като роза

Легендата на българската попфолк музика Рени цъфна като алена роза. Певицата показа перфектното си тяло облечено в бански с розови цветчета. Вечно усмихнатата изпълнителка се чувства видимо добре в кожата си и съветва феновете си да бъдат себе си. "В свят, в който можете да бъдете всичко, което поискате, БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ!", пише Рени

Лили Клюкарката с изкъртен зъб

Лили Клюкарката с изкъртен зъб

От кофти четка за зъби се оплака Лили Ангелова, по-известна в светските среди като Клюкарката. Оказва се, че мощна електрическа четка откъртва ръбче от зъб. Лили се жали също и че венците й започват да кървят. Надареното маце раздава непоискани съвети на феновете си какви точно четки да използват и да внимават с мощността на електрическите такива

Най-четени

Ако присъдата мине на всички инстанции:

Овчаров губи скъпарския си мезонет

Ако присъдата мине на всички инстанции: Овчаров губи скъпарския си мезонет

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Антония Първанова с маска и в колата

Антония Първанова с маска и в колата

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Доц. д-р Ангел Кунчев:

Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Доц. д-р Ангел Кунчев: Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

Диляна Попова цял ден на бар на морето

Диляна Попова цял ден на бар на морето

Моделът купонясва с други мъже, Блатечки го няма Красавицата отсвири Ицо Хазарта Топмоделът Диляна Попова купонясва по цял ден на бар край морето, видя "България Днес". Красавицата прекарва лятото на любимия си къмпинг "Градина" край Созопол, където партито не спира ден и нощ. Шотове, смях, танци и сладка раздумка с приятели - така преминават

Брендо пусна палата си под наем

Брендо пусна палата си под наем

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Антония Петрова с бебето на яхта

Антония Петрова с бебето на яхта

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Халваджиян посети сина си на барикадите

Халваджиян посети сина си на барикадите

Активен участник в блокадата на Орлов мост е Бебо Халваджиян. Ексцентричният син на Маги е част от палатковия лагер и протестите срещу правителството. Бебо неведнъж заявява открито позициите си в социалните мрежи. Той сподели кадър от изгрева в събота сутринта над Орлов мост. Преди дни той влиза в словесна схватка в социалните мрежи с председателя

Алпиецът Йоан Тодоров:
Освобождаването дойде
като гръм от ясно небе

Алпиецът Йоан Тодоров: Освобождаването дойде като гръм от ясно небе

Йоан Тодоров беше смятан за една от трите бели лястовици на българските ски заедно с Алберт Попов и Камен Златков. 23-годишният талант вече не е част от националния отбор. Той ще трябва да финансира сам своята подготовка, ако иска да участва в състезания. Специално за "България Днес" многократният национален шампион разказа какво точно се е

Тризначка от Лондон: Цигански булгаре!

Тризначка от Лондон: Цигански булгаре!

И Господ да ходи по земята, няма да ви помогне, изригва Надежда Тези цигански булгаре умират от агресия и злоба. И Господ да ходи по земята, няма да ви помогне. С този коментар изригна от Лондон една от тризначките - Надежда. Думите блондинката написва в личния си профил във фейсбук. Поводът за острия коментар е молбата на мадамата за работа в

Най-красивата БГ студентка Габриела Славчева: Гаджето ми ме малтретираше!

Най-красивата БГ студентка Габриела Славчева: Гаджето ми ме малтретираше!

Жени, не си мълчете за домашното насилие КОЯ Е ТЯ Габриела Славчева е носителка на титлата "Мис България Юнивърсити" 2018. На 22 години е, родом от Монтана. Изучава "Молекулярна биология" в Софийския университет. Kак най-красивата родна студентка се озова в борба за титлата "Мис Левски Г" при Слави Трифонов и през какви житейски трудности е

Най-коментирани

Никол пъчи дупе в Сейнт Лусия

Никол пъчи дупе в Сейнт Лусия

Никол Шерцингер продължава обиколките из райските места по света. Певицата се е отдала на тотална почивка това лято заедно с гаджето си Том Еванс. Този път двойката е на карибския остров Сейнт Лусия, където Никол се излежава на хамак върху самото море. Бившето гадже на Григор Димитров отново не пропусна да се похвали с пищните си форми и апетитно

Мегз супер секси

Мегз супер секси

Мегз нажежи мрежата до бяло с поредна провокативна снимка. Миглена Каканашева се пусна по микроскопични прашки и незакопчана риза - а отдолу нищо! Дизайнерката прикри гола гърда със стъклена чаша. "Жадна съм... за себе си", пише Мегз палаво. А вие жадни ли сте? И да не сте - лято е! Важно е човек да е добре хидратиран

Вожняцки с мъжа на море

Вожняцки с мъжа на море

Бившата тенисистка Каролин Вожняцки отмаря със съпруга си Дейвид Лий в Италия. Двамата са на море в курорта Портофино, където датчанката бе издебната от папараци. Каролин е в семпъл черен бански и демонстрира страхотна фигура. Наскоро тя се отказа от тениса, за да се отдаде на семейството. "През последните месеци разбрах

Най-големия бюст си остава

Най-големия бюст си остава

"Няма да си увеличавам гърдите повече." Това разкри притежателката на най-големия бюст в България Кристин Каменова. Блондинката наля по 1000 кубика във всяка гърда. Месеци след операцията тя планираше да надуе още повече циците си. Ала се отказва. "Няма да участвам в конкурса "Мис Силикон", казва Каменова

Луис Реднап секси на 45 г.

Луис Реднап секси на 45 г.

Луис Реднап показа страхотно тяло на 45 години. Бившата съпруга на футболиста Джейми Реднап стартира свой блог за мода и лайфстайл. За да промотира новия си проект, певицата се разсъблече и остана само по бельо. "След като се присъединих към развлекателната индустрия преди малко повече от 20 години, имах късмета да работя с едни от най-добрите

Рени разцъфна като роза

Рени разцъфна като роза

Легендата на българската попфолк музика Рени цъфна като алена роза. Певицата показа перфектното си тяло облечено в бански с розови цветчета. Вечно усмихнатата изпълнителка се чувства видимо добре в кожата си и съветва феновете си да бъдат себе си. "В свят, в който можете да бъдете всичко, което поискате, БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ!", пише Рени

Ивет плаче за любимия Болт

Ивет плаче за любимия Болт

Ивет Лалова плаче за любимото си куче Болт. Чаровният лабрадор почина на 9 години и спринтьорката изля мъката си по него. "Да ти кажа "Сбогом" вчера беше най-трудното нещо, което някога ми се е случвало - пише Лалова. - Ти се появи в живота ни преди 9 години и два дни и винаги беше до мен - в моменти на щастие и сълзи

Лили Клюкарката с изкъртен зъб

Лили Клюкарката с изкъртен зъб

От кофти четка за зъби се оплака Лили Ангелова, по-известна в светските среди като Клюкарката. Оказва се, че мощна електрическа четка откъртва ръбче от зъб. Лили се жали също и че венците й започват да кървят. Надареното маце раздава непоискани съвети на феновете си какви точно четки да използват и да внимават с мощността на електрическите такива

И Малкоданска при Бея на солта

И Малкоданска при Бея на солта

Модерно осолена ще се прибере Гери Малкоданска от Миконос. Синоптичката посети ресторанта на турчина Нусрет Гьокче, по-известен като Бея на солта. Малкоданска, която почива на гръцкия остров с мъжа си Александър, се наслади на вкусна вечеря и лично осолено ястие от Нусрет. След шедьоврите на масата Гери се радва на разходка с яхта

Шият достойнството на Пластун

Шият достойнството на Пластун

Бившият играч на "Лудогорец" Игор Пластун получи контузия на най-свидното си в Белгия. Защитникът в момента играе за "Гент", а в 63-ата минута на двубоя срещу "Сент Трюйден" се сблъска с вратаря на своя тим - Томаш Камински. Защитникът беше заменен моментално, а клубните лекари се наложи да шият интимните части на украинеца

Фенове налазиха комик на плажа

Фенове налазиха комик на плажа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Коронавирусът няма сезонен характер, без необходими мерки втората вълна в неизбежна

Коронавирусът няма сезонен характер, без необходими мерки втората вълна в неизбежна

Пандемията не показва сезонен характер и ако здравните власти не вземат необходимите мерки, втората вълна е неизбежна. Това заявиха от Световната здравна организация. В световен мащаб заразените вече са над 20 милиона. Днес се очаква Гърция да обяви нови мерки в борбата срещу коронавирусната инфекция

116 са новозаразените с COVID-19 у нас, 12 са починали за денонощието

116 са новозаразените с COVID-19 у нас, 12 са починали за денонощието

116 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 512 . Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 3667. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Тита показва прелести по бански

Тита показва прелести по бански

Певицата Тита публикува своя снимка по бански в инстаграм профила си. Родната певица е решила да прекара горещите летни дни на плажа, а на коментарите под снимката феновете й не пропускат да я поздравят.  "Красота", "Уникална" и "Русалка" са само част от коментарите под снимката на изпълнителката на песента "Антилопа"

Бандерас на 60-годишнината си: Заразен съм с коронавирус

Бандерас на 60-годишнината си: Заразен съм с коронавирус

Навръх 60-годишния си юбилей рождения си ден актьорът Антонио Бандерас съобщи, че се е заразил с новия коронавирус, предаде Ройтерс. „Искам да обявя официално, че днес, 10 август, съм принуден да празнувам 60-ия си рожден ден при карантина, като съм с положителен тест за болестта Ковид-19, причинена от коронавирус”

Тейлър Суифт запази челната си позиция в класацията на "Билборд" за албуми

Тейлър Суифт запази челната си позиция в класацията на "Билборд" за албуми

Певицата Тейлър Суифт за втора поредна седмица е начело в класацията Билборд 200 за албуми, съобщи сайтът на изданието. По данни на Нилсен Мюзик албумът "Folklore", който изпълнителката издаде изненадващо на 24 юли, запазва първенството си със 135 000 продадени еквивалентни единици за периода на отчитане, предава БТА

Кристо оплита спагети с другар

Кристо оплита спагети с другар

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

53 са новите случаи на COVID-19 у нас, двама са починали за денонощието

53 са новите случаи на COVID-19 у нас, двама са починали за денонощието

53 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 396, от които 5177 активни. За последното денонощие са направени общо 1275 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Броят на заразените е с 61 по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. За последното денонощие са направени общо 3 612 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 343, от които 8 567 активни

Антония Петрова с бебето на яхта

Антония Петрова с бебето на яхта

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта