Актрисата Стоянка Мутафова в последното си интервю: Приемам смъртта като сън

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Актрисата Стоянка Мутафова в последното си интервю:   Приемам смъртта като сън

Смях се на поклонението на баща ми и имаше защо!

Доайенът на българския театър Стоянка Мутафова отпразнува със спектакъл 97-ия си рожден ден тази година в НДК на 2 февруари. Малко преди представлението комичката ни даде интервю единствено за "България Днес", което отново припомняме.

- Г-жо Мутафова, вярно ли е, че като се видите в огледалото, се заплювате?
- Не мога да се гледам! Как можах да се превърна в такъв вампир! Постоянно се критикувам, но за един актьор това е добре. Аз презирам хората, които са самодоволни. Човек постоянно трябва да се изгражда като личност. И да има самоирония, без това не може.
- Не се ли страхувате от смъртта?
- Когато бях млада, много ме беше страх. Сега приемам смъртта като сън. Заспиваш една вечер и край. Тази философия се придобива с годините. Каквото ми е писано, това е. Не вярвам в задгробния живот, не мисля, че ще се видя там с тия, с ония.
- Коя е най-голямата щуротия, която сте правили?
- Преди години отидохме на турне на морето със Сатирата и ни настаниха в Шведския хотел във Варна. Вечерта се събрахме с колегите да се веселим. Предложих всички да се съблечем голи и да се хвърлим в басейна. Така и направихме - Мариана Аламанчева, Славчо Пеев, Кольо Анастасов и други. Не искахме да се гледаме голи, пък и нищо не виждахме, защото беше тъмно. И като почнахме да крещим. Аз им викам: "Представете си, че сме римляни аристократи. Даже посочих кой да е Калигула. Обръщахме се един към друг с "Божествений". По едно време дойде милицията и пита кои сме. Ние обясняваме, че сме артисти от Сатирата, и те ни оставиха да вилнеем. Но хората от хотела ни видели и много се възмутиха на другия ден. А най-възмутен беше Калоянчев. Аз му викам: "Абе, тебе те е яд, защото не беше с нас". Иначе пръв щеше да се съблече. Знам аз, че и той не е малко луд.
- То и вие обичате да правите пакости.
- О, да, много. Един ден с Пепа Николова, може би преди 30 години и повече, бяхме в малката ми къщичка в Драгалевци. А комшиите ми бяха казали, ако има някакъв проблем, да викам. И двете като се заключихме вътре и като почнахме да викаме. След малко съседът търчи, ние много предпазливо отваряме. Казахме му, че някой е тропал по вратата. А той вика: "Тръгвам по следа с кучето, ей сега ще го хванем крадеца". А жена му в това време прибрала всичките си бижута и казала на децата им: "Деца, тук оставям всичко, който оживее, да го вземе. Татко ви отиде да спасява леля ви Стоянка, тя е национално богатство. Пък ние, ако оцелеем". Те горките, до скоро вярваха на тази история, а ние с Пепа си я измислихме. После очаквах да са ми много сърдити, а те се смяха с часове. Такава съм луда и до ден-днешен.
- Помните първото вдигане на завесата на Сатиричния театър пред вас, нали?
- Да, помня! Нашето първо представление беше "Баня" на Маяковски. Режисьор Стефан Сърчаджиев. Почна премиерата - ние още нямаме финал. Треперим всички и викаме: "Сърчо, как ще свършим?", а той: "Играйте, през антракта ще го измисля". И това е истина. И в антракта той вече готов. Казва: "Щом пуснат отгоре портрета на Маяковски, вие ще паднете". Там нали има машина на времето, която прецежда положителните от отрицателните герои. Аз играех Физарянсова - отрицателен образ. Хайде другите ги извежда кулисата с една светлина в бъдещето. Ами ние? "Къде ще паднем бе, Сърчо?", питам. А той: "Където сварите". И като загасна осветлението, ние се втурнахме един върху друг. Такава братска могила стана. По едно време аз чувствам, че мачкам някого. А той, Парцалев под мен. "Счупи ми ребрата, ма!", вика. И започнаха да ни заливат червени светлини, като че ли се измъкваме от преизподня. Ето така импровизирано мина баш премиерата. Парцалев след това все ми казваше: "Ти от тогаз като ме яхна, все за носа ме водиш". Нали бяхме двойка на естрадата.
- Чувала съм, че по-добър колега от него не сте имали на сцената?
- С Парцалев бяхме неразделни партньори! И през цялото това време ни веднъж не се скарахме. Наистина кавалерството му не се състоеше само в това да ми подаде ръка, когато слизам, той създаде моята популярност на естрадата. Той, който можеше с един жест да отплесне вниманието на публиката, но никога не си позволи това. Умееше да уважава партньора си, да се радва на успехите му. За съжаление огорчен си отиде от театъра. И не само той. Една Петя Герганова, която държеше на плещите си репертоара на Народния театър, в продължение на 50-60 години, по-младото поколение дори не е чувало за нея. Петя имаше чувство за хумор. Един ден ми каза: "Гледай да умреш сега, че ще дойде цяла България на погребението ти, като си толкова известна в този момент. Аз като умра, няма да дойдат и 50 души". И когато почина, аз ги броих - 30 бяха.
- Изживели сте бурни лични любовни истории. Разбрахте ли какво е любовта?
- Много пъти съм се питала какво точно е любовта. Нямам отговор. Както и досега, не мога да разбера какво е Бог и съществува ли той изобщо. Сложна, дълбока и необяснима е любовта. По-елементарните хора ще отговорят, че любовта е това, от което се раждат деца, така е, истина е, но не е само това. По този повод се сещам за един случай в Банско. Навремето цар Борис Трети отишъл там да освещават нова църква. Тъй като в Банско водата била лоша и в нея имало много йод, се раждали хора с гуши. Та затворили тези хора в старата църква, да не ги виждат гостите. Осветили новата черква, царят излиза, но ония с гушите успели да се отприщят и наизскачали навън. Започнали да се блещят срещу царя, а той попитал: "Какви са тези хора?". Отговорили му: "Ваше величество, това са нещастници". Борис решил да се обърне към тях и ги попитал: "Знаете ли защо бият камбаните?" Най-умният между тях се напънал и рекъл: "Ами защо дърпат въжааата! (въжетата - б.а.). Та същото е и с любовта, без нея няма да има човечество, както без "въжааата" камбаните ще мълчат.
- Освен Нейчо Попов сте имали още една голяма любов - съпруга си Роберт Роснер. Защо се разведохте тогава с него?
- А де? Защо? Остана недовършена нашата връзка, той чакаше да се върна в Прага при него. Но животът ме завъртя тук, Червенков беше на власт, живеехме в страх и трябваше да стискам зъби. Така тръгна връзката ни междувременна с бащата на Муки - Леонид Грубешлиев. Роснер сбърка в едно спрямо мен - не е посмял да ми каже, че е евреин. Но ние с него се оженихме, а Леонид не стоя мирен. Излизам аз от лекции, а той държи един пищов под палтото си: "Пред мен, защото ще стрелям“. И аз вървя. Цялото му семейство тръгна да иска да се развеждам с Роберт и веднъж дори двамата се срещнаха. Единият вика: "Тя идва с мен", а другият - "Вече не ви обича и ще дойде с мен". Ставаха такива скандали, че си казах - за мен живот няма. Мария Грубешлиева също ме заплаши: "Толкова си обичам детето, че съм готова да те смачкам, ако го изоставиш". Уплаших се и помолих Роби да се разведем. А на делото той ми каза: "Стой в България, успокой нещата, после намери начин да дойдеш при мен, ще те чакам". Съжалявам, че това никога не се случи. И не знам какво е станало с него. Малко преди това той беше разбрал, че роднините му всичките са били избити в „Бухенвалд“. И аз го оставих - сам самичък. Искаше от мен само да му оставя една моя нощничка за спомен, ушита лично от майка ми. Искаше да си я гледа от време на време и да си спомня за мен. Трагична история, още я преживявам.
- Кой е най-смешният сън, който сте сънували?
- Сънувах, че е станал катаклизъм със земята. И само нашият кв. "Лозенец" се е откъснал и е на друга планета. Понеже живеем с Калоянчев в един блок, аз излизам на балкона и викам: "Кала, Кала". Той се показва и пита: "Какво става, ма? Къде ми е колата". Пък аз му отговарям, че сме някъде другаде, лепнали сме се за друга планета. Ей такъв сън сънувах. Много смешно беше. И така оцеляхме. Абе, знаеш ли го този свят от какво се състои.
- Кога все пак губите чувството си за хумор?
- И в най-тежките ситуации не губя. Спомням си, когато почина баща ми, вкъщи дойде съпругата на големия артист Борис Пожаров. Тя беше тогава на 80 години. Застана над ковчега на баща ми и каза: "Г-н Мутафов, като отидеш горе при Боре, кажи му, че съм му вярна и не му изневерявам. И коженото палто само от вкъщи до гробищата обличам“. И като прихнах аз да се смея, къде ще му изневерява на 80 години? А обожавах баща си. Една приятелка ми направи забележка тогава, а аз отговорих силно: "Как да не се смея? И баща ми се смее в този момент".
- Георги Калоянчев казваше, че ако не са го познали един ден, щели са да го пребият на улицата. На вас случвало ли ви се е нещо такова?
- Не! Аз съм била бодигард на Калоянчев. Като се прибираме от постановка късно през нощта, вървим заедно през една гора до вкъщи, защото живеем в един блок. Той винаги е отпред, аз след него. Никак не съм страхлива. В морето дори плувам километри сама. Веднъж прегърнах един удавник и пак не се стреснах. Продължих да плувам. И в планината спя сама и не ме е страх. Смалявам се само пред лицемерието. Тогава всъщност изчезва чувството ми за хумор.

Кикбоксьорка пази вратар на "Левски"

Кикбоксьорка пази вратар на "Левски"

Новият вратар на "Левски" Зоран Попович води кикбоксьорка на "Герена". Сърбинът с хърватски паспорт ще стане част от "сините" през лятото, но феновете вече нямат търпение да видят сексапилната му половинка. Тя се казва Ивана Игнатович и освен като боец на ринга се изявява и като фитнес инструктор. Яката красавица и вратарят са заедно от няколко

Евакуират мол в София заради сигнал за бомба (Снимки)

Евакуират мол в София заради сигнал за бомба (Снимки)

Полицията евакуира търговски център на столичния булевард „Ситняково”. Причината е бомбена заплаха, пише NOVA. Сигналът е подаден в 18:00 часа. В него се казва, че ще "има бомба пред

Най-малко двама души загинаха в мощната експлозия в Хюстън (Видео)

Най-малко двама души загинаха в мощната експлозия в Хюстън (Видео)

Най-малко двама души са загинали в мощната експлозия, която разтърси рано тази сутрин тексаския град Хюстън, потвърди началникът на местната полиция Арт Асеведо, цитиран от Асошиейтед прес. Властите не смятат, че експлозията се дължи на умишлени действия, въпреки че се води криминално разследване. Асеведо призова живеещите наблизо да претърсят

Нашествие на скакалци обрича на глад Етиопия, Кения и Сомалия (Видео)

Нашествие на скакалци обрича на глад Етиопия, Кения и Сомалия (Видео)

Нашествие от скакалци заплашва да обрече на глад населението на Етиопия, Кения и Сомалия, предупреждава ООН. Кадри показват рояци от скакалци, които унищожават големи площи с реколта в Източна Африка, предаде "Би Ти Ви". Според експертите това е най-лошото нашествие на насекоми през последния четвърт век

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Москов опъва нервите на МВР

Москов опъва нервите на МВР

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Най-коментирани

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Москов опъва нервите на МВР

Москов опъва нервите на МВР

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

"Никога няма да забравя жеста на Роси Кирилова, с чиято помощ станах звезда. Тогава тя бе звезда, а аз - едно момиченце на осем години, което обичаше да пее песни на Лили Иванова. Росица Кирилова всъщност бе човекът, който ме откри." Това споделя с днешна дата фолкпевицата Мария. "Всеки Божи ден изнасях концерт пред приятелки на майка ми"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

18,6 млн. за "Левски" на година

18,6 млн. за "Левски" на година

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

„Искам да направя нещо много искрено и честно. Искам да изляза на сцената такава, каквато съм. Да изляза и да разкрия душата си. Искам през 2020 г. да се събера и да го направя и да разкажа моята история такава, каквато е. Искам да разкажа за любовта ни с Иван Ласкин. Може би това ще е моноспектакъл

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

Коцето в самолетна драма

Коцето в самолетна драма

В самолетна драма попадна Константин на връщане от почивката си в Тайланд. Певецът сподели кадри, на които пътник в самолета става от мястото си и започва да се моли. Коцето възмутен заснема молитвата на мюслюлманина и казва "Дано не е камикадзе". Надяваме се купонджията да пристигне жив и здрав у нас и да продължи да радва феновете

Феновете на "Левски" при премиера: Зад ръководството сме!

Феновете на "Левски" при премиера: Зад ръководството сме!

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Обявиха грипна епидемия и грипна ваканция в София

Обявиха грипна епидемия и грипна ваканция в София

Столична РЗИ обявява грипна епидемия на територията на област София-град от понеделник, 27 януари. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. От днес, 24 януари, Регионална здравна инспекция – Велико Търново обявява грипна епидемия на територията на област Велико Търново. Регионална здравна инспекция – Благоевград обявява грипна епидемия

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

18,6 млн. за "Левски" на година

18,6 млн. за "Левски" на година

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев

Момче загина при верижна катастрофа между три трамвая в София, 10 са ранени

Момче загина при верижна катастрофа между три трамвая в София, 10 са ранени

Сигнал за верижна катастрофа между три трамвайни мотриси в района на жк “Дружба“, бул. „Искърско шосе“ е подаден днес към 11.30 часа. Това съобщиха от МВР. По първоначални данни е загинало момче, пресичало в този момент релсите на ул. Искърско шосе“. В болнично заведение за преглед са откарани десет пътници от последната мотриса

Студът не плаши Кадиев

Студът не плаши Кадиев

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Майката на самоубилото се момче в двора на гимназия в Русе с трогващо послание

Майката на самоубилото се момче в двора на гимназия в Русе с трогващо послание

"Никой родител не може да се подготви за такава трагедия… и не трябва… Да надживееш детето си…". Така започва постът на Дани Колева, майка на ученика, който се самоуби преди дни в двора на Английската гимназия в Русе. Ето и цялото й послание:  „Благодаря на Вики за 15-те години които ни подари и сподели с нас

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

Шуменският окръжен съд произнесе присъдата по делото срещу двамата машинисти, обвинени за трагедията в Хитрино през 2016 година. Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а неговият помощник машинист – 10 г. Ще излежават наказанията си при първоначален общ режим, съобщава NOVA