Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7954147 www.bgdnes.bg

1000 уникални монети пази българин

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III 

      Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България".

Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г. издава първия каталог за родни монети у нас, а скоро и ще преиздаде каталога.

Реклама

"Започнах от малък с тази страст, като през годините тя се засили и вече се занимавам сериозно с нумизматика и събирането на редки монети", сподели пред "България Днес" Везьов.

Нашенецът притежава монети "Сантим" от 1880 г., както и от II-III в.пр. н.е. В колекцията му намират място над 1000 български монети, 500 американски и 500 български банкноти.

Признава, че трудно се намират стойностни монети и през годините става все по-взискателен към тях. Разкрива, че не може да оцени стойността на колекцията си, а и никога не е имал това за цел.

За най-ценна монети той винаги определя последната закупена.

"За мен най-скъпата монета е винаги последната, която съм купил. Това е монетата 10 лева от 2019-а, която е посветена на 150 години БАН и скоро ще я изпратя за сертифициране. Иначе скоро придобих един лев от 1882 г., или първата българска сребърна монета от много висок клас"

През годините Костадин не успява да придобие само 7 монети. Една от тях е монетата от 2 лева от 1916 г. с лика на цар Фердинанд и надпис по ръба "Боже, пази България", която струва около 50 хиляди долара. В колекцията му намират място монети, сечени специално за Ботев и Левски. Освен монети той събира и български банкноти, като определя това като второстепенно хоби.

Реклама

"Имам доста интересни и ценни български банкноти, като например цялата серия от 1916 г., всички банкноти с Цар Борис III, талоните на „Балкантурист“. Най-важната и ценна банкнота за мен съм я поставил на корицата на книгата ми, защото серийният номер е моята рождена дата. Имам почти всички български книжни пари, някои струващи по няколко хиляди долара, но за мен тези 500 лева от 1942 година с лика на Борис са безценни", коментира той.

Признава, че трудно се сдобива с нови експонати за колекцията си, тъй като живее в Щатите.

"Ето например за последната българска монета, която излезе на пазара - 10 лева по случай 150 години БАН, заплатих 89 долара. А в България тя може да се купи в касите на БНБ за по-малка сума. Преди година също така трудно се сдобих с монетата от 10 лева за Европредседателството на България, защото тя достигна нереалистично високата цена до около 900 долара", сподели Костадин.

Освен български пари той притежава и американски. Везьов, който наскоро направи изложба в българско училище в Чикаго, засега не мисли за изложба у нас.

Реклама
Реклама
Реклама