Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7954371 www.bgdnes.bg

2 млн. от Стайко Стайков иска КПКОНПИ

В полезрението на комисията антикорупция след проблемите си с прокуратурата е попаднал синът на олигарха  - Стайко, показа проверка на "България Днес". Повод е финансова ревизия, която установява драстично разминаване между легалните му доходи и притежаваното имущество. Това дава основание на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да внесе иск за конфискация на имуществото на Стайков-младши. От книжата по делото в Районен съд – София, става ясно, че точната сума е 1 990 673 лева.

Макар и солидна, тя е далеч от сумата, която комисията иска от татко му. При алкохолния бос наложеният запор е за впечатляващите 134 милиона лева. Наред с обръча от фирми около олигарха под възбрана са поставени и луксозните му имения в София. Повод за самото производство са повдигнатите на Стайкови обвинения за участие в престъпна група за източване на еврофондове, данъчни престъпления и контрабанда на цигари.

Реклама

Същата схема КПКОНПИ прилага и към Стайко Стайков. Наред с апартаментите му от комисията са предпочели да запорират само една от фирмите на Стайков-младши - "Рент лукс мобил". Така останалият бизнес, притежаван от сина на олигарха, не е заплашен от отнемане.

Самата "Рент лукс мобил" нашумя в началото на годината покрай повдигнатото на Стайков-младши обвинение за източване на 500 хил. лв. ДДС. Магистратите обявиха, че огромната сума е открадната от държавата чрез фиктивни сделки с отдаване на коли под наем.

Стайков е едноличен собственик и управител на дружеството, което е учредено през 2009 година. Фирмата е с основен предмет на дейност даване под наем на луксозни автомобили, показва справка в Търговския регистър.

От своето създаване компанията не може да се похвали със сериозен успех. През последните години фирмата на Стайков-младши регистрира приходи от дейността си по 100-200 хиляди лв. В същия момент разходите са в пъти по-големи. В резултат на това са натрупани загуби от 2,6 млн. лева. Отделно от това "Рент лукс мобил" отчита и впечатляващите 3,4 милиона лева задължения.

От спецпрокуратурата отказаха да разкрият подробности как точно Стайков е реализирал ДДС аферата. Адвокатите му от своя страна обявиха, че за подобно обвинение няма нито едно доказателство.

Реклама

Криминалисти припомнят, че Стайко Стайков и преди се е забърквал в данъчни схеми. През 2012 г. му бе повдигнато обвинение след шумната акция "Захарно петле". Тогава милионерският наследник е обвинен за лидер на 4-членна банда, източила 2,5 милиона лева ДДС чрез сделки за продажба на захар. Няколко месеца Стайков е в неизвестност. Обявен е за издирване с европейска заповед за арест. В крайна сметка се предава. По време на делото срещу Стайков и компания за незаконна е обявена финансовата експертиза по обвинението, не са приети и записаните СРС-та. През 2015 година спецпрокуратурата прекратява наказателното производство срещу Стайков поради липса на престъпление.

Преди няколко месеца за невинни са обявени от съда и останалите обвиняеми.

Отново излезе от ареста

На свобода след два дни в ареста бе освободен Стайко Стайков след решение на Софийския районен съд. Милионерският син бе задържан в четвъртък, след като подава фалшив сигнал на тел. 112, а впоследствие отказва да си даде документите на полицаи, спрели за проверка бронирания му джип, натъпкан с тежковъоръжени гардове.

Наглото поведение на Стайков-младши доведе до поредните две повдигнати обвинения. За неподчинение към орган на властта се предвиждат до 3 г. лишаване от свобода или глоба от 500 до 2000 лв. За фалшив сигнал до спешния телефон 112 Стайков-младши е заплашен от 2 г. пандиз.

Реклама
Реклама
Реклама