Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7955345 www.bgdnes.bg

Миньони от гуми прави самоук талант

Радва децата по площадките 

Дори и в инвалидна количка Николай създава изкуство 

Миньони и чудовища от гуми прави Николай Дерменджиев от Елин Пелин.

32-годишният самоук талант превръща старите автомобилни "обувки" в шарени творения, които поставя на детски площадки, и малчуганите искрено им се радват.

Миньоните са малки жълти създания, които обитават Земята много преди хората. Еволюирали са от едноклетъчни до същества с една цел в живота: да служат на най-проклетите господари в историята. Съществата със сини гащеризони са известни от едноименната анимация, а именно тях Николай най-често пресъздава в нестандартните си творби. Той първо боядисва гумите със спрей или боя, а след това им поставя различни аксеоари за очи. Също така е много изобретателен при създаването на животни - жаби, жирафи, зайци и др. След тяхното завършване ги дарява за забавление на деца.

Реклама

Заниманието на Дерменджиев е още по-впечатляващо от факта, че той има редица болести, които усложняват живота му през последните години.

Преди време му поставят страшна диагноза - болест на Бехтерев (системно хронично възпалително заболяване, което уврежда аксиалния скелет и сакроилиачните стави). Младият мъж е принуден да се придвижва с инвалидна количка и да пие таблетки за облекчаване на болките, но въпреки това не се отказва от любимото си изкуство.

Здравословните проблеми го сполетяват един след друг - прави тежка парализа на долните крайници и остава прикован в инвалидна количка, отключва диабет, прави тежка белодробна емболия с пет белодробни инфаркта, вследствие на което му е поставен филтър в крака, тъй като образува постоянно тромби.

Въпреки тежката ситуация Николай не смята да се откаже от любимото си занимание и да продължава да изненадва с шарени произведения на изкуство. А паралелно с това се опитва да пребори тежките заболявания, като вече търси спасение в съседна Турция.

За преобразяването на гумите той се вдъхновява, след като прочита материал в руски сайт. Негови познати му помагат с доставките на каучуковите колела, върху които да работи.

"Най-голямото ми желание е да съм здрав дотолкова, че да мога да си работя", пожелава си младият мъж, който в навечерието на Коледа ще достигне Христовата възраст - 33 години.

Реклама
Реклама
Реклама