Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7955365 www.bgdnes.bg

Николай Гяуров бил вратар

Оперният бас играел за "Чепинец"

Футболист е бил в ранните си години великият певец Николай Гяуров. Оперният бас, покорил "Ла Скала", е един от основните играчи на "Чепинец" в началото на 50-те години на миналия век.

Той от дете бил запален по спорта. Братът на комунистическия функционер Костадин Гяуров обичал да рита топка по цял ден. Но му се отдавали и други спортове. На млади години Гяуров тренирал плуване и волейбол. Но избира да се развива като футболист. Поне за кратко.

Реклама

Гяуров играе няколко мача като вратар за местния отбор. Преди това пази и за гимназиалния тим.

Той е доста по-висок от останалите си връстници. Именно поради това бъдещата оперна знаменитост слага ръкавиците и застава на вратата.

Бил като истинска котка. Високият ръст на оперния бас му помагал много под рамките на вратата.

За битките му на терена с нападателя на "Бенковски" (Пазарджик) Георги Джамбазов - Джамбата още се носят легенди във Велинград. Гяуров се хвърлят и скачал за всяка топка. Той рядко допускал голове, а противниковите футболисти били много респектирани от него.

"Беше самоотвержен вратар", признава неговият съгражданин и колега в операта Петър Гугалов.

Гяуров успява да съчетава спорта и музиката. Когато не е на тренировка или на мач, той свири на кларинет и пиано в местното читалище.

Любовта към футбола му остава за цял живот. След като става популярен из целия свят със своя глас, Гяуров продължава да се интересува живо от царя на спорта. Оперният бас посещава футболни срещи из земното кълбо, когато има възможност.

Но не забравя откъде е тръгнал. Когато се прибира в родния Велинград, Гяуров редовно ходи на мачове на ветераните или с хора, с които е играл на времето.

"Виждаше се с бившите си съотборници. Поздравяваше ги и гледаше с ентусиазъм подвизите им на терена", разкриват местни.

Реклама
Реклама
Реклама