Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7958773 www.bgdnes.bg

Баща лежи прикован 24 часа без глас

Трака със зъби, за да повика съпругата си

Кимва с глава за "да" и "не", трябват 10 000 лв. за система за говор

"Емо трака със зъби, за да ме извика ако съм в другата стая. Кимва с глава за "да" или "не". И посочва с очи това, което му трябва - вода, храна, телевизор. Напълно парализиран и прикован към легло е заради тежкото си заболяване. Не може да говори, защото болестта порази гласните му струни. А аз съм до него 24 часа в денонощието."

С тези думи започва емоционалната си история пред "България Днес" Теодора Йорданова. Оперативната счетоводителка в училището в Полски Тръмбеш е по майчинство с второто си детенце - прекрасната дъщеричка София. Тя е само на годинка, а баткото Едислав е на шест и му предстои да бъде първокласник следващата есен.

Реклама

Младото и задружно семейство претърпява неочакван и изключително тежък удар, след като коварно заболяване покосява 37-годишния Емил. У нас, в Турция и Германия мъжът е диагностициран със амиотрофична латерална склероза. Заболяване, което предвещава само поддържащо лечение, без да има възможност мъжът отново да бъде на крака. Нито да бъде пълноценен любящ съпруг и баща на две дечица.

"Емо не може да диша сам. Благодарение на директора на болницата в Полски Тръмбеш беше купен специален апарат, с който диша 24 часа в денонощието. Аз се грижа за него, храня го, къпя го, на разположение съм денонощно. Затова напуснахме Полски Тръмбеш и отидохме при моите родители в град Бяла. Много е трудно, но няма начин", продължава с разказа си борбената Теодора и добавя, че около 700-800 лв. месечно са консумативите.

Ударите на съдбата не спират дотук. През март т.г. умира майката на Емо. Съсипан от мъката и стреса, баща му развива светкавично тежко онкологично заболяване и също издъхва преди броени дни.

"Единственото, което можем да направим, е да съберем средства за специална система за комуникация. Тя струва около 10 000 лв. Докато Емо гледа в монитора, системата ще разчита неговите мисли и говор чрез очите му и ще ги възпроизвежда. Наш близък със същото заболяване има такава система и семейството му е доволно", споделя Теди, докато се грижи за всекидневните нужди на своя съпруг.

И за миг не е помисляла да се откаже. Волята й за борба е огромна. Както и апелът й към добри хора да помогнат за купуването на тази система. Защото Емил Йорданов, който всички познават в китното градче като човека, възродил тениса на маса, голям спортсмен и прекрасен баща и съпруг, заслужава светъл лъч в живота си.

Дарителските сметки на Емил Георгиев Йорданов:

УНИКРЕДИТ БАНК

IBAN: BG61UNCR70001523546253

BIC: UNCRBGSF

РАЙФАЙЗЕН БАНК

IBAN: BG02RZBB91554064805600

BIC: RZBBBGSF

PayPal: [email protected]

Реклама
Реклама
Реклама