Дубльорът Петър Байков: "Дисни" са удивени от мен

Приятел
Автор: България Днес

Дубльорът Петър Байков:

"Дисни" са удивени от мен

Байков озвучава редица хитови филми

Върша работа за 40 човека

Имам още да се развивам

От малък ме влече да имитирам

Не си слагам граници

Петър Байков изуми тв зрителите с участието си в "България търси талант". Младежът е майстор на дублажа на филми. Зад гърба си има редица ленти, които са озвучени с неговия глас - "Игра на тронове", "Дневниците на вампира", "Красавицата и звяра" и други. Завършва с отличие Националната търговско-банкова гимназия в София. Записва да следва "Филмова и телевизионна продукция" в Лондон, но се прибира у нас. В момента Петър учи "Театър" в НБУ.

- Удивихте цялата страната с представянето си в "България търси талант". Кога и как започнахте да се занимавате с озвучаване на филми?


- Още като дете прекарвах дните си в изучаване на всяко възможно изкуство, до което успявах да се докосна - рисуване, пеене, преобразяване в различни герои, да построя света, в който живеят, да заговоря с гласовете им, да стана част от тях. Продължавам да помня наизуст стотиците филми и истории, които ме открехнаха към актьорското майсторство. Започнах все по-често да прекарвам време в упражнения да променям гласа си. Избирах любимите си филми или сериали и се записвах вкъщи. Стремях се всеки ден да бъда все по-добър, презаписвайки вече направеното. В детството канех приятели да озвучаваме заедно след училище, но намирах за странно, че те не могат да говорят с различен глас, без това да се забелязва. С времето и възрастта гласът ми се промени, но все още можех да правя както мъжки, така и естествени женски гласове. Тогава си дадох сметка, че умението ми не се дължи само на техника, а на талант, дарба. Нещо, което е невъзможно за останалите хора, дори с упражнения. Когато за първи път показвах озвучен от мен материал, никой не можеше да повярва, че е само един човек, дори и семейството ми, докато не се убедиха с очите си. Така и бях "открит" още в гимназиалните ми години, по време на подготвителна актьорска школа. Актьорът Стефан Къшев чу озвучен от мен трейлър на филма "Красавицата и звяра". Ден по-късно бях в звукозаписното студио.


- Как решихте да участвате в "България търси талант"?
- Преди началото на кастингите имах телевизионни гостувания по повод озвучени изцяло от мен филми и сериали. Покрай тях бях съветван многократно от колеги и близки да участвам в предаването. Сега се убеждавам, че това е бил правилен избор.


- Смятате ли, че след участието си в шоуто интересът към вас ще се увеличи?


- Още след излъчването на първото ми изпълнение в предаването бях връхлетян от стотици писма, обаждания и предложения, които и до днес не стихват. Признанието и обичта на цяла България продължават да изпълват дните ми с безкрайно вдъхновение и удовлетворение. Знаейки, че съм докоснал толкова много хора с изкуство, ми носи безмерна радост.
В процеса на работа до мен достигна обратна връзка от самите продуценти на филмите на "Дисни" от Бърбанк, Калифорния, които са гледали участието ми в "Талантите". Те са "меко казано, впечатлени от този изключителен прецедент". Не е тайна, че самите те имат строги изисквания относно подбора на актьори, които да озвучават филмите им на други езици: възраст, пол и т.н. По техни думи аз съм "рядко изключение, с което имат огромно желание да работят". Силно се надявам, че след тази най-висока оценка на работата ми от хора на световно ниво ще бъда оценен и в България.


- В шоуто разкривате, че озвучавате сам цели филми. Как успявате?


- Когато дублажът на един филм е направен както трябва, зрителят забравя, че го има. Тази "магия" се нарича синхронен дублаж. Тя се случва, когато всяка преведена реплика на български съвпада напълно с оригиналното изпълнение.
Това е специфична техника на работа, която изисква от един актьор да притежава по-голяма чувствителност към своите герои и техния свят. Представете си целия този процес, умножен по 20 - за всеки един от персонажите в една история. Да не забравяме и за стандартната тонрежисьорска обработка на записа, смесване и звукови ефекти, които са също толкова трудоемки. Звучи като работа за екип от 40 души, която съумявам да свърша сам.


- Какви техники и упражнения правите, за да променяте тембъра на гласа си?


- Единствените упражнения, които практикувам, са стандартните за всеки друг актьор и певец - вокална загрявка и поддържане на правилна дикция. Това е единственото, което е в моя контрол. Останалото е Божа работа. Там нещата се случват сами.


- Кой е първият филм, който озвучихте?


- Мястото за първия ми филм се споделя от две заглавия - "Красавицата и звяра" и "Снежанка и седемте джуджета". И двата са на "Дисни". С тях израснах. До ден днешен знам всеки звук и всяка реплика наизуст от тези шедьоври. Те живеят в мен и са в основата на моето вдъхновение и любов към професията ми. Първият сериал, който озвучавах за първи път в студио, беше нашумелият за трите русалки (смее се).


- Кога разбрахте, че дублажът на филми е вашето призвание?
- Колкото и да се усъвършенствам в тази сфера, като творец не бих посмял да сложа граници на порива си само в рамките на дублажа. Вярвам, че човек винаги може повече. Имам огромното желание и амбиция да изкачвам нови върхове в киното и да разгърна колкото е възможно своя потенциал пред света.


- Дублирате куп персонажи. Кой ви е най-лесният и най-трудният?
- Като перфекционист обичам да се предизвиквам и успявам да превърна дори "лесните" задачи в трудни. Само тогава човек е в обстоятелства, които го правят по-добър. Вярвам, че съм достигнал етап, в който извършвам с лекота задачи, които са ми се стрували абсолютно невъзможни в миналото.


- Записвате да учите в Англия филмова и телевизионна продукция, но се прибирате тук, за да следвате актьорско майсторство. Какво не ви хареса на Острова и какво все пак научихте за краткия период от време, който бяхте там?


- Бях признат от един от най-престижните университети в Лондон по специалността. Там знаеха какви са моите заложби и възможности и бяха много горди да ми предложат така желаното място сред стотиците кандидати. Няма спор, че беше като мечта - дворци, престиж, високо образование и всичко това чакаше мен. В онзи момент интуицията ми подсказа, че веднъж съм стигнал дотук и че отново ще имам възможността да се върна. Мястото ми сега обаче е в България. Тогава послушах онзи глас и не спирам да се убеждавам и до днес, че вървя по правилния за мен път.

Ако искате Петър да се върне за финала на "България търси талант", гласувайте на страницата на предаването за него - https://talant.btv.bg/spasitalant/

Проф. Димитър Димитров от Университета в Питсбърг, САЩ: Правим лекарство срещу Ковид-19

Проф. Димитър Димитров от Университета в Питсбърг, САЩ: Правим лекарство срещу Ковид-19

Открихме молекула, която неутрализира коронавируса КОЙ Е ТОЙ Проф. Димитър Димитров работи като старши изследовател в Националните институти по здравеопазване в САЩ от 1990 година. През 2017 г. създава Център по терапевтични антитела в Университета в Питсбърг, където работи и в момента като негов директор и професор по медицина

Късметлия от Каварна спечели над 1 милион лева и стана 112-ия тото милионер!

Късметлия от Каварна спечели над 1 милион лева и стана 112-ия тото милионер!

Радостното събитие се случи 112 години след провъзгласяването на независимостта на България Два дни след националния празник по случай провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година в Търново, българин, жител на красивия морски град Каварна ще празнува с роднини и приятели огромната печалба от над 1 милион лева

Ванга предрекла успеха на Минчо Минчев

Ванга предрекла успеха на Минчо Минчев

Ти ще си най-големият музикант в света, казала му пророчицата Ванга е предсказала бляскава кариера на виртуозният ни цигулар проф. Минчо Минчев. Пророчицата "виждала" забележителните постижения на маестрото, защото му ги предсказва на среща, на която той е бил с Нешка Робева. Ти си най-големият цигулар на света", казва Ванга

Биляна смени Валери с турчин

Биляна смени Валери с турчин

Сръбкинята неразделна с журналиста Юсуф в Истанбул Биляна Дол прежали Валери Божинов и отново е щастлива. Сръбкинята грее в прегръдките на турския журналист Юсуф Емин. От около месец мацката е в Истанбул. В последно време почти непрекъснато може да бъде забелязана в компанията на водещия на телевизионното предаване "Севдалинка"

Най-четени

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Наталия Симеонова отслабна

Наталия Симеонова отслабна

Бившата водеща на "Море от любов" Наталия Симеонова драстично е отслабнала. Блондинката е намалила обиколката на талията си и е свалила поне 15 килограма, видя "България Днес". Отслабването й си личи най-вече на гушата и ръцете и е плод на строгата диета, която ексводещата започна преди пандемията. "Полагам доста усилия в тази посока

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Плеймейтки се молят за Христо Сираков

Добре е! Най-страшното е отминало, казва Любо Дилов-син Плеймейтки от цялата страна се молят състоянието на Христо Сираков да се подобри. Известният като ценител на женската красота бизнесмен и издател на "Плейбой" получи инсулт и е приет по спешност в болница. "Добре е Христо Сираков, доколкото знам

Муки на война с Марта Вачкова

Муки на война с Марта Вачкова

Скандали заради книга продължават Кой разреши на щерка ти да нарисува Стоянка като прасе? - пита дъщерята на Мутафова "Кой разреши на Рада, дъщерята на Марта Вачкова, да нарисува Стоянка Мутафова като прасе на корица на книга? И защо няма отговорни за тази гавра с майка ми." Това пита дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева - Муки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Водещият на времето по БНТ Владимир Ковачев: Попивам опит от красивите си колежки

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"

Баба Тодора затворена вкъщи от година

Баба Тодора затворена вкъщи от година

94-годишната жена живее на тъмно в дома си  Иво АНГЕЛОВ Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година! Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка

Шанън превзема Висшата лига

Шанън превзема Висшата лига

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Най-коментирани

Близката до сърцето на Димитър Желязков - Аниела Милушева: Митьо Очите не спира да се грижи за майка си

Близката до сърцето на Димитър Желязков - Аниела Милушева: Митьо Очите не спира да се грижи за майка си

Тя не е получавал инсулт, това за измислици! "Майката на Митьо Очите - Станка Желязкова не е получила инсулт. Няма нищо такова. Той е много привързан към нея, бди над нея, както се казва, но това е нормално за всеки син. Ако беше, както твърдят медиите, щях да знам." Това сподели любовницата на Митьо Очите - сексапилната Аниела Милушева

Майката на осъдения доживот килър Немия: Синовете ми са джентълмени, а не убийци

Майката на осъдения доживот килър Немия: Синовете ми са джентълмени, а не убийци

10 г. затвор отнесе и братът на Серафим за разстрела на бизнесмена Макрис в Атина "Моите момчета са джентълмени, отлични господа. Не смятам, че те са такъв фактор, че да убият някого. И те имат семейства и деца. Никога не биха направили такова нещо, защото имат уважение към хората." Това заяви майката на осъдените братя Серафим и Милен Райчеви

Рекорд! Русенец качи Шипка на ръце (ВИДЕО)

Рекорд! Русенец качи Шипка на ръце (ВИДЕО)

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

Проф. Димитър Димитров от Университета в Питсбърг, САЩ: Правим лекарство срещу Ковид-19

Проф. Димитър Димитров от Университета в Питсбърг, САЩ: Правим лекарство срещу Ковид-19

Открихме молекула, която неутрализира коронавируса КОЙ Е ТОЙ Проф. Димитър Димитров работи като старши изследовател в Националните институти по здравеопазване в САЩ от 1990 година. През 2017 г. създава Център по терапевтични антитела в Университета в Питсбърг, където работи и в момента като негов директор и професор по медицина

Деми Ловато се раздели с годеника си

Деми Ловато се раздели с годеника си

Певицата Деми Ловато и годеникът й, актьорът Макс Ерик се разделиха само две месеца след годежа си, съобщи Контактмюзик. "Беше трудно решение, но Деми и Макс решиха всеки да тръгне по пътя си и да се съсредоточи върху кариерата си. Уважението и любовта им един към друг остават и винаги ще си спомнят с добри чувства прекараното време заедно" - каза

Фенове скачат на Карамазов заради ген. Мутафчийски

Фенове скачат на Карамазов заради ген. Мутафчийски

Фенове скочиха на Владо Карамазов заради хвалби по адрес на шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски! Известният актьор качи снимка с генерала в страницата си в социалните мрежи и предизвика недоволство сред почитателите си, които отхвърлят действията за справяне с коронавируса. Някои от тях директно се отричат от Карамазов заради участието му в

Късметлия от Каварна спечели над 1 милион лева и стана 112-ия тото милионер!

Късметлия от Каварна спечели над 1 милион лева и стана 112-ия тото милионер!

Радостното събитие се случи 112 години след провъзгласяването на независимостта на България Два дни след националния празник по случай провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година в Търново, българин, жител на красивия морски град Каварна ще празнува с роднини и приятели огромната печалба от над 1 милион лева

Кака Лара снове из аптеките

Кака Лара снове из аптеките

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Ванга предрекла успеха на Минчо Минчев

Ванга предрекла успеха на Минчо Минчев

Ти ще си най-големият музикант в света, казала му пророчицата Ванга е предсказала бляскава кариера на виртуозният ни цигулар проф. Минчо Минчев. Пророчицата "виждала" забележителните постижения на маестрото, защото му ги предсказва на среща, на която той е бил с Нешка Робева. Ти си най-големият цигулар на света", казва Ванга

Балъков търси примирие с Ники М.

Балъков търси примирие с Ники М.

Мениджърът на ЦСКА 1948 Красимир Балъков обяви, че ще потърси разговор с капитана на "Левски" Николай Михайлов. Повод за това е острата реакция на вратаря след двубоя с новака в елита, който бе спечелен от "сините" с 3:0. Ники обвини индиректно Краси в неуважително отношение в часовете преди сблъсъка

Рекорд! Русенец качи Шипка на ръце (ВИДЕО)

Рекорд! Русенец качи Шипка на ръце (ВИДЕО)

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

Кака Лара снове из аптеките

Кака Лара снове из аптеките

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

290 са новозаразените с COVID-19 у нас, 6 са починали за последните 24 часа

290 са новозаразените с COVID-19 у нас, 6 са починали за последните 24 часа

290 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 4 859 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 573, от които 4 775 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват Гевгелийски

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Къци бърз и яростен на велосипед

Къци бърз и яростен на велосипед

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Слави Ангелов: Оставали са 2-3 месеца живот на Теодора заради рака (Видео)

Премиерата на “233 метра между живота и смъртта”, филм на Слави Ангелов, е в събота по Нова тв Всъщност Теодора и Михаил се опитват да поставят двоен рекорд на Гинес - първият за най-дълбоко гмуркане на жена, а вторият за двойка, тъй като мъже са се гмуркали на 330 м. Един от поддържащите им водолази се спуска на такава дълбочина

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160 нови случая на COVID-19 в България, 12 са починалите

160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г. Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб