Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7961483 www.bgdnes.bg

Цепи се империята на фараонката Ружа

След ареста на брат й Константин в САЩ

Нови босове слагат ръка на структурата, завлякла над 4 млрд. долара от инвеститори по целия свят

Разпада се империята на изчезналата финансова аферистка Ружа Игнатова, която ФБР издирва заради завлечени над 4 млрд. долара от наивни инвеститори с мечти за бързи печалби в целия свят чрез криптовалутата OneСoin.

Реклама

След ареста на брат й Константин Игнатов в САЩ през март на практика престъпната мрежа е останала без босове. Този факт провокирал интереса на шефове от по-долните нива в йерархията да яхнат изградената финансова пирамида, като тотално елиминират доскорошните й босове - Ружа и Константин, разкриват познавачи на този вид бизнес. Планът за превземане на властта и огромните печалби от схемата, разпростряна на четири континента, вече бил задействан. По думите на запознати като начало от ръководството на организацията били отстранени двама от най-верните съратници на Ружа - българката Веселина В. и Хабиб Захид. Информация за тяхното освобождаване е публикувана и на един от сайтовете, чрез които OneСoin оперира в интернет пространството. Постът е написан в официален стил, с подобаващите благодарности към двамата, които вече няма да бъдат част от компанията, която въпреки разследването на ФБР продължава да развива активно дейността си по света, включително и в София. Офисът в българската столица бе обект на полицейска операция преди около две години, но това не попречило само преди два дни самопровъзгласилите се за лидери на OneСoin да проведат сбирка в него за потенциални клиенти. На видео от представяния като нов център в София се вижда, че това на практика е едно празно помещение с едно бюро. От кадрите се разбира, че семплата обстановка не е попречила на организаторите да отчетат, че срещата в София с лидерите и персонала е била много продуктивна.

Активната рекламна дейност се възприема с аплаузи от инвеститори от Азия, Африка и Далечния изток, които от години чакат да получат дивиденти от вложенията си. Тук там се прокрадват и скептично настроени клиенти, които не вярват, че това ще се случи. Още повече че някои от сайтовете на компанията, чрез които тя оперира онлайн, вече са спрени и няма връзка с тях. На тяхно място се появила нова платформа, която е с име близко до вече преустановилите дейността си. Тя по мнението на познавачи на процеса била създадена от завзелите властта от Игнатови с цел пълното им елиминиране от бизнеса за милиарди.

Според американските прокурори OneСoin е финансова пирамида, която е нанесла огромни финансови щети. Данните на разследването сочат, че размера им е над 4 млрд. долара. Именно заради тази измама и пране на парите от нея е обвинена и обявена за издирване българката с немски паспорт - 39-годишната Ружа Игнатова. Според една от версиите тя се крие под чужда самоличност, според друга - може вече да не е между живите.

Нейният брат Константин е подведен под наказателна отговорност за същите престъпления и чака края на съдебното дело в арест в Ню Йорк. По време на процеса срещу съучастника им - американският адвокат Марк Скот, братът на криптокралицата сключи споразумение с прокуратурата за сътрудничество. Неговите обяснения пред съда се очакват с голям интерес, тъй като той е дал съгласието да разкрие особено важни факти около дейността на компанията, в която са потънали над 4 млрд. долара. Срещу сътрудничеството с властите Константин Игнатов най-вероятно ще бъде включен в програмата за защита на свидетели в САЩ.

Вложители продават козите си

Освен омагьосаните хора с възможности, които искат още по-бързи приходи, в измамата се включват и отчаяни хора от страните от Третия свят, показва разследване на Би Би Си от края на ноември.

През 2016 година 22-годишният Даниел Лиенхард от Уганда събира последните си 250 долара, за да си купи стартов пакет от OneCoin. За да набави цялата сума, той взима последните три останали кози на семейството си и ги продава. "Нямахме друг избор", казва той. Инвеститорите в OneCoin с подобни истории като неговата не са малко.

В Европа приходите на компанията започнали да намаляват с времето. Но в Африка, Близкия изток и Индия тенденцията била друга. Хората продавали всичко, което могат - дори и къщите си, за да инвестират в OneCoin. Но парите от инвестициите им така и не се появили. "Нямаме вече надежда“, казват измамените.

Реклама
Реклама
Реклама