Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7962402 www.bgdnes.bg

Треньорът на боркините Петър Касабов: Успехите дойдоха с много напрежение

Женският национален отбор по борба отново отсрами най-българския спорт. Момичетата бяха на ниво, а Тайбе Юсеин имаше силна година. Специално за читателите на "България Днес" треньорът на представителния тим направи обзор на сезона.

- Г-н Касабов, ако теглите една черта, повече доволен или повече недоволен сте от годината?

Реклама

- По-скоро съм доволен от всичко постигнато. Успехите дойдоха с доста напрежение и трудни моменти. Важното е, че взехме медал от всяко едно състезание.

- Спечелихте два златни и два сребърни медала на европейското първенство през април. Очаквахте ли четири финала?

- Ако някой каже, че е случайност, значи нищо не разбира. Всичко, което става, е благодарение на вложения труд от момичетата в залата. Откакто съм треньор през 2016-а, се промениха като характер и отношение към тренировките и борбата. Те са други хора. Опитах се да им покажа още в началото колко е важна работната етика и дисциплината. Трудно им беше да повярват в това, което им обяснявах и насърчавах да правят. За всяко нещо има уроци. Има специалисти, които идват и казват - недейте толкова много. Намалете тренировките. Не прекалявайте. Действайте малко по-спокойно. Но ето сега, когато печелят медали, се чувстват по друг начин и са горди от постигнатото.

- Хора от борбата казват, че дори тренировките при жените са по-интензивни като натоварване от мъжките. Вярно ли е това?

- Мога да говоря само за женския национален отбор и момичетата, които водя. Има жестоки натоварвания понякога, но и по-свободни тренировки. Няма как само газ да се дава. Нужно е да се почива и възстановява. Но когато работим, го правим качествено. Влезеш ли в залата, трябва да знаеш за какво си го направил.

- Световното първенство беше основната цел за годината. Тайбе Юсеин взе квота и сребърен медал. Какво не стигна на другите момичета?

Реклама

- Спокойствие. Трябва им увереност. Да се показва уважение от всички към тях за положения труд и спечелените медали. И те са хора. Имат проблеми. Справят се с трудни неща в живота. Невинаги могат да покажат всичко в най-важния момент. Продължавам да вярвам в момичетата. Убеден съм, че в бъдеще ще продължат да радват цяла България.

- Доколко се отрази на отбора инцидентът с Биляна Дудова и опита за самоубийство по средата на сезона?

- Това беше труден момент за всички. Няма как да си безразличен в такъв момент. Момичетата са през повечето време заедно. Виждат се повече една друга по лагери, отколкото със семействата си. Ала не може да се оправдаваме с подобни неща за неуспехите. Имало е да стане, случило се е. Вземаме мерки. Записваме, както обичам да казвам и да правя. Надявам се следващия път да бъдем още по-силни и по-добри.

- Вече се готвите под пълна пара за следващия сезон. Какво е състоянието на момичетата и успяха ли да починат?

- Имаха достатъчно време. Дори те ме потърсиха, за да започваме. Свикнали са да работят на високи обороти и да са ангажирани. Да общуват с мен. Постепенно увеличаваме темпото. Сега сме на Белмекен. Тук е целият национален отбор на Русия начело със Симеон Щерев и неговия помощник Радослав Великов. Има унгарка и азерка, които са световни шампионки. Ври и кипи в залата.

- Предстоят олимпийските квалификации. Какви са вашите цели пред отбора?
- Целта е да са живи и здрави. Да бъдат фокусирани върху това, което правим. Преди квалификациите имаме европейско първенство. За да се стигне до него, ще проведем турнири в началото на януари. След това е националният шампионат. Ще определим тима кой къде ще участва. Единствено е ясна работата на Тайбе Юсеин. С останалите ще се готвим, за да затвърдим мястото в националния отбор. Очакванията ми са за хубав сезон. След тежки моменти трябва да изгрява слънце.

Снимка: 38-01
Текст: Касабов извежда сребърната медалистка от световното Тайбе Юсеин

Реклама
Реклама
Реклама