Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7962603 www.bgdnes.bg

Втора инстанция тресна кмета на Септември

За виновен по обвинение в укриване на данъци е признат и на втора инстанция кметът на Септември Марин Рачев. Апелативният съд в Пловдив потвърди наложеното на управника наказание от две години и половина условно с четиригодишен изпитателен срок. Отделно магистратите постановяват, че Рачев трябва да плати и глоба в размер на 115 106 лв. ведно със законовата лихва от 2006 г. досега, а също и 6034 лв. направени от държавата разноски по делото.
В определението се уточнява, че Рачев има право да обжалва и пред Върховния касационен съд, но юристи не са убедени, че има особен смисъл. По закон ВКС не разглежда доказателства, а само следи за допуснати нарушение при самия процес. Нещо повече, в случай че върнат делото за ново разглеждане, върховните съдии дори могат да дадат указания за ефективна присъда, както настоява прокуратурата.
Самото престъпление на Марин Рачев е извършено в периода 2006-2007 г. Тогава чрез фирмата си "Марин Рачев-Менсъл" настоящият кмет на Септември, подкрепен от ГЕРБ и ВМРО, подава неверни данъчни декларации. В резултат си спестява дължимите налози в размер на 118 923 лева. По време на делото Рачев настоя за експертиза на подадените декларациите по ДДС и годишната данъчна декларация за 2006 г. Тя доказа, че подпис под документите е положила съпругата му, а не самият той. За това и защитниците му обявиха, че няма как да е извършил престъпление.
Очаквано съдът не прие тезата им и призна Рачев за виновен. Магистратите все пак пожалиха управника, отказвайки да конфискуват имуществото му, каквото искане направи прокуратурата. Наред с парите му то включва четири автомобила и апартамент в Пазарджик.
Това според криминалисти далеч не значи, че кметът на Септември ще си запази богатството.
Веднага след присъдата на първа инстанция от Рачев се заинтересува и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. След извършена ревизия те поставиха под запор имането му и внесоха иск в съда за конфискация. Възбраната бе потвърдена на две инстанции от съда. Претенциите за незаконно имущество са базирани на шест тома доказателствени материали. Сред тях е и тефтерчето, иззето при обиска на работното място и дома на Рачеви през февруари 2018 г. В него са записвани инициали и големи суми срещу тях.
Според документите богатството на Рачев е в размер на над 9 млн. лева. Наред с банковите сметки под запор са поставени аптека, цех за месопреработка, магазин, две масивни търговски сгради, жилищна постройка със закусвалня, четириетажното здание на бившия музей в Септември, няколко имота за търговия и услуги, парцели и други.
Отделно срещу Рачев предстои и дело в специализирания съд по обвинение в източване на ръководената от него Община Септември. С обвинение за аферата са още зам.-кметът Явор Митев и двама чиновници. Според прокуратурата те са попълвали и одобрявали документи за приключени ремонти в общината, които в действителност не са се случили. От това са последвали значителни щети в общ размер на близо 300 хил. лв.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама