Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7963687 www.bgdnes.bg

Благоевград спасява болния Деян

Парите за празнична заря отиват за лечение на момченцето 

Доли ТАЧЕВА

Коледните светлини в Благоевград светнаха, но без традиционната заря тази година. Причината е 12-годишният Деян.

Детето страда от детска церебрална парализа - тежка степен, засягаща всичките му крайници и говора. Деян се ражда и с рядка форма на мозъчна аномалия, която впоследствие му докарва симптоматична епилепсия. Припадъците настъпват внезапно, без предупреждение, продължават само няколко секунди или минути и отминават спонтанно. Не толкова спонтанно минава ужасът, който изпитват всеки път родителите му. 80% от ежедневието на иначе лъчезарното момче минава в инвалидна количка.

Реклама

Съдбата на Деян трогва хиляди в родния му Благоевград. Всички, който се събраха на площада на 5 декември т.г., за да станат свидетели на запалването на коледните лампички, се отказаха от празничните фойерверки, за да дарят парите от тях на болното момче.

"Cpeдcтвaтa, oтдeлeни зa минaлoгoдишнaтa зapя, c кoятo зaвъpши цepeмoниятa пo зaпaлвaнeтo нa cвeтлинитe, e cтpyвaлa нa oбщинaтa 3500 лeвa. Paвнocтoйнocттa нa тaзи cyмa щe бъдe дapeнa зa кayзaтa", съобщават от общината.

Парите са нужни на Ивайло и Таня, за да изпратят сина си в Турция. Там Деян ще получи адекватно лечение и рехабилитация, който дават шанс състоянието му да се подобри. За да замине детето при турските медици, на семейството са необходими над 40 хил. долара. В целия Благоевград са поставени кутии за дарения и всички се молят парите да бъдат събрани колкото се може по-бързо, защото всеки ден е важен за Деян. Всеки, който желае да помогне, може да се включи в благотворителната кампания, като остави определената от него сума в дарителските кутии или преведе пари по сметката на Деян, която е:

UniCredit Bulbank BIC: UNCRBGSF

IBAN: BG82UNCR70001523647240

Деян Ивайло Апостолов

4 бона дари пенсионер

Пенсионер дари близо 4 хил. лв. за нова инвалидна количка на Деян. Историята се разиграва преди три години в благоевградското село Церово. Тогава 72-годишният Асен е глобен, защото отрязва дърво в зеленчуковата си градина. За да покрие глобата, той продава магарето си.

Трогнати от историята му добри хора решават да помогнат. Откриват му сметка, по която се събират 3910 лв. Сиромахът, който е свикнал да живее скромно, решава да дари парите за някое болно дете. Така попада на историята на Деян.

Реклама
Реклама
Реклама