Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7967423 www.bgdnes.bg

Взрив с люти чушки

Пиратките еволюират 

40 опасни фойерверка на родния пазар 

Лютите чушки вече не са само за ядене, но и за гърмеж.

Пиратките еволюират и на родния пазар могат да се открият разнородни модели, показа проверка на "България Днес". Най-голямата атракция тази година в навечерието на коледните и новогодишните празници са фойерверките във формата на люти чушки. Традиционният зелен цвят е заменен от огненочервен, а "дръжката" на чушката изпълнява функцията на фитил.

И тази година по базарите продължават да се продават традиционните пиратки по един гръм - цената им е два лева за 100 бройки. Тези с троен гърмеж достигат до 3 лева. Друг голям хит са пиратките "Черната вдовица", които визуално приличат на пръчки с динамит и издават много по-мощен тътен. Десет бройки се продават за 10 лева, като не е препоръчително малки деца да си играят с тях, защото може да се стигне до инциденти.

Реклама

Огромно е разнообразието от предлаганите фойерверки за новогодишната нощ, като някои пиротехнически изделия от типа "вулкан" достигат до 500 лева.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира кампания "Безопасна Коледа 2019", под чийто прицел попадат и фойерверките, които се предлагат у нас. В първите 10 дни на кампанията са проверени 103 пиротехнически изделия от различни категории, при което за 40 броя от тях са установени несъответствия. 11 изделия са били без СЕ маркировка за съответствие, 9 броя са били без наименование и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара, а 20 изделия са били без инструкции за употреба на български език и без предупредителни текстове на родната реч. Проверките ще продължат до 20 декември, съобщиха от ДАМТН.

"При анализа се установи, че независимо от провежданите през последните години кампании за проверка безопасността на пиротехнически изделия през 2019 г. все още се предлагат в търговската мрежа потенциално опасни продукти. Те са без инструкция или с непълни и/или липсващи предупредителни текстове, свързани с безопасната им употреба", коментираха от агенцията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама